Helge Hokland

Helge Hokland kan både mærke en styrket fysik og højere humør af at træne i Folkesundhed Aarhus. Men han har også lært vigtige livslektier.

Tekst og foto: Beatrice Gamborg

Solen skinner på en højhellig tirsdag, og Helge Hokland kommer gående ind i skolegården på Frydenlundskolen. Bag mundbindet kan man ane et varmt menneske i munter stemning.

Helge kommer lige fra en jobsamtale og fortæller med både stolthed og ydmyghed, at han føler sig som den helt rette til jobbet. Hans motivation og håb for, at han får jobbet, skinner igennem. Det er hårdt at være arbejdsløs, og han fortæller at ”man har lidt følelsen af at være mislykket, når man går ledig”.

Stille og roligt bliver det tydeligt, at Helge kan og vil en hel masse, og har brug for en hjælpende hånd for at nå dertil. Snakken går, og Helge har meget på hjerte, når det kommer til hans oplevelse af at gå hos Folkesundhed Aarhus.

”Jeg begyndte på gå-holdet, og jeg fik straks en fornemmelse af kulturen her, som er venlig, imødekommende og individuel. Der er ikke noget, jeg skal leve op til,” fortæller Helge.

Faktisk mener han, at mange kan have gavn af at være med til aktiviteterne. For mange føler sig som tabere, men i stedet for at sige ”jeg dur ikke”, så kan man sige, ”jeg kan få succeser hver uge” og på den måde få vendt skuden.

Fællesskabet får Helge ud af døren

For Helge er aktiviteterne på den gamle Frydenlundskole et positivt indspark i hans hverdag, hvor han ellers er meget alene.

”Jeg kan mærke, at jo mere jeg styrker det fysiske, jo mere kommer mit stemningsleje op, og jeg får lyst til mere socialt”.

Selvom Helge altid er glad for at komme til aktiviteterne, fortæller han også om, at det nogle gange kan være svært at komme ud ad døren. Energien og motivationen forsvinder langsomt, i takt med at tiden, han er alene, går. Han kommer dog afsted, og det er afgørende for ham, at der er nogen, som venter på ham til aktiviteterne, og som smiler og siger hej.

Det er en styrke at bede om hjælp

Helge fortæller ærligt om, at det kan være svært at acceptere, at han er en af dem, som har brug for hjælp.

”Men hvis jeg havde brækket et ben, ville jeg ikke have problemer med at bruge krykker”, erkender han.

Han er blevet klogere, mener han selv. Nu ved han, at det er at vise styrke, når han beder om hjælp i en periode, hvor han har brug for det.

”Jeg er vant til at være selvstændig og klare mig selv, og jeg var ikke klar over, hvor stor nytte jeg kunne have af at tage imod tilbuddet her,” fortæller han.

Hans klare opfordring til andre mænd, som sidder derude, er at komme afsted.

”Det betyder meget, at det er de andre mænd på holdet, som bakker mig op”.

For ham betyder det meget, at aktiviteterne er uden den konkurrencekultur, som ofte ses i mandemiljøer. Han oplever derimod en meget anerkendende kultur, som kan rumme de fleste lige nøjagtigt, som de er.

Er du ligesom Helge helt eller delvist uden for arbejdsmarkedet, kan du læse mere om fællesskabet ’Sammen om mad og bevægelse’ her eller sende en SMS til 1910 med teksten FSAA KONTAKT [DIT NAVN], så kontakter Folkesundhed Aarhus dig snarest.

Uge 24 er Men’s Health Week hvor vi i Aarhus Kommune sætter fokus på mænds sundhed med en række gratis aktiviteter for og med mænd. PROGRAM: MEN’S HEALTH WEEK 2021 FOLKESUNDHED AARHUS