Klassiske danske retter i moderne rammer

Peberfrugtsuppe med ostebrød og croissant med rejesalat er dagens ret i Café Vestervang den regnvejrsfriske onsdag i januar, hvor vi besøger stedet. Et brud med den klassiske danske mad der oftest er på menuen.

 

”Gæsterne vil helst have den mad de kender, så pizza og for meget grønt er ikke sagen – men ind imellem prøver vi noget nyt!” fortæller køkkenleder Heidi Jensen, som står for maden til de omkring 30 frokostgæster, der dagligt besøger caféen.

 

Og suppen falder i god jord, i hvert fald hos de fire veninder og stamgæster Ruth Sørensen, Inger Eriksen, Sonja Mandal og Agnete Andersen, der sidder og omkring et bord i den nyistandsatte café, hvor stilfuldt gråt brydes af knaldrøde hyggestole og farverige blomsterbuketter.

 

”Jeg var da lidt betænkelig, da jeg så menuen, men det smager virkelig godt!” siger Agnete Andersen.

 

”Ja, men jeg vil nu hellere ha’ ribben- steg – og øllebrød og risengrød!” supplerer Sonja Mandal, der også synes, at der lidt for tit er fjerkræ på menuen, ”men jeg kommer her hver eneste dag!” tilføjer hun og det hele opløses i grin.

 

De fire veninder bor i boliger, der er tilknyttet lokalcenter Vestervang, men der kommer også frokostgæster udefra – ”og vi vil gerne have mange flere!” fortæller Heidi Jensen, der passer køkken og kasse og servering sammen med nogle få medarbejdere og en gruppe frivillige.

 

Suppeaftener og fødselsdagsmiddage

Suppeaftenerne, der foregår den tredje torsdag i hver måned, kan virkelig trække folk til – omkring 60 møder op og spiser og hygger sig sammen. Én gang om måneden er der ’fødselsdagsmiddag’, hvor man fejrer de stamgæster, der har haft fødselsdag siden sidst.

 

”Vi gør lidt ekstra ud af det engang imellem, ligesom man gør for familien derhjemme,” fortæller Heidi Jensen.

 

Caféen er med i Økoløft Aarhus og har bronzemærket, hvilket vil sige, at 30-60 procent af madvarerne er økologiske. ”Og vi stiler ikke efter mere,” siger Heidi Jensen.

 

”Det skal også hænge sammen økonomisk. Økologisk kød er dyrt, og her vil jeg ikke skære ret meget ned. Gæsterne vil gerne have kød, og det får de!”

 

  • Lokalcentrenes caféer
På de fleste af Aarhus Kommunes 36 lokalcentre finder du caféer, som er åbne for alle. Her kan du i godt selskab og hyggelige omgivelser nyde dagens middagsmåltid. Caféerne har tit stamgæster, der mødes hver dag og spiser og hygger sig sammen. De forskellige caféer har lidt forskellige tilbud.

På hverdage tilbyder mange af caféerne en varm hovedret og/eller en frokostret. Du kan ofte også vælge forret eller dessert, og så er der morgenbrød, kaffe og kage og forskelligt andet godt i løbet af dagen. Menuen og prisen varierer, men hovedretten er som regel god, dansk mad og koster ca. 50 kr. for en velvoksen portion.

Maden laves af køkkenpersonale, men som regel er der også frivillige, som hjælper til, passer serveringsdisken og kasseapparatet og meget andet.

Caféerne har typisk åbent mellem klokken 10 og 14.

Læs mere her

 

 

Tekst: Ingrid Terkelsen
Foto: Brian Rasmussen 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *