Præsten Peter Worm Madsen har fast træffetid på værtshuset Pipes.

 ”Jeg sad og gemte mig lidt i starten og var lidt usikker på, hvilken rolle jeg i grunden havde på værtshuset. Men efter et år begyndte stamkunderne at snakke til mig, og nu er jeg et kendt ansigt. De kalder mig bare ”Præsten”.

Peter Worm Madsen sidder med sin øl på værtshuset Pipes på Randersvej. Han er sognepræst ved Christianskirken på Christiansbjerg og lægger en del af sit virke på det brune værtshus, der ligger et par stenkast fra kirken.

”Jeg startede med at komme her, fordi jeg havde en tanke om, at kirken også har en rolle på de mørke steder. Det er tit mennesker, der kommer disse steder, der har mest brug for hjælp.”

 

Annonceres i kirkebladet

Peter Worm Madsens ideer lever op til den gamle talemåde om, at det er bedre at sidde på kroen og tænke på kirken, end at sidde i kirken og tænke på kroen.

”Der er mange mennesker, der har brug for hjælp, for hvem det ikke er naturligt at møde op i kirken. Det er mennesker, som det kan være svært at komme ind på livet af, og derfor tog det også lang tid for mig at blive accepteret af stamkunderne på Pipes.”

I starten kom Peter Madsen på Pipes en gang om ugen. Nu er det en gang om måneden, og tidspunktet annonceres i det lokale kirkeblad.

 

Hjælper økonomisk

Sjælesorg i kirkelig forstand bliver sjældent efterspurgt af Pipes gæster, men der er af og til nogen, der har brug for, at præsten lytter til deres bekymring og taler om deres situation.

”Vi har alle brug for, at der er nogen, der hører, hvad vi har at sige. For mig er det vigtigt at vise, at kirken er der, hvis de har brug for det. Mange af dem har svært ved at overskue dagligdagen, og deres hjem kan ende med at blive et vældigt rod. I kirken har vi frivillige, der har været ude at hjælpe folk med at rydde op, så deres dagligdag har været lettere at overskue.”

”Nogle af gæsterne har vi skaffet en besøgsven, og der er også nogen, der har været i økonomiske vanskeligheder, hvor kirken har været inde og yde et lån. Og jeg vil understrege, at pengene altid er blevet betalt tilbage.”

 

Vi laver alle fejl

For ham er det vigtigt at vise gæsterne på Pipes, at han grundlæggende ikke er anderledes end dem.

”Jeg er her også for at fortælle dem, at de ikke er de eneste, der har taget nogle dårlige beslutninger og lavet fejl. Jeg laver også fejl – det gør vi alle, men de er lige så vigtige som alle andre mennesker i sognet”, understreger Peter Worm Madsen og roser det sociale fællesskab, der findes blandt stamgæsterne på Pipes:

”De har nogle fællesskaber, de går meget op i. Mange af dem går sammen til dart eller til AGF’s kampe på stadion. Og så passer de på hinanden. Hvis der er nogen, de ikke har set et stykke tid, kontakter de vedkommende for at finde ud af, om alt er i orden”.

 

Ham præsten – han er helt ok

En af stamkunderne er Henning, som på stedet kun er kendt som Skipper.

”Jeg får tit en snak med Præsten, når han er her, og så har han også hjulpet en gang imellem. Da min veninde døde, havde jeg en periode, hvor jeg ikke rigtigt orkede noget, og så fik jeg noget hjælp til oprydning, og jeg fik også lidt hjælp til pensionen, da jeg havde brug for det. Men ud over det, er det bare hyggeligt, at Præsten kommer her”, fortæller Skipper og skåler med Peter Worm Madsen, der tilføjer:

”Vi har nogle værdier i kirken, som jeg gerne vil være med til at brede ud, så derfor er det vigtigt, at kirken er dér, hvor folk er. Og så betyder det også noget, hvis de på et tidspunkt genser mig henne i kirken og kan sige: ham fyren der – han er helt ok”.

 

Tekst: Allan Witte / Foto: Niels Åge Skovbo