Af Hasse Vinter, erfaren bridgeentusiast og underviser

Kronik: Munter hjernegymnastik med kortspil

Når man er blevet 60 år, bliver det gang på gang påpeget at for at bevare sin livskvalitet, skal man sørge for at dyrke motion hver dag og spise ernæringsrigtigt. Men det er også vigtigt at holde sin hjerne i gang, som så mange hjerneforskere påpeger.

Man kan selvfølgelig læse mange bøger, men mange ældre giver sig selv hjernegymnastik ved at løse lidt opgaver på IPAD’en/mobilen/computeren eller via avisen såsom at løse en krydsord, dagens sudoko, Wordfeud eller hvad det nu hedder. Men det er sjældent mere end 10-30 minutter ad gangen. Det er selvfølgelig bedre end ikke at løse daglige ”hjerneudfordringer”, men er det nok?

Her skal det foreslås, at man finder et spil kort frem – igen – så man kan genoptage morskaben sammen med andre, som man havde i ”gamle dage.”  Mange seniorer kan sikkert huske, at de i deres barndom spillede kort i campingvognen, i teltet, hos deres bedsteforældre og i andre hjem. Det kunne være 500, Krig, Hjerterfri etc., og mange lærte at lægge kabaler: 7-kabalen, Napoleon mv. På den tid spillede de studerende kort i pauser, og de voksne en hel del socialt såsom Whist, Halvtolv og Bridge.

Med den mere moderne teknologis fremmarch er kortene gradvist blevet lagt på hylden, selvom nogle spiller på ”nettet” og lidt med børnebørnene.  Mange 50+’ere har i dag glemt en del af reglerne for de forskellige kortspil. Whist spilles dog stadig privat med god mad og drikke, og bridge spilles i foreninger eller privat.

Giver opremsningen af alle disse kortspil ikke gode minder og en lyst til at genoptage nogle kortspil i hyggeligt fællesskab?

Det påstås, at hvis du gerne vil spille eller lege dig til en trænet hjerne, så skal der spil som skak, bridge eller poker til. Fælles for dem er, at du tvinger din hjerne til at tænke frem i tiden, udtænke scenarier eller foretage kæder af analyser, og det giver træning.

Lad os fokusere på det mest udbredte kortspil: Bridge. Du kender sikkert nogle, der spiller det. Prøv at spørge dem, om de synes, det er sjovt, og hvor gamle de ældste medlemmer er?  Ja, de er godt oppe i årerne! Bridge anses for at være verdens bedste kortspil og samtidig en eminent form for hjernegymnastik.

Undertegnede, som har undervist flere hundrede nybegyndere i Bridge igennem 13 år, har med glæde kunne konstatere, at mange, der er blevet alene, og/eller er stoppet på arbejdsmarkedet, kan få en ny social, munter og livslang hobby i deres 3. liv. Det medfører mange gange, at de spiller flere gange om ugen i 3-4 timer og dermed får stimuleret deres hjerner, så de generelt bliver aktive og får styrket deres livskvalitet.

Adgangsbilletten til at kunne deltage i en bridgeklub er, at du må ”tage et bridgekørekort”, da du skal lære et helt nyt sprog. Bridge er et kommunikationsspil, hvor der er mange regler og en del at huske, så det tager ca. 1 år at lære det. Selve kurset 1 gang om ugen er også ganske socialt, og når andre har kunnet lære det, så kan du også. Den typiske undskyldning for ikke at ville deltage er ofte, at vi 60+’ere mener, at vi husker dårligt, men den kan skydes ned i langt de fleste tilfælde. Generelt er der ingen aldersgrænse for at lære Bridge.

Der er mange bridgeklubber placeret i de forskellige Folkehuse, som Sundhed og Omsorg stiller til rådighed til sociale aktiviteter, og Ældre Sagens 3 afdelinger er også aktive ligesom andre kortklubaktører. Alle ønsker de flere medlemmer, og mange af dem tilbyder begynderundervisning.

Kortspil synes at være gået lidt i glemmebogen, men det findes i et utal af varianter. Var det ikke en ide at dæmpe tidsforbruget med moderne IT-teknologi lidt og give kortspil en renæssance? Det kan i hvert fald give en ny form for samvær i godt selskab med venner, familie og nye bekendtskaber privat eller i en klub – og samtidig får man god hjernegymnastik og kvalitetstid. Det viser sig jo, at når man genopfrisker kortspil i form af kabaler eller med andre spillere, så kan mange faktisk godt huske, at de har spillet det før.

Så god fornøjelse med de 52 kort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.