humor er med til at skabe et bedre liv

Karen-Marie Lillelund kalder sig ”foredragsholder med humor”. Når hun rejser landet rundt med foredrag som ”Janteloven er en dårlig vane” eller ”Humor som værktøj til arbejdsglæde”, er det med et gennemgående tema om, at vi skal have mere sjov ind i hverdagen. Og den tidligere bakkesangerinde er et godt eksempel på, at man kan komme langt med en god portion humor. For gang på gang formår hun at formidle sit budskab, så selv de mindst lattermilde tilhørere må overgive sig.

 

”Humor er olien, der får tingene til at glide lidt lettere i en stresset hverdag. Alle ved jo, at hvis den røde lampe i bilen lyser, så skal vi stoppe lige med det samme. Det samme sker, hvis vi ikke har humoren med i hverdagen. Vi løber simpelthen tør for energi. Og der er mange forskellige måder at få mere humor i hverdagen, men en ting er sikkert: der er en humoristisk vej til os alle,” siger Karen-Marie Lillelund, der her giver nogle tips med på vejen til både arbejds- og privatliv.

 


Læg selvhøjtideligheden på hylden derhjemme

Godt humør starter hjemme. Humor kitter os sammen, og udover at det selvfølgelig er vigtigt at have mennesker i dit liv, der elsker dig, så er det vigtigt, at I også kan gøre grin med hinanden. Og familien er den bedste garant for, at humorens værste fjende, selvhøjtideligheden, ikke bevares. Erhvervslederen, der nyder stor respekt på jobbet, har brug for at komme hjem til en kone eller en mand, der griner lidt af ham eller hende og siger ”det er godt med dig, gå du nu bare ud og skræl kartofler.” Det er sundt at komme ned fra piedestalen. ”Men vi kan alle have svære perioder, hvor der ikke er så meget at grine af. Og alting kan heller ikke grines væk, for selvfølgelig skal der være plads til alle følelser. Jeg har også dårlige dage, og jeg har lært hjemmefra, at det bedste, man kan gøre ved sine følelser er at hilse på dem, altså acceptere, at de er der. Men jeg sidder ikke og venter på, at nogen skal komme og gøre mig glad. Jeg er meget bevidst om selv at forfølge munterheden,” siger hun.

Du må gerne grine af dig selv på arbejde

Et af Karen-Marie Lillelunds mantraer er, at humor er vigtigt for et godt arbejdsmiljø. Fordi humor styrker sammenholdet og giver hjernen en pause. ”Humor er intelligens, der leger, og vi har alle sammen godt af at lege en gang imellem. Humor sorterer i kampene, og man kan bedre ryste gnidninger og småirritationer af sig, når man har det lidt sjovt sammen. Og så er det langt nemmere at løse arbejdsopgaver i et muntert arbejdsmiljø,” siger hun. Hvis arbejdslivet trænger til en humorindsprøjtning, kan man starte med at indføre nogle lidt mere legende rutiner, så kommunikationen med kollegerne bliver mindre kedelig og gryntende. Man kan eksempelvis blive bedre til at dele de gode historier, så man får nogle fælles referencepunkter. På den måde får man nogle ”kan du huske dengang”-historier, som alle kan relatere til, fordi man har grinet af dem sammen tidligere. ”Men man skal være opmærksom på, at når man er i en professionel sammenhæng, så skal humoren være lidt mere sikker, end man er vant til på hjemmefronten. Du kan altså ikke forvente, at kollegerne kan tåle helt så meget gas, som dem, der elsker dig, kan. Værkstedshumoren, altså den form for humor, der altid går ud over andre, burde efter min mening afskaffes. I stedet skal vi invitere andre til smil, og det gør man bedst ved at udlevere sig selv lidt. Når vi gør grin med os selv, skaber vi tillid, for den anden holder helt automatisk op med at være på vagt, når han finder ud af, at du ikke er ude på at latterliggøre ham”, siger Karen-Marie Lillelund. 


Giv et humor-kram

Forleden, da Karen-Marie Lillelund var ude til et foredrag, kom en mand hen til hende og takkede mange gange for oplevelsen, der havde gjort ham helt varm om hjertet. Og det er netop det, der er Karen-Marie Lillelunds budskab: at god humor varmer mennesker op.
”I en hektisk hverdag, hvor vi konstant bliver målt og vejet, og hvor tonen på sociale medier, i pressen og blandt vores politikere kan være meget hård, synes jeg, vi trænger fantastisk meget til at bære over med hinanden. Og det kan vi gøre med den slags humor, der er båret af varme,” siger hun.

Træn det gode humør

Der sker noget med humoren, når vi bliver ældre. Hvis vi ikke passer på, så griner vi mindre med alderen, fordi man nemt kommer til at fokusere på alt det, der ikke er mere. Måske er helbredet ikke helt, hvad det har været, og måske har man mistet flere af sine kære. ”Nogle mennesker har ikke så let adgang til latter, men forskning viser faktisk, at det kun er en mindre del af vores humør, der er medfødt. Størstedelen kan vi selv gøre noget ved, og vi skal virkelig passe på vores mentale vaner. Vi skal fokusere på det, vi har, og ikke alt det, vi ikke har, for man bliver usund og uglad af kun at tænke på de negative ting,” siger Karen Marie Lillelund. 

Karen Marie Lillelunds tips til et mere lattermildt liv

Start dagen med at lave en taknemmelighedsliste: find ti ting, du er glad for i dit liv. Det vil automatisk ændre dit humør, fordi du har fokus på de gode ting. Og det ændrer energien i kroppen og gør dig let om hjertet, så der bliver mere plads til lattermildheden. Luk legen ind i dit liv. Leg med børnebørnene eller hunden. Forsøg at finde det sted i dig selv, hvor der er en lille rest af noget barnligt. Det handler om at være der, hvor man glemmer sig selv, sine bekymringer og tankerne om, hvad andre tænker. Det er der, lattermildheden befinder sig. Kig efter den gode historie og fortæl den videre. Hvis der sker for lidt i supermarkedet, så sæt dig på en bænk og digt sjove historier om de forbipasserende. Man kan sagtens træne sig i at fortælle gode historier.

 

Fakta om Karen-Marie Lillelund

Født i 1969. Uddannet i dramaturgi og musik ved Aarhus Universitet og siden uddannet som musicalsanger i New York og London.

Har tidligere arbejdet som højskolelærer og har i 13 år været bakkesangerinde i den gamle pavillon på Dyrehavsbakken. I dag er hun en af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere og holder blandt andet foredrag om, at humor skal tilbage på arbejdspladsen.

Har skrevet tre bøger og skriver klummer for Arbejdsmiljømagasinet og bladet Kulør.

Holder også enkelte offentlige arrangementer, blandt andet i Musikhuset Aarhus 21. august med showet ”Menneske eller Duracell-kanin?” Køb billetter via Musikhusets hjemmeside.

Læs mere på karenmarielillelund.dk 

Tekst: Charlotte Vincents Jansen

Foto: Karenmarielillelund.dk