Giv den gode gerning et liv og giv den videre

Kald det altruisme, kald det frivillighed, kald det kærlighed: Alle har brug for at være noget for nogen, og antallet af frivillige er støt stigende. For den enkelte frivillige er det berigende – for samfundet er det nødvendigt.

 

Når du klipper din hæk, napper du måske også lige fru Hansens nede ad gaden. Fru Hansen passer til gengæld børn for en familie i kvarteret, mens samme familie lufter hund for hr. Pedersen, der har brækket benet, og sådan spreder de gode gerninger sig som ringe i vandet. Eksemplet er tænkt, men for mange er det en selvfølge at hjælpe hinanden, og for omkring 40 procent af danskerne endda så meget, at de gør det i form af frivilligt arbejde. Alene inden for Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Sundhed og Omsorg er 3.000 frivillige med til at berige eller lette livet for aarhusianske ældre. Det gør de gennem alt lige fra rickshaw-kørsel og udflugter med madkurv og minibus over musikarrangementer og madklubber, til besøgsvenner, flyttehjælp og vågekoner. Interessen for at udføre frivilligt socialt arbejde er støt stigende, og antallet af frivillige vokser betragteligt i volumen, hvis vi også tæller de mange store og små foreninger med, der udfører frivilligt arbejde.

 

Frivillig for mig

Den voksende interesse glæder formanden for Frivilligrådet i Sundhed og Omsorg Bo Nordby. ”Vores motiver for at udføre frivilligt arbejde er forskellige. For nogle er glæden ved at gøre noget for andre belønning nok i sig selv, mens det for andre kan handle om selv komme ud af ensomhed. Motivationen kan også være helt konkret i form af en gratis festivalbillet, eller fordi de manglede trænere i børnenes fodboldklub. Men uanset, hvad der driver en, så er det fælles for alle, at man bliver glad af at gøre noget for andre,” siger han og understreger, at alle motivationer er lige gode: ”På den måde er frivillighed jo en gevinst for alle.”

 

Spar op på frivilligkontoen

Alligevel leger Bo Nordby med tanken om velfærdsværnepligt og frivilligbanker. ”Fordi vi som individer bliver rigere af det, og fordi vi som samfund i fremtiden måske ikke har råd til andet,” lyder den korte forklaring. Obligatorisk velfærdsværnepligt ligger nok noget ude i fremtiden, erkender han, men rundt om i verden eksperimenteres der allerede med at udvide den føromtalte egennytte. I England findes der for eksempel såkaldte frivilligbanker, hvor man kan spare op af gode gerninger. Det fungerer nogenlunde sådan: Når du klipper fru Hansens hæk, sætter du to timers god gerning ind på kontoen. Næste gang du har brug for en god gerning, måske hjælp til at male huset, hæver du den i frivilligbanken. Fru Hansen betaler hækkeklipning af med børnepasning, og måske er hr. Pedersen med det brækkede ben pensioneret professor og betaler hundeluftning af med ekstraundervisning af studerende. En slags formaliseret spredning af ringene i vandet, kan man kalde det. Af næstekærlighed, om man vil. For uanset om vi hjælper for vores egen, for velfærdsamfundets eller for andres skyld, så gør det en forskel. Bo Nordby bevæger sig fra drømme om velfærdsværnepligt helt ned på jorden igen: ”Næstekærlighed og frivilligt arbejde handler i bund og grund om at være noget for nogen. Det er selvfølgelig helt fint lejlighedsvist at give 100 kroner til en indsamling eller at lade skægget stå i november for at støtte op om en sag – bare man også har det som en livsstil resten af året.”

 


Hvordan bliver jeg frivillig?

På Vitals redaktion oplever vi interesse for det at være frivillig – nogle har læst om et specifikt område i magasinet og vil gerne være med til at hjælpe, andre er nysgerrige på mulighederne.

aarhus. dk/frivillig finder du masser af information om frivillighed i Aarhus Kommune, blandt andet: Aktiviteter og indsatsområder Frivilligkoordinatorer Frivilligråd Foreningsbutikken.dk, der samler over 500 foreninger i Aarhus og udover det har en ressourcebank for frivillige.


Frivillige organisationer

Masser af organisationer, store som små uden for kommunen, arbejder med frivillige. Det gælder for eksempel almennyttige foreninger som Ældre Sagen, NGO’er som Røde Kors og Red Barnet og humanitære organisationer som Lions Club, Rotary og Round Table.

 

Tekst: Pernille Bonne

Illustration: Nikolaj Lauritzen