“Jeg var bange for at blive syg af cigaretterne”

Sammen med sin nabo gik Marianne Hansen til kamp mod rygetrangen. Nu ville hun droppe de cigaretter, som ellers havde været en fast del af hendes liv, siden hun var 15 år.

 

 

Tekst: Dorte Søholm / Foto: Niels Åge Skovbo

 

En aften faldt Marianne Hansen over en invitation til et rygestopkursus på Facebook.

”Jeg ved ikke lige hvorfor, men jeg blev fanget ind og meldte mig til det, og dagen efter fik jeg min nabo, Anette, med på den. Vi havde ingen forventninger overhovedet,” husker Marianne Hansen. Hun er 56 år og havde røget, siden hun var 15. Som mange andre havde hun været igennem adskillige fejlslagne forsøg på at stoppe.

 

Ingen udskamning

 

Da de mødte op til den første kursusdag hos Folkesundhed Aarhus, var de to erfarne rygere skeptiske.

 

”Jeg syntes godt nok, at rygestopvejlederne var meget unge. Hvad kan de lære mig, tænkte jeg. Men de viste sig at være hammergode, og først og fremmest havde de ingen fordomme,” husker Marianne Hansen.

 

For hende var netop dét vigtigt, for hun havde ofte som ryger følt sig udstødt og udskammet. Men hun oplevede, at tonen på rygestopkurset var helt åben, og deltagerne kunne dele deres erfaringer, uden at nogen løftede pegefingeren.

 

”Vi slap også for at blive præsenteret for billeder af sorte lunger og rådne tænder,” griner Marianne Hansen. 

 

Den slags syntes hun, at hun havde set rigeligt af på cigaretpakker gennem tiden. Budskabet om, at rygning ikke er sundt, var trængt ind.

 

”Jeg ville netop holde, fordi jeg var bange for at blive syg af det. Det er jeg virkelig,” siger Marianne Hansen.

 

Et svirp med elastikken

 

Anne Lyhr er sundhedsmedarbejder hos Folkesundhed Aarhus, og hun står blandt andet i spidsen for seks ugers gruppeforløb om rygestop.

 

”Vi prøver at opbygge et fællesskab mellem deltagerne, så de kan læne sig op ad hinanden og lære af hinandens erfaringer. Måske er der en, som har en god idé til, hvordan man tackler en bestemt situation, hvor man er fristet til at falde i,” fortæller Anne Lyhr.

 

Marianne Hansen kom i en gruppe med fem andre, som var på hendes egen alder og lidt ældre.

 

”Det var faktisk ret godt det der med, at vi var i en gruppe. Vi kunne give hinanden nogle tips og tricks, og vi havde meget til fælles,” fortæller hun.

 

”Jeg havde for eksempel et sjovt lille råd om at tage en elastik om håndleddet, og hver gang man får lyst til at ryge, så skal man bare svirpe elastikken. Så glemmer man alt om at ryge,” smiler Marianne Hansen.

 

En liflig duft af røgfri

 

Hun er overrasket over, hvor meget rygestoppet har gjort ved hendes lugtesans. 

 

”Før kunne jeg ikke mærke, hvor dårligt ens hår og tøj lugtede. Det kan jeg virkelig nu. Jeg forstår godt, at ikke-rygere har syntes, at det var ubehageligt. Og min partner, som holdt op med at ryge i 1995, er vist også ret tilfreds,” konstaterer Marianne Hansen.

 

Forbedringen af lugtesansen, smagssansen og konditionen kommer inden for ganske få dage, når man holder op, forklarer Anne Lyhr. Hun pointerer, at det aldrig er for sent at stoppe.

 

”På et rygestop-hold har jeg haft en 81-årig kvinde, som havde røget, siden hun var 10-12 år. Hun var overrasket over, hvor let det gik og sagde til mig: ’Hvorfor har jeg dog ikke gjort det her for mange år siden?’

 

Støtter hinanden

 

Marianne Hansen blev så glad for sin rygestop-gruppe, at hun faktisk var ked af det, da forløbet var slut. Hun syntes, at det var for tidligt at stå alene med de truende cigaretter.

 

”Men heldigvis har jeg Anette, som jo også gik på holdet. Vi kan støtte hinanden,” siger Marianne Hansen og nikker over mod sin røgfri nabo på den anden side af hækken. De to gumler dagligt på 5-6 stykker nikotintyggegummi. Uden dem og nikotinplastrene ville de ikke have været i stand til at stoppe, forsikrer hun.

 

”I forhold til det var vejlederne også gode. De sagde, at vi bare skulle give den fuld gas med tyggegummiet, for hvis ikke man får dækket sin nikotintrang, falder man i. Men det skal jeg da også til at trappe ud af inden så længe.”

 

Vil du også gerne være røgfri?

Folkesundhed tilbyder både individuelle samtaler og seks ugers gruppeforløb.  Alle rygestoptilbud er gratis. Læs om alle rygestopforløb på hjemmesiden: slip-fri.dk

Tlf: 40 12 45 43

Mail: rygestop@mso.aarhus.dk

På grund af coronavirus er der ændringer i kommunens tilbud om rygestop. Der er lige nu følgende muligheder:

  • Individuelt telefonisk forløb. Her kan du komme i gang med det samme.
  • Kom på venteliste og få besked, når nye hold starter op

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *