Vaner er mange ting. Der er gode vaner, og der er dårlige vaner. 

Traditionerne… Hvem vil undvære den gode påskefrokost med vennerne, og julen med familien? Sankt Hans, hvor vi mødes ved bålet og synger Midsommersangen eller Mortensaften, hvor vi skal have and. 

Maden… Det med mad er en god vane for mig. Jeg får en sildemad og en snaps hver dag til frokost. Og hver fredag aften er der bøf og en god flaske rødvin, som jeg nødig vil undvære. 

Fællesskabet… Andre gode vaner, som jeg har og nyder, er at gå til fredagsbar, gå i biografen med min kone, og være vinterbader. Hver mandag formiddag er jeg i fotoklub, hvor vi nyder sammenholdet og samtidig lærer noget om fotografering. En gang om ugen går jeg til svømning, hvor vi svømmer og deler en flaske rødvin derefter. 

Gentagelsen… Når vi står op om morgenen, har vi alle nogle vaner, som vi gør. Avislæsning om morgenen er en vane for mig. Sker det ikke efter planen, er dagens start ikke god. Så har du fået det forkerte ben ud af sengen, siges der. En fodboldspiller har også nogle vaner, inden han går på banen, det skal måske være højre strømpe, der skal på først, ellers bliver det ikke en god kamp. Og mange musikere har også faste vaner, inden de går på scenen. 

Bevidst eller ubevidst… Vaner er noget, vi alle har – bevidste eller ubevidste. En ubevidst vane er at tage sikkerhedssele på, inden du starter din bil, du gør det bare helt uden at tænke over det – og du stopper for rødt og kører for grønt. 

En vane er også at sige goddag og farvel. 

John Christiansen 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.