Kunst og kultur er ikke bare adspredelse, men kan også skabe fællesskaber og inspirere til nye interesser. Grete Westh laver kulturvandringer for førtidspensionister og fleksjobbere.

”Hvis man vælger en anden rute, løfter blikket lidt eller øver sig i at se sin by med nye øjne, får man pludselig øje på en masse, man aldrig har set før,” siger Grete Westh, der arrangerer kulturvandringer for førtidspensionister og fleksjobbere i regi af ’Værdibørsen’ på Folkestedet i Carl Blochs Gade.

 

Ikke et ord om sygdom

”Jeg vil gerne give deltagerne en ny oplevelse af byen og åbne deres øjne for, hvad der findes lige uden for deres egen dør,” fortsætter hun og forklarer, hvorfor hun syntes, netop kunst og kulturvandringer var en god idé til målgruppen: ”Jeg ville gerne lave et tilbud, hvor vi ikke kom til at tale om sygdom, men i stedet havde fokus et helt andet sted. Nemlig på kunsten.” Og det virker. Deltagerne på hendes kulturvandringer har været vidt omkring i byen og er blevet introduceret for både gavlmalerier, skulpturer og kunstmuseer, og snakken går om, hvordan de ser, oplever og mærker kunsten. Hun har også introduceret holdene for Godsbanens mange kreative muligheder og selvfølgelig for Folkestedets egne tilbud, der blandt andet tæller malehold for ethvert temperament og talent.

 

Gå nye veje

Her har hun også selv malet, udstillet og solgt sine værker i mange år, ikke mindst siden hun gik på pension i 2014. Hun har studeret kunst det meste af sit liv ved siden af sit job i reklamebranchen, men får selv mindst lige så meget ud af vandringerne som deltagerne: ”For mig er det meget givende – de er jo allesammen yngre end mig, og det er sjovt at høre, hvordan de oplever tingene, og det er forfriskende at være sammen med nogen, der er interesserede og som ser kunsten på en ny måde.” Flere af deltagerne er blevet så nysgerrige på kunsten, at de har meldt sig på nogle af husets malehold, men det er ikke det vigtigste for Grete Westh: ”Jeg vil bare gerne have dem til at se byen med nye øjne; vælge en anden rute gennem byen og huske også at kigge op!”


Kulturvandringer 2017

Er du førtidspensionist eller i fleksjob og nysgerrig på kunst? Så hold øje med Facebooksiden ’Værdibørsen’ eller hjemmesiden folkestedet.dk. Du er også velkommen til at kontakte Grete Westh direkte på 4050 5912 eller gretewesth@stofanet.dk

Værdibørsen

Værdibørsen er et initiativ i regi af Folkestedet i Carl Blochs Gade og har til formål at øge netværksdannelse og trivsel blandt førtidspensionister og fleksjobbere. Værdibørsen byder på en lang række fællesskaber og aktiviteter, der spænder lige fra Qi Gong til gratis musikhold. Læs mere på folkestedet.dk

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Per Ryolf