I selskab med Spisevenner

På Lokalcenter Næshøj i Harlev mødes spisevenner til mad og hyggeligt samvær.

 

”Må jeg få noget vand?” ”Nej, i dag skal du da have et glas rødvin”. ”Uh ha nej, så bliver jeg så pjattet”. Irma Kaae Andersen slår en latter op og lader sig ikke overtale af Flemming Jørgensen, der i stedet må fylde Irmas vandglas. De er begge mødt op til på lokalcenter Næshøj i Harlev til den ugentlige fællesspisning blandt Spisevennerne. Flemming er én af de frivillige, der hjælper til med at få det hele til at fungere, og Irma er én af gæsterne. Denne dag i slutningen af oktober kan gruppen på ca. 20 spisevenner holde et års jubilæum, og derfor er der vin på bordet, som lokalcentret har sponsoreret i dagens anledning. Det er nu ikke så usædvanligt, at der drikkes vin til maden, for blandt spisevennerne er der tit én der har en god grund til at servere vin – fx på grund af fødselsdag.

 

Mund-til-øre-metoden

Spisevennerne startede for et år siden, og én af initiativtagerne var brugerrådsformand Inger Graversen. ”Vi ville gerne have et tilbud til mange af de borgere i området, som sidder alene derhjemme. Med spisevennerne kan man møde andre og samtidig få noget god mad. I starten var vi fem – seks stykker, men gennem mund-til-øre-metoden har tilbuddet spredt sig, sådan at vi i dag er oppe på omkring 20, der mødes om onsdagen, hvor køkkenet serverer hjemmelavet mad – helt fra bunden”. For at en forening som spisevennerne kan fungere, er det nødvendigt med nogle frivillige hjælpere som Flemming Jørgensen. Sammen med et par andre skiftes han til at være chauffør for dem der ikke selv kan komme på lokalcentret, ligesom de frivillige hjælper med at servere og sætte på bordene og rydde af.

 

Det så hyggeligt ud

Denne dag er der frikadeller med stuvet spinat på menuen. ”Hold op, hvor smager det godt”, mener Torben Frisenberg Buhl, der er én af de faste deltagere, når spisevennerne mødes. Efter hans kone døde for trekvart år siden, er det et godt afbræk i hverdagen at spise sammen med de andre i gruppen. ”Det er helt fantastisk at mødes med de andre her, og maden er rigtig god. Vi hygger os sammen og tager også lidt gas på hinanden”, fortæller Torben. Eline Jensen, som er alderspræsidenten blandt Spisevennerne med sine 98 år, er enig: ”Jeg kommer i forvejen på centret for at spille kort, og så kunne jeg se, at der var nogen der spiste sammen, og det så så hyggeligt ud. Jeg tænkte, at det måtte da også være noget for mig, og det er rigtigt dejligt at spise og hygge sig sammen med de andre.”

 

Tekst og foto: Allan Witte