Café Parasollen i Viby har stor succes med fællesspisninger.

Duften af ribbensteg og rødkål rammer næseborene med det samme. Det er december, og udenfor i mørket ligger gaden kold og øde hen. Men indenfor summer det højlydt af samtaler, og varmen fra køkkenet har bredt sig til hele cafeen. ”Jeg har været med til fællesspisningen et par gange. Jeg synes godt om maden, og så er det ikke så dyrt – altså, lige i dag er det jo gratis, men jeg kommer her også andre dage,” smiler Bjarne Jensen, der sidder ved bord sammen med et par helt nye gæster, mens cafeens frivillige hjælpere serverer maden. Han kommer alene og bliver typisk et par timer, fortæller han. Taler lidt med de andre gæster, inden han tager hjem.

 

Invitation til socialt samvær

Fællesspisningen er inspireret af det landsdækkende initiativ Danmark Spiser Sammen, der løb af stablen i foråret, arrangeret af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Café Parasollens leder Merete Graabæk tog ideen til sig og søgte – og fik – midler fra Aarhus Kommunes GENLYD-pulje til at invitere til seks gratis fællesspisninger på cafeen. GENLYD-puljen støtter initiativer, der danner fællesskaber og forebygger ensomhed. Merete Graabæk fortæller, at fællesspisningerne er et godt udgangspunkt for socialt samvær: ”De første to gange har været en stor succes: Vi har haft over 50 deltagere begge gange, og jeg kan se, at der kommer mange nye. Jeg tror, det er nemmere at komme ind ad døren, når man er inviteret.”

 

Frivillige: ”Fantastisk fællesskab”

En god håndfuld frivillige hjælper med at servere maden og hygge om gæsterne. Blandt dem Jan Danielsen, der har siddet i bestyrelsen siden foråret. ”Efter 23 år i Thy flyttede min kone og jeg herned for at være tættere på vores børn og seks børnebørn. Og det her har været en virkelig god måde at få et nyt netværk på,” siger han, der udover bestyrelsesarbejdet også giver et nap med ind imellem: ”Det er skønt at være med til det praktiske og mærke stemningen på cafeen. Der er et fantastisk fælleskab hernede.”

 

Mad og musik

Midt i cafeen sidder fem kvinder, der tydeligvis kender hinanden godt. Fire af dem går i livsmodsgruppe i kirken inde ved siden af og kendte slet ikke cafeen, da Merete Graabæk en dag stak en folder i hånden på dem og inviterede til fællesspisning. ”Vi syntes, det var dejligt og hyggeligt, så vi kom igen,” siger Ingelise Greislev, der har taget en veninde med. Ligesom de øvrige gæster kommer de forskellige steder fra i byen – én bor på Frederiksbjerg, én anden i Skåde – og de kommer her også til andre arrangementer eller mødes til frokost i cafeen. ”Sidst fik vi lækker fisk – og så har de sådan en god salat!” fortæller Ingelise Greislev, inden aftenens musikunderholdning går i gang.

 

Tekst og foto: Pernille Bonne