Første gang han stod foran et jazzorkester var nervøsiteten ved at få taget i ham. Men med Frank Sinatra og morfar som læremestre fandt skuespiller og solist, Jens Jacob Tychsen, sin vej ind i swingmusikken. Oplev ham i festugen med Aarhus Jazz Orchestra.

 

Du kender ham måske bedst som den charmerende Hr. Weyse i den succesfulde tv-serie ”Badehotellet,” hvor han elsker at underholde bridgedamerne med sang fra pianoet. Virkelighedens hr. Weyse deler denne kærlighed til musikken. En kærlighed, som opstod i barndommen i Aarhus hjemme hos morfar, der sad i lænestolen med store hørebøffer på. Her stod den blandt andet på operetter, musicals og swingmusik. – Det var igennem min morfar, jeg lærte at elske og forstå de store operetter. Jeg elsker musik og kan nærmest lide alle genrer, men der er en genre, som jeg altid vender tilbage til: Swingmusikken. Den genre taler til mig på en helt særlig måde.

 

Solisten

Derfor var drømmen om en dag selv at stå foran et jazzorkester også stor, men virkede samtidig fjern og uopnåelig. Så da den erfarne skuespiller for et par år siden fik sin debut som solist foran et jazzorkester, sad nerverne uden på tøjet: – Teater er rigtig meget en holdsport. Som solist er det dig alene, der står forrest. Jeg skulle optræde tre gange, og jeg var så nervøs – jeg troede jo nærmest, jeg skulle dø. Men da jeg først kom i gang forsvandt nervøsiteten. Publikum var glade, musikken spillede og så begyndte jeg at nyde det. Efter tredje gang omgang havde jeg det bare sådan: ”Bring it on, giv mig tre gange mere.” Siden dengang har Jens Jacob Tychsen rejst landet rundt som solist og optrådt på alt fra helt små steder til store koncertsale.

 

At slippe kontrollen

Selv om han har en lang skuespilkarriere på de skrå brædder bag sig, så har det været en øvelse at smide kontrollen, læne sig tilbage i musikken og nyde det. På teatret er rammen tydelig med en scene, et publikum og et stykke, mens livet som musiker er langt mere omskifteligt: – Jeg er en kæmpe tryghedsnarkoman, og som musiker ved man ikke altid, hvad man kommer ud til. Engang, jeg skulle optræde på et lille bitte bibliotek, viste det sig, at lydsystemet slet ikke var egnet til sang med de mange stemmeudsving. Så min chauffør, som kører mig rundt til optrædender, måtte stå og trykke ”volume op” – ”volume ned” under hele koncerten, men sådan er det bare nogle gange. Man må tilpasse sig. Folk er kommet for at se mig optræde, så det skal jeg også give dem.

 

“I did it my way”

Selv om livet som musiker og teaterskuespiller er forskelligt, så trækker Jens Jacob Tychsen ofte på sin erfaring som skuespiller, når han optræder som solist. – På skuespillerskolen blev vi undervist i Frank Sinatra. Han havde en helt særlig fri måde at være til stede på, hvor han bare lænede sig tilbage i musikken. Det var aldrig helt den samme måde han optrådte på, så var der en lille krølle eller et lille knips. Du hørte ham aldrig synge ”My way” på samme måde. Øvelse gør mester, og Jens Jacob Tychsen arbejder hele tiden på at finde de sange og numre, som passer lige til ham. Der hvor han oplever følelsen af at kunne læne sig tilbage i musikken og være fri. – Man kan godt have en drøm om at synge en bestemt sang, men så mærker du pludselig, mens du synger den: ”Nej, den her ligger desværre ikke til mig.” Det må man acceptere og arbejde videre med nogle andre sange.

 

Kodeord: Glæde

Lige som Frank Sinatra, Bing Crosby, Wayne Newton og alle de andre swingmusikere bringer en særlig begejstring og glæde med sig har også tv-serien ”Badehotellet” noget særligt lyst over sig efter Jens Jacob Tychsens mening: – Det er en serie, vi kan samles om som mennesker på tværs af generationer. Præcis som med musik. Lille Ida på 6 år kan se ”Badehotellet.” Den travle businessfar, der ellers altid er så sur, fordi jobbet fylder alt for meget, kan slappe af med ”Badehotellet.” Vi kan invitere morfar og mormor over til aftenkaffe og se ”Badehotellet” sammen. “Badehotellet” bringer sammenhold, solskin og naivitet. Lige præcis det kan Jens Jacob Tychsen genkende fra sin egen barndom. Her var barndomshjemmet fyldt fra gulv til loft med gamle videobånd med danske folkekomedier. Jens Jacob Tychsens far var direktør for det første videofirma i Danmark og måtte se alle film igennem. Det gjorde den unge Jens Jacob også: – Jeg så de film igen og igen og igen. Jeg lærte replikkerne og sangene udenad. Jeg elskede dem. De var en forsikring om, at alt nok skulle blive godt i en verden med krig, skilsmisser og utryghed. Det er det, jeg oplever, ”Badehotellet” gør i dag. Vi er trætte af alle de mørke krimier, hvor ingen kan forstå, hvad der bliver sagt. Vi trænger til noget glæde og lys. Og glæde er et kodeord for Jens Jacob Tychsen. Hvad end det er teater, film eller musik. Glæden ved at gøre andre mennesker glade, at røre dem. – For nogle år siden kom en ældre kvinde hen til mig efter en koncert og bad om et billede og en autograf. Pludselig trillede tårerne ned af hendes kinder, og hun fortalte, at hendes mand netop var død efter lang tids hård sygdom. ”Det eneste der til slut skabte glæde i hans liv var, når du kom på skærmen,” sagde hun. DET var stort. Hvis jeg kan være så heldig at gøre bare en lille forskel for bare et menneske. Det er det hele værd, og det er derfor jeg gør det, jeg gør.

 

Tekst: Jannie Lindberg Sundgaard Foto: Emil Hornstrup Jakobsen

 


Mine yndlingssteder i Aarhus

  • Stjernekiosken på Storetorv – den findes ikke længere, men den er ren nostalgi. Hold kæft, hvor jeg savner Stjernekiosken, den betød så meget for mig. Det var altså ikke bare en kiosk. Det var også en form for teater. Der kom så mange forskellige mennesker: Den fordrukne forretningsmand, der skulle have sine to flasker aften-rødvin. Politimanden efter en enkelt pilsner. Spritteren. Jeg elskede det, der var sådan en god stemning og plads til at være den, man var.

 

  • Aarhus Teater – Aarhus har ganske enkelt Danmarks smukkeste teater med en fantastisk stemning.

 

  • Cafe Jorden, Carlton – hele området omkring Pustervig Torv. Marselisborg med skoven og parken. Jeg har en stor kærlighed til Aarhus, der er så mange skønne pletter, men det kan nogle gange være svært at genkende byen med den forandring, der er sket de sidste år.

Mine tre favorit musiknumre

 

  • The lady is a tramp

 

  • Mr. Bojangles

 

  • Sonny boy – I den danske udgave

Oplev Jens Jacob Tychsen og Aarhus Jazz Orchestra til festugen

Oplev Jens Jacob Tychsen og Aarhus Jazz Orchestra til festugen Igen i år inviterer Aarhus Festuge sammen med det legendariske Aarhus Jazz Orchestra til koncert i den smukke og traditionsrige Rådhushal og med sig som solist har de Jens Jacob Tychsen

Hvornår: Den 1/9

Kl. 11.00-12.00 (dørene åbner kl. 10 til kaffe og kage)

Kl. 13.00-14.00 (dørene åbner kl. 12.30, kaffe og kage serveres efter koncerten)

 

Pris: 30 kr. + gebyr inkl. kaffe og kage

 

Billetter: aaf.billetten.dk og FO-Aarhus tlf. 87 46 45 00

 

Koncerten er et samarbejde mellem Festugen, Aarhus Jazz Orchestra, MSO og FO Aarhus.

 

“- Jeg glæder mig helt vildt til Rådhushallen, det er jo et fantastisk rum med en fed akustik. Det er altid lidt anderledes at optræde i Aarhus, fordi jeg kender byen så godt. Det kan være, at der sidder nogen blandt publikum, jeg kender eller fra min fortid. Og lige meget hvad, så bliver jeg altid glad, når jeg vender tilbage til Aarhus. Det er en ny måde at vende tilbage som solist.” (Citat: Jens Jacob Tychsen)