Få rørt benene med Geocaching

Geocaching er moderne skattejagt, hvor man bruger sin GPS til at finde skatte. Alle kan være med til denne sjove leg, for man vælger selv sværhedsgrad og terrænforhold.

 

Ta’ på moderne skattejagt med dine børn, børnebørn, oldebørn og alle mulige andre. Det er sjov motion, og alle kan være med. Sådan lyder opfordringen fra Malou Damgaard, som ejer hjemmesiden geocaching.dk. Geocaching er netop navnet på denne type skattejagt. Det går ud på at bruge sin GPS til at finde skatte, som er gemt rundt omkring i natur, landskaber og byer i hele verden. Forarbejdet foregår på nettet: Man registrerer sig som bruger (det er gratis), søger på et geografisk område og kan ved at klikke på et kort få oplyst koordinater for, hvor skattene – eller ’cachene’, som de hedder i denne sammenhæng – er. Man får også information om sværhedsgrad, terrænforhold (er ruten eksempelvis egnet for kørestole og barnevogne) og skattens størrelse. Når man har udsøgt sig den rette udfordring, printer man beskrivelsen ud og indtaster koordinaterne på sin GPS. Og så går den vilde skattejagt!

 

Hvis bare der venter en skat

35-årige Malou Damgaard fra Kolding har geocachet i et år og fortæller om dengang hun begyndte: ”Det var en ny og spændende verden, der åbnede sig for mig sidste sommer. Jeg har haft rygproblemer og vidste godt, at jeg burde røre mig. Men jeg fik det ikke gjort. Nu får jeg rigtig meget motion med geocaching og er sluppet af med rygproblemerne. Min datter på seks år er nogle gange med, og jeg kan jo få hende til at gå mange kilometer, hvis bare der venter en skat i den anden ende”. Geocaching er hastigt voksende. Alene i Danmark er antallet af skatte vokset fra 3.000 til 17.000 i løbet af de seneste tre år, fortæller Malou Damgaard. Hvem som helst kan lægge en skat ud og efterfølgende tilmelde den til geocaching. I Danmark har både turistbureauer og kommuner placeret skatte, men langt de fleste stammer fra private, som gerne vil indvie andre i bestemte, og ofte ukendte, natur- eller byoplevelser.

 

Vælg den rette cach

Malou Damgaard anbefaler, at man bruger god tid på at finde en cach, som passer til ens niveau og ønsker. ”Sørg for at begynde med en let cach. Tag ikke af sted på regnvåde dage de første par gange og undgå caches, som ligger i tæt bebyggelse. GPS’en har sværere ved at registrere disse, og det kræver lidt erfaring at finde dem,” lyder rådene fra skattejæger-eksperten. Hun og de fleste andre geocachere bruger særlige håndholdte GPS’ere med stor præcision, som man kan købe på nettet og i friluftsbutikker. Men man kan sagtens bruge almindelige bil- og mobil GPS’ere. Dog skal man så downloade en applikation til mobil- GPS’en, understreger Malou Damgaard. Ud fra det kort, som man søger skatte efter på nettet, kan man nogenlunde spore sig ind på, hvor skatten ligger. Dermed kan man også vælge sit udgangspunkt i forhold til, hvor lang en tur, man ønsker. ”Man kan jo parkere bilen lige i nærheden af cachen, hvis man gerne vil indlede med en lille smagsprøve på oplevelsen eller er dårlig til bens, men man kan også gøre det til en heldagsudflugt,” foreslår Malou Damgaard

 

Ikke guld og diamanter

Lad det være sagt med det samme: Man skal ikke begive sig af sted på geocaching på grund af skattens værdi. For den består hverken af guld eller diamanter. Skatten kan være et lille plastikrør indeholdende en log-seddel, som man skriver navn og dato for fangsten på. Det kan også være, at skatten består af en boks med et par småting. Det er en såkaldt byttecach, hvor man må tage en ting, og skal lægge en anden i stedet (eksempelvis en nøglering, en souvenir eller et stykke legetøj). På cach-beskrivelsen kan man se, om man skal have en bytteting med og nogle gange også værdien af denne. Der findes også ruter med flere poster og hints undervejs. For eksempel kan der stå ’tæl hvor mange skulpturer, der står foran bygningen og du har det sidste tal i næste koordinat’. Cachene kan være tilegnet bestemte målgrupper. Det kan være hundeejere, som undervejs får hundevenlige beskrivelser og ender med at finde en boks med hundelegetøj og –kiks. Normalt er beskrivelserne dog af bredere interesse, så man kan få viden om et områdes historie, arkitektur eller natur.

God jagt!

 


Sådan kommer du i gang med geocaching

  1. Gå ind på hjemmesiden geocaching.dk
  2. Under ”Søg en skat” er der et link til profiloprettelse på geocaching.com (hvis man bruger denne indgang bliver man guidet på vej på dansk)
  3. Når man er oprettet som bruger (det er gratis) kan man søge skatte via googlemaps (man bliver linket dertil)
  4. Indtast eksempelvis ”Aarhus” og et kort vil komme op med små ikoner over, hvor i byen, man skal lede.
  5. Ved at klikke på et ikon får man oplyst koordinaterne for skattens placering, sværhedsgrad, terrænforhold, størrelse samt anden nyttig og interessant information om stedet.
  6. På hjemmesiden er der masser af gode råd til, hvordan man kommer i gang og kontaktoplysninger, hvis du har brug for hjælp.
  7. Man kan bruge sin bil-GPS eller mobil-GPS, men hvis man gerne vil have mere præcision, skal man investere i en decideret håndholdt GPS. Ved brug af mobil-GPS skal man downloade en applikation på geocaching.com til godt 50 kr.


 

Tekst: Anne Klindt

Foto: Lisbeth Hermansen