Gudrun Østbye på 86 år er ReThinker med hud og hår. Hun elsker en god snak med nye mennesker, og så bliver hun varm om hjertet over det samvær og fællesskab, hun oplever med andre frivillige – ofte 50-60 år yngre end hende selv.

 

“2017 var altså bare toppen. Jeg fik så mange venner, og vi havde sådan et dejligt fællesskab.”

 

Gudrun Østbye fortæller begejstret om sine oplevelser som ReThinker, frivillig for Kulturhovedstaden Aarhus 2017. Den lille, energiske dame var alderspræsident i flokken af frivillige, men det holdt hende bestemt ikke tilbage. Tre aftener om ugen solgte hun programmer og løb op og ned ad bakkerne ved Moesgaard for at vise publikum på plads ved opførelsen af vikingedramaet ”Røde Orm.”

 

”Du skal lige se Jakob – vi svingede bare sammen, kan jeg godt sige dig. Han kom fra Det Kongelige Teaters billetkontor, og vi blev de bedste venner. Ham har jeg stadig kontakt med.”

 

Med pegefingeren swiper Gudrun Østbye hjemmevant rundt i billederne på sin iPhone. Og da Jakob ikke lige dukker op i fotomappen, skifter hun rutineret til Facebook, hvor hyppige hilsner fra den knap 40 år yngre ven dukker op.

 

Glæde og social kontakt

Gudrun Østbye er 86 år og ustoppelig, når det gælder frivilligt arbejde. For hende har det været et tagselv- bord af glæde og social kontakt at være ReThinker. Minderne om de glade 2017- dage ligger ikke kun på telefonen. Gudrun Østbye viser en stak kulørte t-shirts med forskellige logoer frem.

 

”Vi fik jo en ny trøje, hver gang vi var med til et arrangement, og dem har jeg gemt.”

 

I et vitrineskab i hendes stue står også det skib, som hun selv byggede og bar gennem byen ved åbningsceremonien for kulturhovedstaden. Det minder hende dagligt om det eventyrlige år, der gav hende så mange venner og kontakter.

 

”Det frivillige arbejde deltager jeg mest i for min egen skyld. Alle de positive oplevelser holder mig kørende. De varmer mig sådan,” fortæller den indfødte aarhusianer, der også har et langt liv med spejder- fællesskab i sin bagage.

 

I 1997 mistede Gudrun Østbye sin mand, og derefter gik hun målrettet i gang som frivillig.

 

Tæt besat kalender

Selv om kulturhovedstadsåret er slut, fortsætter Gudrun Østbye som frivillig. Når der er plads i kalenderen, melder hun sig klar til at tage en tørn. Men den 86-årige ReThinker skal også lige have tid til at passe sine forpligtelser som frivillig i Den Gamle By, på Spejdermuseet, hos Sct. Georgs Gilderne og i Viby Lokalhistoriske Arkiv. Så der er noget at rive i næsten alle ugens dage.

 

”Men som regel holder jeg altså fri i weekenden. Mine to døtre og børnebørnene skal jo også se lidt til mig,” smiler Gudrun Østbye.

 

Gæster fra hele verden

I Den Gamle By står Gudrun Østbye for avis-udklipsarkivet, og i sommersæsonen viser hun rundt i Møntmestergården. Her nyder hun kontakten med gæsterne, som altid bliver budt op til en snak.

 

”I begyndelsen var jeg lidt usikker på det med engelsk og tysk, men jeg har altså lært rigtigt meget af at gå derovre og snakke med folk fra hele verden, så nu kan jeg godt klare det,” siger Gudrun Østbye.

 

”Jeg er nok sådan lidt nysgerrig, og hvis der er noget, jeg ikke kan, så vil jeg gerne lære det og blive bedre.”

 

Med til VM i sejlads

Hun har derfor også udfordret sig selv og meldt sig til som ReThinker at tage imod krydstogtturister fra de store skibe i Aarhus Havn.

 

”Jeg var jo lidt usikker på, om jeg kunne klare det med det engelske. Men de andre siger til mig: Det kan du sagtens, Gudrun! Og så må jeg jo tro på, at jeg kan. Jeg kaster mig ud i det.”

 

Til sommer skal Gudrun Østbye sammen med 30 andre frivillige fra ”Røde Orm” på tur til København og gense Jakob og Det Kongelige Teaters opførelse af forestillingen. Det er for længst skrevet ind i den travle kalender, hvor der også er gjort plads til VM i sejlads på Aarhus Havn. Her vil den entusiastiske ReThinker igen være på plads som servicemedarbejder. Hun skal vise vej og byde velkommen – på dansk og engelsk.

 

”Og så skal jeg sørge for, at folk føler sig godt tilpas. Dét kan jeg bare!” smiler Gudrun Østbye selvsikkert.


ReThinkers

3000 frivillige i alle aldre fik de mange arrangementer i kulturhovedstadsåret til at glide. Men Aarhus har stadig brug for deres indsats. ReThinkers overgår fra foråret 2018 til VisitAarhus, og omkring 1300 fra korpset af frivillige har sagt ja til at fortsætte arbejdet der.

Nye opgaver venter ReThinkerne – for eksempel:

  • Det Kgl. Teaters store friluftsforestillinger ved Moesgaard i 2019 og 2021.
  • Modtagelse af turister fra de store krydstogtskibe
  • Store og små kultur- og sportsevents
  • Desuden bidrager ReThinkers med frivillige til Naturhistorisk Museum, Musikhuset, Stadsarkivet, DOKK1, Moesgaard Museum, Den Gamle By, ARoS, Kunsthal Aarhus, Godsbanen, Food Festival, Classic Race Aarhus og Aarhus Festuge.

Der er fortsat brug for frivillige. Her kan du melde dig, hvis du gerne vil være med på ReThinker-holdet og modtage mail om kommende arrangementer: Rethinkers lokale Gelinde, Mindet 6, er genåbnet i maj 2018

Mail rethinkers@visitaarhus.com

 

Hjemmeside rethinkers.dk – gå ind under punktet “skriv dig op her”


 

Tekst: Dorte Søholm
Foto: Jacob Rosenvinge