Der er en makker til alle, når der spilles drop-in-tennis i Hasle. Omkring 30 morgenfriske seniorer møder frem med ketsjeren klar til duel, og der bliver kæmpet på banerne på tværs af talent, boldøje og erfaring. Alle spiller mod alle. Og i pausen er der kaffe.

 

Donk-donk-donk lyder det, når de neongule tennisbolde ryger frem og tilbage over nettene på Hasle Tennisklubs baneanlæg denne efterårsmorgen. Spillerne i de fem doublekampe kaster sig med dødsforagt efter boldene, og for en særligt flot redning kvitteres der med et ”Godt spil!” Det er ikke skånetennis i slowmotion, der præsenteres her, selv om flere af spillerne er over 80 år.

 

Træk et nummer

 

Mandag, onsdag og fredag morgen myldrer motionister i alderen 55+ til banerne i Hasle til såkaldt drop-intennis. Princippet er, at medlemmerne bare kan dukke op, og man fordeler sig så på banerne, som man bedst kan. Efter pausen trækkes der numre, og spillerne sættes sammen i de hold, som lodtrækningen viser.

 

Går det ikke op med de fire spillere, som kræves til en double, træder rotationsprincippet i kraft, så alle kommer til.

 

”Fordelen ved det her drop-intennis er, at man bare kan møde op, og så er der en makker til alle,” forklarer Walter Bergfriedt på 75.

 

Han spiller selv tennis fire gange om ugen og benytter sig flittigt af tilbuddet om at droppe ind.

 

En blandet flok

 

Mens de første kampe er i gang bobler kaffen i klubhuset, og i pausen dækkes der op på terrassen. Denne seance er ikke den mindst vigtige.

 

”Vi kommer hele verden rundt i vores snakke og alle byder ind. Vi er en blandet flok. Selv er jeg gammel mekaniker, men vi har også lærere og læger. Alle er lige på tennisbanen,”
siger Walter Bergfriedt.

 

Efter at der er tanket op med kaffe, trækker spillerne numre og går til kamp nummer to med nye makkere og nye modstandere.

 

”Og her kan alt ske, ” griner Walter Bergfriedt.

 

”Den bedste og den dårligste spiller kan sagtens komme til at spille sammen. Men det er jo rasende hyggeligt. Hvis ens konkurrencegen ikke kan klare det, så er man det forkerte sted.”

 

Svært at starte alene

 

Også Peter Thompson på 74 nyder kammeratskabet til drop-in-tennis. Han begyndte først at spille tennis, da han var 68, men nu vil han ikke undvære det.

 

”Hele mit liv er jeg gået forbi forskellige tennisbaner og har tænkt, at det så sjovt ud. Men det er svært at starte alene, så da der for nogle år siden var et tilbud i klubben, hvor man kunne låne en
ketsjer og lære det sammen med andre nybegyndere, slog jeg til.

 

Og det ER sjovt. Og meget socialt. Der er sådan en god tone her. Alle taler ordentligt til hinanden, og vi tager godt imod de nye, der kommer.

 

Som i mange andre sammenhænge når det drejer sig om senior-aktiviteter, er der overvægt af kvinder, konstaterer Peter Thompson.

 

”Men her er vi alligevel en tredjedel mænd. Det er jo helt pænt – det er nok meget værre til folkedans,” smiler han.

 

Nye kolleger

 

Det er Ellen Nyegaard, som er klubbens ansvarlige for drop-in-tennis, og hun er meget opmærksom på, at alle skal føle sig godt tilpas i fællesskabet.

 

”Man går jo alene herhen, men man skal vide, at der er nogen, som tager imod en. Det, tror jeg, er vigtigt for mange.”

 

Hun har fra flere af medlemmerne hørt, at de savner deres kolleger og det sociale samvær på en arbejdsplads, når de går på pension.

 

”Men så var der en, som sagde til mig, at det var lidt som at få kolleger igen, når man kom med her. ”

 

Det kan Bente Lithau bekræfte. Hun blev efter 30 år fyret fra sit job på grund af stress og var ved at gå helt ned med flaget.

 

”Jeg tror, at det her drop-in-tennis reddede mit liv. Jeg var simpelthen så ked af det og følte, at jeg havde mistet hele mit netværk af gode kolleger. Det holdt mig virkelig oppe, at jeg kunne komme her og havde alle de gode venner og sammenholdet her. Det betød alt.”

 

Bevæg dig for livet

 

Aarhus Kommune gør en særlig indsats for at sætte gang i træningen blandt ældre, fordi kommunen i to år har været en del af samarbejdet ”Bevæg dig for livet – senior.” Det er et projekt, som
skal få flere ældre til at melde sig ind i en forening og blive aktive idrætsudøvere. Fem udvalgte kommuner, herunder Aarhus, har i to år samarbejdet med DGI og Dansk Arbejder Idrætsforbund om at styrke tilbuddet til seniorerne i kommunerne.

 

I løbet af de to år, projektet har kørt, er der i Aarhus Kommune sket en stigning på 13 % i antallet af foreningsmedlemmer i aldersgruppen over 60 år.

 

”Vi er rigtigt glade for det her samarbejde, hvor vi er med til at sikre, at flere seniorer kommer med i et fællesskab omkring det at bevæge sig. En ting er den fysiske aktivitet, som er livsforlængende,
men det er fællesskabet, som gør, at man bliver hængende.” Christina Fruergaard, motionskoordinator i Aarhus Kommune.

 

TEKST: Dorte Søholm

FOTO: Niels Åge Skovbo

One thought on “Ketsjer, kaffe & kammeratskab”

Comments are closed.