Et godt grin og en bedre hukommelse. DGI SMART Training kombinerer fysiske øvelser med træning, der holder hjernen i form.

 

”Jeg var klar over, at jeg var dårlig til at huske ting og havde faktisk ledt efter hjælp. Jeg har gået 12 gange indtil videre og erindringerne kommer piblende frem! Pludselig kan jeg huske ting fra min ungdom, som jeg ellers havde glemt. Det er virkelig en stor oplevelse,” siger Frode Engbæk, der hver fredag går til DGI SMART Training i Lyseng Idrætscenter.

 

Giraf, gazelle, løve, hest

DGI SMART Training er et træningstilbud, hvor deltagerne via fysiske øvelser, leg og et ’logisk input’ træner koordination, balance og ikke mindst deres hjerner i bedre form – altså bliver bedre til at huske, træffe beslutninger og holde fokus. Et ’logisk input’ er, når instruktør Lisbeth Spanggaard udfordrer hjernen ved at stille opgaver til hukommelsen. ”Nu skal I lægge den talrække sammen, som jeg siger til jer,” starter Lisbeth Spanggaard en øvelse, men kort efter gør hun det lidt sværere: ”Alle ulige tal skal trækkes fra,” siger hun og bygger yderligere en udfordring på: Samtidig med at deltagerne regner på tallene, skal de udføre bestemte øvelser, der knytter sig til de kort i rød, grøn, blå og sort, som hun skiftevis holder op. Hver gang deltagerne er ved at have styr på en øvelse, får sværhedsgraden et nøk mere: I stedet for farverne, får hver opgave et dyrenavn. Så når instruktøren siger ’giraf’, skal deltagerne huske, hvilken farve giraf knyttede sig til, og så hvilken øvelse, der hører til.

 

Genialt til seniorer

DGI SMART Training er et koncept, der er ved at blive rullet ud landet over. Alle – børn, voksne, stressramte, etc., har godt af træningen, men ifølge Lisbeth Spanggaard, der også er en af konceptudviklerne i DGI, er træningen ’højaktuel for seniorer’. ”Jo ældre, vi bliver, jo mere har vi brug for aktivt at holde hjernens funktioner ved lige. Derfor har vi valgt i første omgang at fokusere på den ældre målgruppe,” siger hun.

 

Sjovt og socialt

I hallen går det helt galt for deltagerne, efterhånden som øvelserne bliver sværere og sværere. Der bliver grinet af fejl, både egne og hinandens. ”Vi har det simpelthen så sjovt på holdet,” siger deltager Vibeke Gravgaard, og det er netop en af pointerne. ”En væsentlig del af træningen er, at det skal være sjovt og socialt – latter frigiver dopamin i hjernen, som understøtter læringen,” siger Lisbeth Spanggaard og forklarer, at det sjove ligger i øvelserne: Det uforudsigelige er en væsentlig del af træningen.

 

Fokus og multitasking

”Det vigtigste for mig er, at jeg er blevet bedre til at koncentrere mig! Jeg føler faktisk, at jeg tænker klarere,” siger Vibeke Gravgaard, mens en anden af holdets deltagere, Lis Højensgård oplever, at hun er blevet bedre til at multitaske i hverdagen. Træningen er tilrettelagt for hjernen først og fremmest, og de fysiske øvelser er ikke mere anstrengende, end at alle kan være med. ”Men når man også er træt bagefter, så ved man, man har fået noget ud af det,” slutter Frode Engbæk

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Niels Åge Skovbo