Mormor Kirsten bor langt væk fra sine børnebørn, men det forhindrer hende ikke i at tale med dem og se dem flere gange om ugen.

Tekst og foto: Jannie Lindberg Sundgaard

Knap to timer i bil. Så langt er der mellem Kirsten Kristensen og hendes børnebørn. Så det fysiske samvær foregår i weekender og ferier. Under coronakrisen er den fysiske kontakt af gode grunde sat helt på standby. Til gengæld er videoopkaldene mellem mormor og hendes to børnebørn blevet langt flere.

“Mit ældste barnebarn er lige blevet syv år, og vi plejer altid at samles til fødselsdag med sang, gaver og kage. Det gjorde vi også i år, men det foregik over ipad og computer. Det var noget anderledes, men også hyggeligt. Jeg tror, hun havde en dejlig fødselsdag, selv om vi ikke var der ‘rigtigt’.”

Videoopkald giver nærhed

Noget af det, Kirsten Kristensen sætter stor pris på med videoopkaldene, er den nærhed, de rent faktisk giver. At hun kan følge børnebørnenes hverdag på tæt hold på trods af den fysiske afstand.

“Vi snakker om hverdagsting, om hvad de har oplevet, og hvad der sker derhjemme. De viser mig tegninger, de har lavet, nyt tøj de har fået, eller jeg får en tur rundt på deres værelser, så jeg kan se noget nyt, der er sket der. Når mit ældste barnebarn taber en tand, viser hun mig stolt hullet i munden, og jeg kan også få nøje beretninger fra den mindste, hvis hun fx har slået sig.”

“Det giver mig et rigtig godt indblik i, hvad de laver, og hvordan de har det. Jeg synes, vi kommer tættere på hinanden, selvom vi ikke kan give et fysisk knus. Men jeg kan se dem i øjnene og se deres begejstring og glæde, når vi taler sammen. Det betyder meget.”

Godt for alle

Kirsten Kristensen er tæt på de 70 år, men det er ingen hindring for at være med på det digitale:

“Jeg kan kun anbefale, at man går i gang. Det er rimelig nemt at få downloadet sådan en app, og ellers skal man jo bare spørge børnenes forældre om hjælp. Selvfølgelig kan det aldrig erstatte den fysiske kontakt, men et videoopkald kan mindske savnet, og på den måde er det her godt for både børn, børnebørn og bedsteforældre.”

Børnebørnene snakker med mormor over video

 

 

 

 

 

Guide: Her kan du lave videoopkald

 

FaceTime

Kræver at I begge har et Apple-produkt: en iPhone, en iPad eller en Macbook. Her kan op til 32 personer deltage i et opkald. Hvis du vil foretage et FaceTime-opkald, skal du åbne appen ’kontakter’ og finde personen, du vil ringe til. Herefter trykker du på ’FaceTime’ i stedet for at ringe op som normalt. FaceTime er simpelt at bruge.

 

Messenger

Foretag almindelige taleopkald og videoopkald over internettet. Tryk på det lille telefon- eller video-ikon ved siden af navnet på den person, du vil ringe til. Op til 6 personer kan deltage i et gruppe-videoopkald. Messenger kan bruges på stort set alle enheder: iPhone, iPad, Android-telefoner, MacBook og PC. Messenger er knyttet til Facebook, men du behøver ikke være på Facebook for at kunne bruge Messenger.

 

Skype

Med Skype kan I være op til 50 personer i et opkald. Du kan downloade Skype på din telefon i AppStore, hvis du har et Apple-produkt, eller i Google Play, hvis du har en Android-enhed. Du kan også downloade Skype til din computer ved at gå ind på skype.com. Du skal oprette en konto for at komme i gang. Herefter kan du begynde at foretage videoopkald.

 

Google Duo

Der er endnu ikke mange, der kender til denne app, som er Googles eget svar på en videoopkald-app. Der findes masser af effekter og filtre, men det går ikke ud over appens simpelhed og brugervenlighed. For at komme i gang med Google Duo skal du hverken angive brugernavn, mailadresse eller kodeord. Du skal blot registrere dig med et telefonnummer, og så er du i gang. Duo er lavet til både iOS og Android.

 

Hjælp til apps? Ring til DokkX

Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med at bruge de forskellige opkaldsfunktioner, så kan DokkX hjælpe dig. DokkX er Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske eksperimentarium, som grundet coronakrisen er lukket for tiden. DokkX tilbyder dog stadig telefonisk assistance for dem, der har brug for hjælp til alt, hvad der drejer sig om smartphones, tablets og apps. DokkX’ ”virtuelle Apps Café” er åben på alle hverdage mellem kl. 10 og 14. Ring blot på telefon 60219416.