Er der GENLYD i de dansende terninger?

Aarhus Brætspilscafé i Vestergade kalder sig byens hyggecafé nr. 1. Hver mandag inviterer caféen spilleentusiaster til at spille med nogen, de ikke kender på forhånd. Konceptet, der kaldes Meet Up, er en del af genlydaarhus.dk, der åbner døren til flere fællesskaber. Men er der GENLYD og nye venner på spil i de dansende terninger?

 

Helt inde i spillets verden

En hjemlig raslen af terninger, der danser på bordene, blander sig med lyden af blød blues og happypop, som lavmælt siver ud af højtalerne. Latter og udbrud ryger gennem luften. Det er lyden af venskabelig konkurrence og mennesker, der som terningerne, bliver rystet sammen over analoge, spritnye og gode gammeldags brætspil. Stemningen bærer præg af, at caféens gæster er helt inde i spillets verden, og personalet tager imod os med smil og vejvisende arme.

Ved Meet Up-bordet i centrum af baglokalet møder vi Philippe Lamy, der vinker os over med ordene:

 

“Skal vi spille?”

 

Over for ham sidder Mathias Brygger Hansen. De kender hinanden fra universitetet, hvor de begge har haft deres gang – som henholdsvis professor/underviser og Ph.d.-studerende. Dog er det tilfældigt, at de begge er her i aften, og stedet lægger op til, at titler lægges på hylden, og telefoner og Facebook-venner må kime en lydløs solo i tasken. Her helliger man sig spillets verden og hinanden – og halleluja for det!

 

“Det er et sats, men det hele værd”

Som Philippe Lamy fortæller, er det aldrig til at vide, hvem og hvor mange der kommer til Meet Up-arrangementet. Det er et sats, men det hele værd:

 

“Når jeg kommer her, ved jeg aldrig, hvem jeg møder, og det er fedt! I august mødte jeg for eksempel en engelsk fyr hernede, og vi klikkede bare. Det viser sig så, at han er sanger og i Aarhus for at give koncerter. Det ender med, at hele bordet får gratis billetter til hans koncert i Musikhuset.”

 

Der er cirka 350 forskellige brætspil i cafeen, og de står på rad og række med samme respekt som bøger på et bibliotek. Philip Lamys yndlingsspil er det strategiske kærlighedsspil Love Letter, mens Mathias Brygger Hansen foretrækker de mere sociale, kreative brætspil, der ikke har for mange regler – og er åbne for fortolkning.

 

De er her begge for at vinde – men også for at møde nye mennesker, som i udgangspunktet kan være svært:

 

“Jeg elsker brætspil. Det er lidt som en sportsgren for mig, og jeg kommer her nærmest hver mandag for at spille. Det er en god måde at socialisere og møde nye mennesker på. Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg introvert – den generte type – og jeg er normalt ikke ret god til at starte samtaler. Her handler det om spillet, og det er bare en god social icebreaker,” fortæller Mathias Brygger Hansen og vender tilbage til spillets verden.

 

Brætspillet danner kort sagt en perfekt ramme for samvær og samtaler, hvorfor caféen også er blevet et populært mødested for smånervøse par på første date.

 

Meet Up for alle

Som i enhver anden café kan du bestille iskolde øl og sodavand. I de kolde vintermåneder kan du købe varm chokolade, og hvis du snuser ind, får du duften af nybrygget kaffe, snacks og varme serveringer som nachos med hele pivtøjet med i prisen. Selvom caféen er stuvende fuld, ser du ikke personalet piske rundt. Stemningen er helt igennem afslappet, hyggelig og de antikhippe mormormøbler bidrager til den hjemlige stemning.

 

Personalet er til stede – uden at være over dig, og de er værter i mere end en forstand. De ved nemlig godt, at en café kan være et skræmmende sted, når man kommer alene – uden aftaler om at mødes med nogen.

Derfor er de meget opmærksomme på at spotte nye ansigter, der kommer til Meet Up-arrangementet, fortæller Freja Johansen, der står bag baren, og tilføjer:

 

“Meet Up er et åbent arrangement for alle. Unge som ældre kan komme, og det gør de. Min fornemmelse er, at brætspillene er med til at skabe nye relationer, og det er jo netop dét, der er meningen. Man har et projekt og skaber noget sammen. Vi ved aldrig, hvor mange der kommer, men der er plads til alle. Nogle dage kan bordet være fyldt op. Andre gange er det tomt,” fortæller Freja Johansen og peger på ‘Spil med os’-flagene, der står på skranken, når man kommer ind.

 

De øvrige gæster, som på forhånd kender hinanden, har altid muligheden for at plante et flag på bordet – som en invitation til andre om at spille med. Det er der heldigvis nogle borde, der gør, og terningerne på Aarhus Brætspilscafé er så småt begyndt at give GENLYD.

 

 

Fakta om Aarhus Brætspilscafé
• Meet Up er alle mandage kl. 19.
Ingen tilmelding er nødvendig
• Åbningstider: Mandag – torsdag
(14-23), fredag-lørdag (12-01),
søndag (12-22)
• For 30 kroner pr. person kan du
spille alt det, du vil

 

Tekst: Line Kirketerp Sass
Foto: Andreas Bang Kirkegaard