Kom med på tur med gåvennerne i Aarhus

Det er mandag eftermiddag, klokken nærmer sig 17, og Erik Petersen står venlig og imødekommende og venter ved Bellevuehallen i Risskov. Erik venter på samme sted og tidspunkt hver mandag og går en tur ved vandet med dem der kommer. Alle er velkommen til at gå med på strandturen. Der er ingen krav til alder eller kondition. Der er heller ingen tilmelding eller mødepligt – man kommer bare. Initiativet hedder Gåvenner.

 

Kom som du er

Det er gratis at gå med på mandagsturen og helt uden forpligtelser. Man behøver hverken at være underholdende eller fortælle om sig selv – men man må gerne, hvis man har lyst. Erik fortæller, at det mest er kvinder, der kommer og går med, og således også i dag, hvor undertegnede er mødt op for at finde ud af hvad Gåvenner er for noget. Det viser sig, at Erik og jeg udgør holdet denne mandag i marts. Vi sætter det ene ben foran det andet og går ned ad stien mod vandet, og snakken går allerede om arbejde og vejret og Gåvenner. Erik bemærker, at vi godt kan nå hen til den nærmeste badebro og give den et klap, inden vi går tilbage. Gåturens længde afhænger af hvem der kommer. Det er ikke nogen konkurrence. Man går så langt, som man kan og i det tempo man kan, og vi fordeler os altid, så ingen går alene, fortæller Erik.

 

Lys og luft

Lyset er delikat og vandet og himlen er smukt farvet i sarte blå og grønne toner. En flok edderfugle vugger i bølgerne et stykke ude, og en flok måger larmer og flyver mod vinden. Det er koldt, men traveturen sætter gang i blodomløbet, og snart har vi klappet badebroen og vender om. Nu er der udsigt til Aarhus, kranerne og isbjerget på havnen, og så går snakken om det, lige som de nye trætrapper over ”digerne” bliver bemærket og får et par ord med på vejen.

 

Gode vaner kommer ikke af sig selv

Det kræver måske lidt mod at bryde gamle vaner og komme ud over dørtrinnet derhjemme, men Erik håber at mange flere vil gøre det og opleve den gode fornemmelse, som den friske luft giver. Man har det så godt bagefter, og der er aldrig to mandage, der er ens, siger han, da vi en lille time senere er tilbage ved Bellevuehallen med friske røde kinder. Jeg er helt enig. Gåvenner er et godt initiativ og tilbuddet om at gå ved vandet sammen med Erik og andre kunne nemt blive vanedannende.

 

 Tekst og foto: Lisbeth Nygaard Pedersen