Jule-opskrifter

For mange er julen forbundet med lækker mad – gerne and, flæskesteg eller medister. Måske finder alle tre retter endda vej til julebordet! Vi har her samlet en række opskrifter – traditionelle som utraditionelle, for at inspirere dig til julemaden!

 

  • Juleand eller -gås med det hele!
  • Flæskesteg med brune kartofler og rødkål
  • Rødkålssalat med æbler og appelsin
  • Risifrutti med råsyltede brombær
  • Havregrynskugler - luksus udgaven

Juleand

Til fire personer 

DET SKAL DU BRUGE:

  • ½ kg rodfrugter
  • 6 svesker pr. person
  • 1 stor kvist timian
  • ½ æble pr. person
  • 1 fersk and eller gås 
  • Evt. cognac

SÅDAN GØR DU: Hvis anden (eller gåsen) er frossen, skal den tøes langsomt op i køleskab i 2-4 dage. Tjek for rester af indmad og blod, tør den indvendig og skær det yderste vingeled af. Overhæld evt. sveskerne med en smule cognac. Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Vend dem med sveskerne, tilsæt plukket timian/laurbærblad, salt og peber. Fyld æble-/sveskeblandingen i kræet.

Bind det op med bomuldssnor, så lårene sidder tæt til brystet og beskytter det. Før stegning skal fuglen have stuetemperatur. Gnid den ind i groft salt og stil den på en rist over en bradepande med ca. ½ liter vand. Læg vingespidser og evt. indmad (kråse, hals, lever og hjerte) samt grove tern af urter i bradepanden. Steg fuglen ved 160 grader i 50-60 min. pr. kg. Stegen vendes ca. hver ½ time og drypsteges ved jævnligt at overhælde den med stegefedtet.

Under stegningen skal der konstant være vand i bradepanden for ikke at brænde det gode andefedt. Når fuglen næsten er stegt færdig skrues op for varmen til 200 grader, og den brunes, til den er flot gylden.Hvis du stikker i overlåret og klar væske siver ud, er fuglen gennemstegt. Er væsken lidt blodig, skal fuglen stege videre.

Når den er mør, trækker den mindst ½ time – gerne mere – og parteres herefter. Server med rødkål, brunede og hvide kartofler, det lune æble/sveskefyld og brun sovs. Yderligere kan man vælge at koge et fast æble i sukkerlage og servere til fuglen med ribs- eller æblegelé.

Flæskesteg

Til 6 personer. 

DET SKAL DU BRUGE:

  • 1 l vand
  • 1-1,5 kg flæskesteg
  • 1½ spsk groft salt
  • 5-6 laurbærblade
  • 4-6 dl sky fra flæskestegen
  • Evt. bouillon/rødvin
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 spsk smør eller andefedt
  • Ca. 1 kg rødkål
  • 1 dl rødvinseddike
  • 2 dl sød rød saft
  • 1 stjerneanis
  • 1 laurbærblad
  • 4 nelliker
  • 1-3 spsk sukker
  • 1 kg små kartofler (koges og pilles gerne dagen før!)
  • ½ dl sukker
  • 2 spsk smør
  • Havsalt og sort peber

SÅDAN GØR DU: Tip: Kog og pil gerne kartoflerne dagen i forvejen.

Tænd ovnen på 200 grader.

Steg Kog 1 l vand op, gerne i en elkedel. Hæld det kogende vand i en bradepande, som passer til stegen. Læg stegen, med sværen nedad, i det kogende vand og sæt fadet i ovnen i 20 minutter. Tag stegen ud, dup den med køkkenrulle og gnid omhyggeligt rigeligt salt ned mellem alle sværene. Stik laurbærblade mellem sværene eller læg dem under kødet. Læg stegen på en rist over bradepanden med vand, så stegen ligger så lige som muligt. Læg evt. et stykke skrællet kartoffel under stegen, hvor den er tyndest, for at få den til at ligge helt vandret. Sæt stegen tilbage i ovnen og bag den i ca. 1 time.

Guide til sprød svær Stik et stegetermometer i centrum af kødet og kontrollér om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader. Er sværen sprød så fortsæt stegningen ved 200 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader. Er sværen ikke er sprød så hæv ovntemperaturen til 250 grader, og steg til centrumtemperaturen er 65 grader. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.Tag stegen ud af ovnen og lad den hvile lunt i ca. 20 minutter.

Sauce Sigt skyen op i en gryde, lad den stå et øjeblik og skum så overfladen for fedt og kom det over i en lille gryde. Supplér evt. skyen med bouillon eller rødvin. Varm fedtet op og drys med i, bag det op til en god fast melbolle. Kog skyen og smuldr melbollen i, lidt efter lidt, under konstant omrøring. Saucen skal herefter koge ca. 5-10 minutter. Smag til med salt og peber.

Rødkål Snit kålen fint og sauter den i smør eller olie i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft, krydderier og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time. Smag til med sukker og evt. mere salt.

Brune kartofler Sørg for at kartoflerne er helt kolde og tørre inden du kommer dem på panden.Smelt sukkeret på panden til det er lysebrunt ved lav varme. Tilsæt smør og derefter kartoflerne. Pas på med varmen så karamellen ikke bliver for mørk, men for lav varme gør at karamellen stivner og ikke hænger på kartoflerne.Vend forsigtigt i kartoflerne så de bliver smukke og lysebrune over det hele.

Rødkålssalat

Til 4 personer  

DET SKAL DU BRUGE:

  • 400 g rødkål
  • 1-2 efter størelse madæbler
  • 2 appelsiner
  • 1 knivspids stødt nellike
  • 3 spsk. god olivenolie
  • Saft af ½ citron
  • Evt. 50 g valnødder

SÅDAN GØR DU: Snit rødkålen i fine strimler. Skær æblet i tern (lad gerne skrællen blive på). Skræl appelsinerne, og skær kødet i tern.Vend sammen med nellike, olivenolie og citronsaft, og lad det trække 10-15 minutter inden servering.

Tip: tilsæt evt. valnødder, hvis du har. Og for et ekstra pift, kan de ristes eller karameliseres på panden.

Severing Servér rødkålssalaten som et friskt alternativ på julebordet, eller på en helt almindelig hverdagaften, fx til en god kotelet.

Risifrutti

Til 4 personer.

DET SKAL DU BRUGE:

  • 200 g brombær
  • 100 g flormelis
  • 75 g grødris
  • 5 dl sødmælk
  • 2 spsk rørsukker
  • Skal af 1 appelsin
  • 2 dl piskefløde
  • 50 g mandler eller hasselnødder

SÅDAN GØR DU: Råsyltede brombær: Skyl bærrerne, vend dem med flormelis og mas dem let, så brombærrene safter, men stadig er hele. Vend dem af og til, indtil de skal serveres.

Risifrutti: Kog ris, mælk og havsalt til grød i en tykbundet gryde, ved svag varme i ca. 1 time. Tilsæt rørsukker og appelsinskal, og afkøl under låg. vend risene med letpisket flødeskum og hakkede nødder.

Servering Servér risifruttien med de råsyltede brombær.

Havregrynskugler

DET SKAL DU BRUGE:

  • ½ tsk stødt kanel
  • 2-3 spsk mandel- eller kokosolie
  • evt. tørrede gojibær, kokosmel eller kakaopulver
  • 1 drys kværnet peber
  • 3 dl mandler
  • 1/4 tsk stødt muskatnød
  • Friskpresset saft og fintrevet skal af ½ appelsin
  • 1 dl valnøddekerner
  • 1 dl havregryn
  • 1/8 vaniljestang
  • 5 dl udstenede tørrede dadler

SÅDAN GØR DU: Kom dadler, mandler, valnødder, havregryn, appelsinsaft og -skal, vaniljestang med korn hakket i mindre stykker samt kanel, peber, muskatnød og olie i en foodprocessor. Tænd og lad foodprocessoren køre i et par minutter, indtil det hele samler sig til en fast masse. Tril massen til kugler og server. Lav evt. forskellige kugler ved at trille dem i gojibær, kokosmel eller kakaopulver.

 

Alle opskrifter og billeder er fra aarstiderne.com

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *