Alle har brug for at føle sig nyttige. Den følelse kender Mette Harby især, for efter arbejdslivet måtte hun genfinde sin plads i tilværelsen. Det førte hende mod en lille familie, der havde brug for en ven.

 

Tre-årige Benjamin stikker afsted på sin løbecykel, mens Mette Harby følger efter. De stopper ved en legeplads. Han kravler op i tårnet og råber til hende, og hun svarer, at han da er højt oppe.
De griner. For tre måneder siden kendte de ikke hinanden. Nu er hun hans familieven.

 

– Jeg fik nogle billeder af mig og Benjamin fra Ditte (red. Benjamins mor), som jeg viste til en veninde. Hun sagde, jeg så så glad ud, og det er jeg også. For jeg er stolt over at have med sådan en lille, glad og nysgerrig unge at gøre, siger Mette Harby.

 

For 14 måneder siden ændrede hendes tilværelse sig. Seniorlivet kom, efter en karriere som ergoterapeut, og Mette Harby undrede sig nu over, hvilken plads hun skulle have i livet? I dag føler hun, at tilværelsen er fyldt med indhold, der giver mening – både når hun arbejder i haven, laver sund mad eller er ude som familieven.

 

– Først var det sværere, end jeg havde regnet med at skabe mig et nyt liv efter arbejdet. Det at være familieven er en af de ting, som har gjort en forskel, så jeg igen føler, jeg har en plads i verden, andet end bare at gå og hygge mig, hvilket også er fint. Men jeg kan også godt lide at være til nytte, fortæller Mette Harby.

 

Livskraft og begejstring til låns

 

Fordi Mette Harby ikke har børn eller børnebørn selv, har hun i flere år tænkt, at når hun stoppede med at arbejde, skulle der flere børn ind i livet. Især små børn. Derfor meldte hun sig til Børns Voksenvenner, der satte hende i forbindelse med Ditte, som har sønnen Benjamin på 3 år og datteren Ida på 1 år. Den relation skulle vise sig at give Mette Harby ny energi:

 

– Børn giver nogle gode oplevelser. For eksempel mødte vi hinanden til Tall Ships Race, hvor Benjamin så en espressomaskine, som vi satte os og kiggede på i ti minutter. Det var fedt, for det hele er så nyt for børn, at de let bliver begejstrede. De har også en særlig livskraft, som jeg nok låner lidt af, når jeg er sammen med dem, siger hun.

 

Især hverdagen er noget, Mette Harby gerne vil dele med børnene.

 

Det kan være en tur på legeplads, ud i naturen eller en stund i sofaen, hvor der bliver læst højt. På mange måder føler hun, at hun i dag er en vigtig del af familiens hverdag. Samtidig er hun glad for, at de tager relationen et skridt ad gangen.

 

Tillid, softice og pølser

 

Den første udflugt med familien gik til et firmas åbent hus i Hørning. Der var hoppeborge, lastbiler, softice og pølser, så når Mette Harby ikke hoppede rundt med Benjamin, hentede hun mad eller gik en tur med Ida i barnevognen. På sin vis er dagen et eksempel på, hvordan en familieven kan hjælpe:

 

– Jeg vil gerne give Ditte nogle små pauser, hvor hun kan samle energi. Det, vi arbejder hen imod, er, at jeg henter ungerne i institution en-to gange om måneden, så hun kan handle, tage ned og blive klippet eller gå på café med en veninde. På den måde hjælper jeg, og det betyder meget for mig, at børn og andre mennesker har det godt, forklarer Mette Harby.

 

Samtidig er hun bevidst om sine behov. Der skal nemlig være en balance, hvis hun skal give af ægte hjerte og lyst, fremfor pligt, påpeger Mette Harby. Her hjælper det også, at hun ved, hun kan finde støtte og råd hos Børns Voksenvenner, imens hun også føler, der er en god kemi mellem hende og Ditte. Det gør, at hun føler sig tryg, og tilliden vokser naturligt.

 

– Jeg regner med, at det her er en relation for livet, så det er dejligt, at vi selv kan rette ind efter, hvad Ditte har brug for, og hvad jeg har lyst til. Det skaber en fleksibilitet, som jeg tror, er god for os alle, afslutter Mette Harby.

 

 

TEKST: Vicki Larsen

FOTO: Mathilde Bech