Matilde Trobeck har gjort det til sin mission at tale og skrive om at føle sig ensom. Hun håber på at kunne hjælpe dem, som føler sig ensomme og give dem mod til at komme ud af ensomheden.

 

Hun lever af at skrive på bloggen HelseMatilde, hun har en instagram-profil med 65.000 følgere, holder foredrag, har tætte veninder og et godt forhold til sine forældre, som hun snakker med om næsten alt. Alligevel føler Matilde Trobeck sig ensom.

”Jeg oplevede første gang ensomheden, da jeg var 25 år, da min lillebror døde. Der var ingen af mine veninder, der havde oplevet stor sorg på samme måde. Og selvom jeg kunne snakke med dem, så havde de svært ved at forstå, at jeg kunne blive ved med at være så ked af det,” fortæller Matilde Trobeck.

Et år efter hendes lillebrors død gik Matilde Trobecks kæreste gennem syv år fra hende. Ud over at føle sig ensom i sorgen over at have mistet sin lillebror, var hun nu alene på en måde, som hun ikke havde været i mange år, og hun manglede den støtte og tryghed, som hendes kæreste havde givet hende.

 

Det hjalp at tale om det

I sin kamp mod ensomheden skriver Matilde Trobeck åbent på sin blog om, hvordan hun har det, både når hun har det godt, men også når hun er ked af det og føler sig alene.

I starten troede hun, at hun var den eneste i verden, der følte sig ensom og syntes, at alle andres liv virkede perfekte. Men hun fandt ud af, at mange kunne genkende følelsen af at føle sig ensom, og hun blev kontaktet

 

“Min far har altid sagt til mig, at man skal blive venner med ensomheden”

 

af mange piger, som skrev, at de havde det ligesom hende.

”Når der er så mange, der følger med i mit liv, så synes jeg, at det var mit ansvar at være ærlig om, hvordan jeg har det.”

I starten var det grænseoverskridende for Matilde Trobeck, når hun skrev et indlæg på sin blog, som handlede om følelser som ensomhed og sorg, men hun er fortsat, fordi hun ved, at det hjælper andre, som kan genkende hendes følelser.

 

Find en Veninde #dueraldrigalene

Som et forsøg på at hjælpe de piger, der skrev til hende, lavede Matilde Trobeck Facebook-siden Find en Veninde #dueraldrigalene. Nogle piger bruger gruppen til at finde en veninde, mens andre søger en træningsmakker, og andre igen bruger gruppen til at arrangere strikkeklubber eller madklubber. Facebook-gruppen, som startede som et forsøg på at give piger et sted at mødes, har nu 13.000 medlemmer. Og så har gruppen givet andre inspiration til at lave Facebook-grupper for mænd, som søger en ven, ligesom en norsk pige har kopieret ideen og udbredt den i Norge.

 

Man er nødt til at turde være sårbar

Matilde Trobeck besluttede, at hun selv ville gøre noget ved ensomheden, selvom hun stadig var i sorg over at have mistet både sin lillebror og sin kæreste. Hun begyndte i et sorgforløb med andre unge, der havde mistet en bror eller søster, og så begyndte hun til crossfit.

”Jeg besluttede, at jeg selv ville være opsøgende. Så jeg øvede mig i at spørge piger, som jeg syntes så søde ud, om vi skulle mødes og træne sammen en dag eller drikke en kop kaffe.”

Det var grænseoverskridende at spørge en næsten fremmed, om de skulle drikke kaffe, men hendes åbenhed betød, at hun fik nye veninder og jo flere gange, hun gjorde det, jo nemmere blev det. ”Man er nødt til selv at gøre noget, og man er nødt til at turde være sårbar,” konkluderer hun.

 

Man kan ikke flygte fra ensomheden

I takt med at sorgen er gledet mere i baggrunden, er ensomheden det også. Men selvom Matilde Trobeck har gjort meget for at slippe ud af ensomheden, føler hun sig stadig ensom.

”Nogle gange har jeg været sammen med mennesker og haft travlt hele dagen. Men i det øjeblik jeg sætter nøglen i låsen, kommer ensomheden bare væltende.”

I stedet for at flygte fra ensomheden prøver Matilde Trobeck at se den i øjnene. Hun har lært, at hun altid vil føle sig ensom i perioder, men også, at ensomheden ikke er farlig.

”Min far har altid sagt, at man skal blive venner med ensomheden. Jeg tror, at den er et grundvilkår for mennesker og en følelse, som alle oplever på et tidspunkt i deres liv.”

Selv har hun affundet sig med, at ensomheden er en følgesvend og bliver ikke længere bange for den, når hun mærker den.

 

Tekst: Anna Kniep Foto: Emily Spiro

 

Helsematildes 3 råd

#1 Meld dig ind i Facebook-gruppen “Find en veninde #dueraldrigalene”

#2 Tag ansvar – gør selv noget

#3 Vær ikke bange for følelsen – det er noget alle oplever på et tidspunkt