Det var et chok, da Erik Frandsen blev fyret efter 35 år i banken, men mens han sundede sig, spirede en gammel forfatterdrøm frem. I dag, otte år efter, har han udgivet seks krimier.

 

Tekst Jannie Lindberg Sundgaard / foto Liv Høybye

 

Egentlig drømte han om at blive journalist, men bestod ikke optagelsesprøven. Så var han forbi læreruddannelsen, men med drømmen om hus, kone og børn faldt valget på den, dengang i 1970’erne, sikre bankelev-uddannelse.
“Det var på sin vis drømmen om at skabe et godt familieliv, der fik mig til at vælge banken. Jeg er opvokset i Aarhus, men økonomien rakte ikke til et hus der, så min kone og jeg valgte at flytte lidt uden for byen. Et rigtig godt sted for børn at vokse op med luft og plads omkring,” fortæller Erik Frandsen.

 

Fuld fart på bankkarrieren

Årene gik, og livet i bankverdenen var på ingen måde kedeligt. Det sørgede Erik Frandsen for ved at vælge investeringsvejen. Han afholdt kurser for bankfolk, skrev daglige opdateringer til de ansatte om, hvordan verdensøkonomien artede sig, rejste Danmark rundt og rådgav store og små kunder om aktier, valutakurser og favorable investeringer.
“Havde jeg skulle sidde stille på en kontorstol som almindelig bankrådgiver i alle de år, var jeg da død af det,” griner han.

 

Myrder bankdirektionen

Forfatterdrømmen lå dog og lurede sammen med overvejelserne om helt at kvitte bankjobbet og blive fuldtidsforfatter. En drøm, som blev den skinbarlige virkelighed, da den – dengang – næsten 57-årige bankmand blev fritstillet med øjeblikkelig virkning fra banken i en stor fyringsrunde.
“Jeg var chokeret, ked af det og vred. Det kom helt bag på mig, men mens jeg gik og samlede tankerne efter det, gik det op for mig, at banken jo egentlig havde sparket mig direkte ud i min egen drøm. Det havde da bestemt været rarere selv at tage beslutningen, men sådan blev det nu ikke.”
Så Erik Frandsen satte sig til tasterne og skrev sin første krimi med den sigende titel: ‘Fritstillet.’ Uden at ødelægge plottet kan man roligt sige, at det går skidt for bankdirektionen i romanen. Rigtig skidt endda.
“Bogen blev min måde at få afløb for aggressionerne på,” griner Erik Frandsen.
Og så var han i gang. Han havde gjort den livslange drøm, som opstod tilbage i barndomsårene mellem alle de bøger, han slugte råt – til virkelighed.

 

Gør din drøm virkelig

Erik Frandsens bøger skildrer først og fremmest mennesker og miljøer. Han tager udgangspunkt i egne oplevelser og de samfundstendenser, der er.
“Jeg kan høre noget i radioen, læse avisen eller sidde på en ferie og betragte mennesker og pludselig få en ide til en god historie. Der gemmer sig en masse gode historier i den virkelighed, vi lever i.”
Og for forfatteren handler det om prioriteringer, når han taler om at gøre drømme til virkelighed:
“Man kan ikke få det hele på én gang, men hvis du ikke er tilfreds i dit job, så gør noget andet og acceptér, at du måske så må leve for lidt mindre hver måned. Hvis jeg skulle give et godt råd til nogen, så er det, at man jo ikke behøver vente 40 år på at udleve sin drøm, som jeg gjorde. Men det er aldrig for sent at gøre sine drømme til virkelighed. Man skal bare kaste sig ud i det.”

 

Erik Frandsens ­forfatterskab:

Fritstillet (2012)
Pas på børnene (2014)
Dødens motiv (2015)
Den indre kamp (2017)
Fuglekongen og andre ­krimi­noveller (2018)
Fatale sekunder (2019)

 

Erik Frandsens ­bedste krimi-­anbefalinger:

Dan Turell
Inger Gammelgaard Madsen
Michael Katz Krefeld
De beskriver alle sammen nogle meget nærværende miljøer og mennesker, som man tydeligt kan mærke.