Karin Salling om jul, juleglæde og at give

Når man har ressourcerne til at gøre noget for andre, så skal man også gøre det, mener Karin Salling, der gennem Salling Fondene deler gaver ud hele året. Til kunst og kultur, til hjemløse og døende. Til Aarhus. Fra Herman.

 

Hun har kurs mod Sallings hjørneindgang. Høj og rank i stramme læderbukser og hvid pels, nyklippet, fønet og perfekt. Får øje på noget. Vender om og smutter over til hæveautomaten på modsatte side af Søndergade. Skrider resolut tilbage mod indgangen, hvor hun stopper op for at købe hjemløseavisen Hus Forbi. ”Har du det godt?” spørger hun den hjemløse sælger og hjælper selv med byttepengene, da svaret på første spørgsmål tydeligvis er nej. ”Jeg ville jo gerne redde hele verden,” siger hun lidt senere over kaffen i Starbucks-cafeen indenfor i stormagasinet – og konstaterer i samme åndedrag: ”men det kan jeg jo ikke.” Hun gør ellers, hvad hun kan, Karin Salling, enke efter købmand Herman Salling. Som næstformand i bestyrelsen for Salling Fondene er hun med til at dele millioner ud til lokale aktiviteter, foreninger og institutioner. Men hendes hjerte brænder mindst lige så meget for hendes to protektorater: Kirkens Korshær og Hospice Søholm. Hun fortæller gerne om fornøjelsen ved at forskønne byen med skulpturer, kunstværker og kulturstøtte, men stemmen får en anden klang, når hun taler om hospice-personalets hjertevarme eller om behovet for omsorg til brugerne af Kirkens Korshærs varmestue.

 

Smørrebrød til hjemløse

Gennem fondene har hun været med til at give midler til renovering af sidstnævnte, og som protektor er hun med til at skabe opmærksomhed på et behov. Ikke mindst mennesker uden et hjem har brug for hygge og hjemlighed, og selv om det ikke nødvendigvis er en protektors rolle, har Karin Salling netop organiseret 300 stykker smørrebrød og risalamande til varmestuens julefrokost, hvor hun selv deltager sammen med brugerne. At gøre godt for andre er ikke kun et spørgsmål om penge. Og selv om det er noget af dét, netop hun har mulighed for at give, så havde hendes omsorgsgen ikke været mindre, hvis livet havde formet sig uden Herman Salling, som hun mødte, mens hun stadig var gift med sin datter Tinas far. ”Så havde jeg haft færre penge at dele ud af, men jeg ville stadig have lyst til at redde hele verden – har vi ikke alle det?” spørger hun retorisk, kigger udover cafeens træborde og læderbetrukne stole og får øje på en ung kvinde, der sidder alene med sin kaffe og ser trist ud. ”Se nu hende, der sidder der. Måske er kæresten ikke mødt op, måske er han gået fra hende, måske noget helt tredje. Jeg skal jo ikke blande mig, men det er svært at se mennesker være ulykkelige,” siger Karin Salling, der må holde sig selv tilbage for ikke at gå over og spørge kvinden, om hun er okay.

 

Hermans by

Noget, hun til gengæld gerne må blande sig i, er hvilke projekter Salling Fondene støtter. Og det er mange. Senest har byens fodboldhold AGF fået støtte til et nyt klubhus, og en hel del skulpturer og kunstværker skyder op på de nye havneområder og rundt om i byen. Fondene støtter primært projekter i Østjylland generelt og Aarhus specifikt. Noget, enkefruen glæder sig over. ”Herman elskede sin by. Han var selv meget sparsommelig, også med fondsmidlerne, men jeg synes, det er dejligt at kunne gøre noget godt for byen. Aarhus er en sådan en hyggelig by,” siger Karin Salling, der selv er født og opvokset i Randers, men har boet i Aarhus det meste af sit voksenliv.

 

Tak ikke mig

Hun understreger, at det ikke er hende, der deler ud, men altid en enig bestyrelse, der træffer beslutningerne. På samme måde er det vigtigt for hende at understrege, at det er hendes mands livsværk, der gør det hele muligt. ”Folk takker mig for at gøre så meget for Aarhus. Jeg siger altid til dem, at det ikke er mig, men Herman, de skal sende en tak,” siger hun og er lige så beskeden i forhold til den omstændighed, at Herman Salling sikrede hende en plads på livstid i fondenes bestyrelse. ”Det var noget, Herman fik skrevet ind i reglerne. Og jeg nyder opgaven. Hver eneste gave er en stor fornøjelse at give! Men jeg håber da, at jeg formår at gå af, mens jeg stadig er ved mine fulde fem. Man skal kende sin besøgelsestid,” siger Karin Salling, der ikke til den tid har mulighed for at overdrage pladsen til andre familiemedlemmer – det fik den visionære købmand også skrevet ind, så der ikke skulle blive internt fnidder i familien.

 

Julelys

Nærmeste familie består af hendes bror og søster og ikke mindst datteren Tina, der bor i Tyskland med tvillingesønner på 18. De holder jul sammen hvert år. Altid – på nær en enkelt gang – i Aarhus. Da hendes mand endnu levede, skulle der pyntes op i hele villaen i Skåde, og helst fra starten af november. ”Herman elskede julen, og der var ikke det rum, der ikke var pyntet. Selv på badeværelserne! Men første november er altså for tidligt, så jeg begyndte på et tidspunkt at arrangere ferie lige dér, så jeg kunne vente med pynten til hans fødselsdag midt i november,” siger hun med smil og tilføjer, at julepynten i dag begrænser sig til hall, spisestue og dagligstue. Skulle hun savne overdådigheden af julepynt, kan hun tage et smut forbi midtbyen, hvor Salling siden 30. oktober har funklet af en halv million julelys, som hun selv var med til at tænde. Af moderne LED-pærer, vel at mærke, så de efter sigende ikke skulle bruge mere strøm, end en almindelig familie gør på en måned.

 

De bedste gaver

Udover julepynt og familietid er julen ramme om helt særlige minder. Hun og Herman Salling flyttede sammen 19. december 1976, knap et år efter, at de havde mødt hinanden til en nytårsfest. Indflytningsgaven var en brillantbesat ring af hvidguld, overleveret med et kys. ”Det er den bedste gave, jeg har fået, og jeg har haft den på lige siden,” smiler hun og tager en større ring på samme finger af, så den smalle og diskrete ring kan komme til sin ret. Det bedste ved gaven var dog hverken guldet eller stenene, men det den stod for: Parret giftede sig mindre end en måned senere og var sammen, indtil Herman Salling blev syg og døde i 2006.

 

Kan du huske…?

Og hvor gaver ikke behøver være store for at være gode, behøver de heller ikke have kostet en formue for at glæde. Faktisk er de bedste gaver, vi kan give hinanden, tid, nærvær og omsorg, mener Karin Salling. Selv prioriterer hun tiden mellem fondsarbejde og officielle arrangementer til venner og familie. Hver fredag spiser hun frokost med Per Jeppesen og Breman Bruhn, Sallings henholdsvis tidligere chefdekoratør og bistrochef. ”Værdien af rigtige venner er uvurderlig. Og man ved, at det er ægte venskab, når man kan sige til hinanden ’Kan du huske dengang for 30 år siden…?’” smiler hun og sporer samtalen ind på alder.

 

Gud, er jeg død?

Hun er 72 år, men mærker ikke meget til det. Takker hver aften Gud for sit gode helbred og det liv, hun har fået: ”Jeg læste engang Johannes Møllehave citeret for at ’hvis det ikke gør ondt, når man står op, så er det fordi, man er man død’. Så nogle gange vågner jeg om morgenen og tænker: Jamen Gud, er jeg så død nu? For jeg har det fantastisk!” Hun kommer dog ikke sovende til hverken helbred eller humør. Der bliver lagt timer i træning, badminton og tid med schæferhunden Silas, og da hun forlader Starbucks med Hus Forbi-avisen under armen, skal hun hjem og pakke til en uge på sports-resort på Lanzarote med veninder og den personlige træner. ”Jeg trænger til at få lidt af maven af,” spøger hun, men egentlig er det mest for at lade de mentale batterier op. Hvis man skal kunne være noget for andre, skal man først og fremmest være noget for sig selv. Og uanset om det er gennem økonomisk støtte til hjemløse, tid til frivilligt arbejde eller omsorg for sine medmennesker, så forpligter det at have overskuddet, mener hun: ”Når man har ressourcerne til at gøre noget for andre, så skal man også gøre det.”

 


Salling Fondene

Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og Købmand Herman Sallings Fond tilgodeser i høj grad formål i Østjylland og i særdeleshed i Aarhus, hvor både Ferdinand Salling og hans søn, Dansk Supermarkeds grundlægger, Herman Salling, stammer fra. Men fondene yder også støtte til formål over resten af landet. Det er afgørende for fondene, at de støttede initiativer er af høj kvalitet og skaber unikke muligheder eller oplevelser for borgerne. Læs mere om Salling Fondene på sallingfondene.dk, hvor du også kan se et udpluk af støttede projekter.

Kilde: sallingfondene.dk


 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: David Bering