Opdag svampene i Aarhus' skove

Efteråret er svampetid, og i skovene omkring Aarhus er der masser at vælge imellem – men ikke alt kan spises.

 

Mælkehat, skørhat, slørhat, fluesvamp, knippesvamp, kantarel – kær svamp har mange navne. Og mange af dem blev taget i brug en flot sensommerdag i september, hvor naturvejleder Torben Gang Rasmussen havde inviteret på svampetur i skovene omkring Skovmøllen. Op mod 50 mennesker var mødt op – de fleste bevæbnet med svampekurve – og det gennemgående spørgsmål, når der var fundet en svamp, var: ”Kan den spises?” I langt de fleste tilfælde måtte Torben Gang Rasmussen skuffe: Mange af de svampe der blev fundet, var uspiselige enten på grund af dårlig smag, eller fordi de var giftige.

 

Flotte champignons

Én af deltagerne havde spændt fyldt sin kurv med store, flotte, hvide svampe, og lyste i første omgang op, da naturvejlederen kunne fortælle, at hun havde fundet champignons, men glæden varede kun, indtil en nærmere undersøgelse viste, at det ikke var de karbol-champignon, der ikke er egnet til at spise.

 

Kun en sidegevinst

For Torben Gang Rasmussen er det afgørende ikke, om svampe er spiselige eller ej: ”Jeg ser svampen som et utroligt spændende fænomen, så for mig er det kun en sidegevinst, om en svamp kan spises. Jeg kan glæde mig lige så meget over en sjælden eller særlig smuk svamp, og så er det mindre vigtigt, om den skal tages med hjem i køkkenet.” Denne svampetur starter med, at Torben Gang Rasmussen viser en række forskellige svampe frem, som han har fundet, og fortæller om deres særlige kendetegn, inden deltagerne bliver sluppet løs i skovbunden. Efter en god times svampejagt er der fundet mindst lige så mange forskellige svampe, som der er deltagere på turen.

 

De gode spisesvampe

Mange af deltagerne er nybegyndere på svampeområdet, mens andre er mere garvede. En af dem, der ved meget om svampejagt, er Bernard Chapelle, og selvfølgelige var det også ham, der gjorde dagens bedste fangst: en håndfuld kantareller. ”Jeg fandt dem på en skråning ved Giber å, fordi jeg ved, hvor jeg skal lede – på skråninger, hvor det ikke er for mørkt. Jeg går efter de gode spisesvampe som kantareller eller Carl-Johan, og forleden kom jeg hjem med en hel kasse kantareller,” konstaterer Bernard Chapelle med tilfredshed. Ingen af deltagerne fik samlet nok spiselige svampe til et aftensmåltid, men alle blev klogere på den store mangfoldighed, der er inden for svampeverdenen. Hertil kommer glæden ved en god tur med frisk luft og for manges vedkommende mod på at sætte sige mere ind i svampenes verden.

 


Oplev efteråret udendørs

Svampesæsonen lakker mod enden i slutningen af oktober, eller når nattefrosten sætter ind. Men der er stadig masser af muligheder for at komme i skoven og ud i resten af naturen. Skovstierne er skabt til løbe- og cykelture, mens løvet falder, og der er også masser af muligheder for vandreture. Enten på egen hånd eller sammen med andre – for eksempel Dansk Vandrelaug eller Fodslaw 

Gratis natur-ture

Torben Gang Rasmussen er biolog og naturvejleder og tilbyder året rundt gratis oplevelser i naturen. ”Jeg er på efterløn, så jeg må jo ikke rigtigt tjene noget, og hvis jeg skulle holde ture gennem et oplysningsforbund, ville der blive tale om tilmelding og kontingenter. Jeg kan godt lide at gøre det på min måde, hvor det er gratis, og hvor folk bare kan møde op.

 

 

I efteråret 2015 har Torben Gang Rasmussen planlagt en række ture med overskriften ”Historiske løvfaldsture”:

– LØVFALDSTUR I THORSKOV Mandag den 2. november kl. 14 – 16 Varna, Ørneredevej 3, 8000 Aarhus C

– LØVFALDSTUR I SKÅDE SKOV Mandag den 9. november kl. 14 – 16 Ørnereden , Ørneredevej 55, 8270 Højbjerg

– LØVFALDSTUR I MOESGÅRD STORSKOV Mandag den 16. november kl. 14 – 16 Moesgård Gårdsplads, Moesgård Alle 20, 8270 Højbjerg

– LØVFALDSTUR I DYREHAVEN & SKALBJERG SKOV Mandag den 23. november kl. 14 – 16 Vilhelmsborg, Vilhelmsborg Alle 1, 8320 Mårslet.

 

Alle ture er gratis – tilmelding er ikke nødvendig. Se nærmere på www.torbengang.dk


 

 

 

Tekst og foto: Allan Witte