Kom på byvandring i Aarhus

Dødsdømte stikkere, tidligere kirkegårde, arkitektoniske perler, 1950’ernes ’frække damer’ og vikingesmedens kulpusteri… Gode historier er der nok af i Aarhus! Fem forskellige tema-byvandringer i midtbyen gør aarhusianerne klogere på deres by.

 

”… I Aros holdt smeden formentlig til omkring Pustervig. Navnet Pustervig kommer af, at smeden i sjov blev omtalt som kulpuster, fordi han brugte blæsebælg.” Øjvind Brøgger, 63, står på Pustervig Torv midt i Aarhus og læser op fra sin smartphone. Hans tilhørere er hans to bekendte Erling, 64 og Lena Nørregaard, 65 som han har sat stævne til en byvandring rundt i vikingetidens Aarhus – eller Aros, som byen hed dengang. I hånden har han et kort over byen, som den ser ud i dag, og på den er indtegnet 18 røde cirkler, der markerer interessepunkter. På bagsiden af kortet er der et billede for hvert af punkterne, gps-koordinater og en QR-kode, man kan scanne med smartphonen for at få en fortælling om det sted, man står. I tasken har Øjvind Brøgger desuden en printet udgave af fortællingerne om de enkelte poster. Den har han printet hjemmefra. I tilfælde af at teknikken ikke virkede eller at 3G-signalet på smartphonen var for dårligt. ”Ja, vi har masser af tid, men ingen tålmodighed,” ler Lena Nørregaard.

 

Fortæl mig noget, jeg ikke ved

Kortet, fortællingerne og ruten er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus’ to orienterings-klubber, OK Pan Århus og Aarhus 1900 Orientering. Det overordnede projekt hedder Kend Aarhus og har til formål at få aarhusianerne op af sofaerne og ud i byens gader. Her kan de gennem fem forskellige temature både få motion og blive klogere på deres by. ”Vi har allerede haft flere byvandringsarrangementer, og der er altid én, der siger: ’Jamen, jeg kender godt Aarhus, jeg har boet her hele mit liv’, men der er alligevel altid et eller andet, de aldrig har lagt mærke til,” siger Øjvind Brøgger, der lige som Lena og Erling Nørregaard selv er medlemmer af Aarhus 1900 Orientering.

 

Familie, naboer og kolleger

I modsætning til Øjvind Brøgger er dagens vandring til gengæld ægteparrets første. ”Jeg tror, vi tager ’Arkitektoniske perler’ eller ’Kunst og symboler’ næste gang,” siger Erling Nørregaard, der sammen med sin hustru har planer om at tage familie og venner under armen. Lena Nørregaard supplerer: ”Det er jo helt oplagt, og en god måde at se byen på, i stedet for bare at gå at ose!”

 


Kend Aarhus

Aarhus’ to orienteringsklubber, Aarhus 1900 Orientering og OK Pan Århus står med støtte fra Aarhus Kommune bag projektet Kend Aarhus, der er et gratis tilbud til alle, der har lyst til at lære deres by (endnu) bedre at kende og samtidig få brugt kroppen. I løbet af året, er der fælles byvandringsarrangementer, men du kan også sagtens selv tage på opdagelse.

 

 

Vælg mellem fem temature:

– Kunst og symboler

– Besættelsen

– Vikingetiden

– Arkitektoniske perler

– Kærlighedsruten

www.kend-aarhus.dk kan du blandt andet: Se planlagte events, bestille din egen event samt printe kort, billeder og fortællinger.


Tekst: Pernille Bonne

Foto: Brian Rasmussen