Allerede ved indgangsdøren dæmrer det – hvis tanken da ikke allerede er dukket op på vej hen over den hullede asfalt mod den hvide bygning på havnen. Det her er rustikt. Et stenkast fra Aarhus 2017’s hovedkvarter i Dokk1 holder de frivillige til i DLGs gamle omklædningsrum i Mindet 6. Det er den nuværende ejer Olav de Linde, der har stillet lokalerne til rådighed. Deraf stedets navn. På indgangsdøren bliver man mødt af skiltet: “Døren binder – giv den et tryk (20)17”. Oppe på 1. sal kommer en stor, gul hund logrende i møde. Måske en golden retriever – oprindelsen på alle dem, der færdes i Gelinde og alle tingene i frivillighovedkvarteret er ikke så vigtig. Det er stemningen og viljen til at gøre en indsats, der tæller.

 

Så grimt, at det er charmerende

I det største rum med mønstret linoleumsgulv som hjemme i mormors køkken, gamle bulede metalomklædningsskabe og møbler, der ikke ville have nogen stor fremtid i en genbrugsbutik, holder frivilligkoordinator Ulla Lund møde med en gruppe teamledere. De er frivillige, som har påtaget sig at stå i spidsen for de frivillige krydstogtsværter, der tager imod byens sejlende gæster, giver dem smagsprøver på dansk rugbrød og hjælper dem til en god oplevelse i byen. “Det hele er så grimt her i Gelinde, at det på en eller anden måde går op i en højere enhed,” siger en af dem med et smil. Mange praktiske ting skal aftales og ordnes, før næste krydstogtskib anløber den 8/4. Mødet foregår efter arbejdstid, så en stabel pizzaer ryger ned undervejs.

 

Do some work

I rummet ved siden af vidner de hvide fliser og rørene langs loftet om, at her tog DLG-arbejderne bad efter arbejdstid. Et gammelt bord og en tavle har gjort det til arbejdsrum for en gruppe unge frivillige. Der bliver talt engelsk rundt om bordet, for kun to af deltagerne er danske. ”Jo, du må gerne tage billeder,” siger de. ”Men kunne du ikke også komme og give en hånd med?” Jo da. Gelinde med al sin imødekommende retro-charme kalder på et gensyn.

 

Tekst: Kirsten Vestergaard

Foto: Anne-Marie Skov