Svend Fuglsang har arbejdet med frø og planter det meste af sit liv. Fra han som stor dreng hjalp til på sine forældres gård ved Kolding, over landbrugsskole og cand. agro. fra Landbohøjskolen til omkring 40 år som planteavlskonsulent med speciale i frøforædling og frøproduktion. Det har i årenes løb ført til mange spændende oplevelser, blandt andet som konsulent for danske projekter i Rusland og de baltiske lande. Ved siden af lønarbejdet drev han en landbrugsejendom i Torrild ved Skanderborg. I 2003 forlod dengang 67-årige Svend Fuglsang arbejdsmarkedet og gik på folkepension. I 2005 solgte han gården og byggede et hus i Ebeltoft, hvor han og hustruen bor i dag. Pensionisttilværelsen blev dog hurtigt lidt for stillestående for Svend Fuglsang. ”Jeg kan ikke finde mig i at sidde på min flade og lave ingenting, så jeg spekulerede jo en del over, hvad jeg nu skulle lave. Jeg så en annonce om, at Europcar i Aarhus Lufthavn i Tirstrup søgte en mand til at klargøre udlejningsbiler. Den søgte og fik jeg – og nu har jeg været der i 10 år.”

 

Arbejder 4-5 timer om dagen

Svend Fuglsang arbejder 80-120 timer om måneden – eller 4-5 timer om dagen i snit – alt afhængig af, hvor travlt der er. Jobbet består i at sørge for, at de biler, folk afleverer, er i orden til de næste kunder. Arbejdet foregår i en klargøringshal ude ved lufthavnen. Klargøringen følger et fast mønster: Når bilen har været i vaskehallen, som Europcar deler med de øvrige biludlejningsfirmaer i lufthavnen, kører Svend Fuglsang den ind i klargøringen, undersøger den for skrammer, ridser, buler og andre skader, tanker den op, om nødvendigt, samt tjekker olie, sprinklervæske, luft, at der ikke er røde lamper der lyser nogen steder, at der er advarselstrekant, dækkit og reservehjul i bagagerummet – og meget andet. Er der noget, der ikke er som det skal være, bliver det ordnet, og deciderede skader bliver registreret i et skema. ”Den side af sagen skal man være meget omhyggelig med, og det skal gøres efter hver udlejning, så vi kan være sikre på, at det er den kunde, der har lavet skaden, der kommer til at betale,” betoner Svend Fuglsang. Bilen bliver også støvsuget, måtterne bliver børstet og renset, handskerum og andre steder bliver gået efter for glemte sager – typisk solbriller, huer, handsker og andre småting. Når Svend Fuglsang er færdig, er bilen er som ny og klar til den næste kunde.

 

Faste rutiner

Svend Fuglsang er alene om at klargøre Europcars biler i Aarhus Lufthavn, og efterhånden har han opbygget nogle rutiner, så alt foregår efter et fast mønster. ”Så er jeg sikker på, at alt bliver, som det skal være. Det er meget bedre end at løbe fra Herodes til Pilatus. Jeg kan nå 2-3 biler i timen, alt efter føret og vejrforholdene, og jeg er her næsten hver dag, så det er ikke noget problem at nå det, jeg skal. Jeg kan godt lide at gå og passe mig selv, og hvis jeg gerne vil have fri et par dage, finder vi som regel også ud af det. Jeg har aldrig haft et mere frit og selvstændigt job end dette her. Jeg kan selv bestemme, når bare tingene bliver gjort.” Svend Fuglsang fylder 80 år til august, men har ingen planer om at holde op med at arbejde. ”Jeg har det ganske fint med at arbejde, har ikke svært ved at komme af sted om morgenen og har ikke brug for en middagslur, når jeg kommer hjem. Så jeg fortsætter så længe, jeg kan – og så længe, man kan bruge mig.

 

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Brian Rasmussen