Demens kan forebygges

Hold kroppen og hjernen i gang hele livet. Og drik gerne alkohol i små mængder. Det er relativt nyt at tale om forebyggelse af demens, men det giver god mening. Meget tyder nemlig på, at demens, på lige fod med (andre) livsstilssygdomme, kan forebygges gennem sunde vaner.

 

”Alt, hvad der er godt for hjertet, er også godt for hjernen,” så kort kan det siges, ifølge overlæge og klinikchef på Demensklinikken, Aarhus Universitetshospital, Hans Brændgaard. Mens fokus i forhold til demens i mange år har været på udredning, hjælp til at klare hverdagen med sygdommen samt støtte til de pårørende, er forskerne nu begyndt at drage konklusioner på årelange forskningsprojekter, der blandt andet tyder på, at det nytter at motionere krop og hjerne.

 

….Og følg kostrådene

Egentlig er det lidt kedeligt, for der er ikke så meget nyt under solen, hvad angår rådene til livsstil. Det er nemlig de samme, som forebygger diabetes, hjertekar- og andre livsstilssygdomme: Følg Sundhedsstyrelsens kostråd, få pulsen op minimum en halv time to-tre gange om ugen, lad være med at ryge og drik kun alkohol i små mængder. Lidt godt nyt er der dog at hente, for forskningen også tyder på, at lidt alkohol faktisk er bedre end ingenting.

 

Træn hjernen

Ligesom kroppens andre muskler, skal også hjernen trænes. Populært sagt skyldes demens aflejringer på hjernen, der forhindrer signalerne til hjernen i at gå rent ind. Ved hele tiden at udfordre hjernen, holder vi den i form og kan forhindre, eller i hvert fald forsinke dannelsen af aflejringer. Bridge, sudoku og andre spil er udmærkede, men det gælder om hele tiden at udfordre hjernen. Øv dig i at huske mobilnumre og navne. Læs varedeklarationerne på engelsk, tysk eller fransk og se om du kan oversætte. Læg tal sammen i hovedet i stedet for på lommeregneren. Tal med andre mennesker; lyt til, hvad de siger; reflekter og diskuter.

 

Søg hjælp

Selv når demensen er ved at få fat, kan du stadig forebygge og forsinke udviklingen. Har du mistanke om, at du eller en, du kender, har begyndende demens, skal du søge hjælp. Du kan gå til din egen læge eller du kan lægge vejen forbi DemensHjørnet i Kannikegade i centrum af Aarhus, hvor du kan få råd og vejledning. DemensHjørnet tilbyder blandt også træning og undervisning til både mennesker med demens og til pårørende.

 


Hvor går jeg hen...?

…hvis jeg er bange for, om jeg, et familiemedlem eller en god ven er ved at blive dement?

…hvis jeg gerne vil i gang med at træne krop og sind og forebygge demensen?

…hvis jeg bare gerne vil vide mere om demens?

…hvis jeg gerne vil holde fast i minderne – mine egne eller en jeg holder af?
DemensHjørnet

Et godt sted at starte er DemensHjørnet, som er en del af Demens- og Hjernecentrum Aarhus.
Kannikegade 18, 8000 Aarhus C

Læs mere på www.demenscentrum.dk Tekst: Pernille Bonne