I modsætning til børn, unge og ældre, har voksne i alderen 30-59 har været en overset gruppe, når det gælder ensomhed. Værket er et netværk, hvor voksne kan tale med andre om det, der er svært og om, hvordan man kommer ud af ensomheden.

 

Tekst: Pernille Bonne, Foto: Liv Høybye 

Et godt udseende, fast arbejde, hjemmeboende datter og familie og veninder lige i nærheden. På ingen måde alene i verden, men følelsen var der alligevel, og da erkendelsen ramte, ramte den hårdt: ”Jeg følte mig ensom. Og pludselig blev det for meget, og jeg følte, at jeg var nødt til at gøre noget NU, ellers kunne jeg jo lige så godt bare lægge mig til at dø,” fortæller Hanne Mildahl Dueholm, 54.

Ensomheden er hun ikke ene om: En undersøgelse lavet for Mary Fonden viser, at knap 100.000 voksne danskere i alderen 30-59 år føler sig ensomme. Derfor har Mary Fonden sammen med Veluxfonden og Røde Kors taget initiativ til Værket – et netværk for voksne, hvilket var lige netop det tilbud, der dukkede op, da Hanne Mildahl Dueholm gav sig til at google ’ensomhed’. Hun skrev til aktivitetsleder Helle Wind Poulsen, der inviterede til en samtale og dernæst til møde i netværket.

 

Hårdt, men godt

I netværket taler deltagerne om deres egne oplevelser med ensomhed. Styret af de frivillige, der sikrer, at Værket ikke bare bliver ’en kaffeklub’, men at deltagerne får redskaber til at arbejde sig ud af ensomheden.

”Det føltes som et nederlag at skulle herned første gang, og det var enormt svært at tale om det. At skulle sætte ord på det. Bare det at skulle sige højt, at man er ensom. Men de andre vidste jo præcis, hvordan jeg havde det, og det var enormt befriende,” siger hun og fortæller, at hun har deltaget i Værket siden februar.

 

“De andre vidste jo, præcis hvordan jeg havde det.

Det var enormt befriende”

 

”Det kan stadigvæk godt være hårdt at tale om, men jeg lærer meget af at høre, hvad de andre gør. Det inspirer mig til selv at gøre noget,” fortæller hun.

 

Tal om det – gør noget

Hun ligger ellers ikke på den lade side. Selv om hun er førtidspensionist arbejder hun tre en halv time hver dag i en lokal virksomhed, hvor hun sørger for frokosten til virksomhedens ansatte. Hun er frivillig på Veteranhjem Midtjylland i Brabrand og har genoptaget en gammel hobby; sejlsport. Og så overvandt hun for nylig sig selv og inviterede tre nye bekendte på middag.

”Vi stoppede først med at snakke, da klokken var blevet to om natten,” fortæller hun med øjne, der lyser hele ansigtet op i et begejstret smil.

 

Og netop at snakke er et væsentligt skridt på vejen, mener Hanne Mildahl Dueholm, der har fået flere ting ud af sin deltagelse i Værket: ”Jeg har lært at sætte ord på ensomheden. Og så er der samværet med de andre. Og følelsen af at ensomhed ikke er noget at skamme sig over, men at det faktisk er okay.”