Kan vi virkelig være så heldige?!

Efter et rigt arbejdsliv har Else og Børge Mikkelsen fået en ny og spændende tilværelse i Generationernes Hus på Aarhus Ø.

Tekst: Kurt Leth, foto: Niels Åge Skovbo

Solens stråler rammer denne vinterdag stærkt og smukt de høje bygninger på Aarhus Ø. Else og Børge på 88 og 89 år får også solen til at skinne ind i deres liv og lejlighed.

”Hvor er vi heldige, siger Børge Mikkelsen. Vi har taget imod en ny og uventet chance i vores liv. Ja, vi kalder det for vores fjerde alder.”

Baggrunden er ellers alvorlig nok. En blodprop ramte for tre år siden Else. Så hun nu har svært ved at gå og se.

”Før boede vi i en etageejendom på 2. sal i Aarhus. Uden elevator,” fortæller
Børge. ”På grund af Elses gangproblemer følte vi os låste. Vi troede ikke det var muligt at komme ud af suppedasen. Men med den nye bolig på 64 kvadratmeter her på Aarhus Ø, har vi fået et meget mere interessant og
lettere liv. Det er fantastisk, fortsætter en begejstret Børge Mikkelsen. Jeg niver tit mig selv i armen og spørger, om det kan være rigtigt, at vi er så heldige.”

Det bedste af det bedste

Ægteparret har fået en beskyttet bolig på 7. etage med en fin udsigt ud over Aarhus og Risskov.

”Her er vi blevet mere mobile. Alt er handicapvenligt. Ingen dørtrin. Så Else kan nemt komme rundt mellem stue, køkken og toilet. Og husets elevator gør, at vi har let ved at komme ned i garagen og ud i byen.

På spørgsmålet om, hvad der har været Børges bedste oplevelse i livet
svarer han prompte:

”At Else og jeg stadig er sammen. Vores kærlighed vokser næsten for
hver dag. Det er også derfor, at Else skal ha’ det bedste af det bedste at bo i her i vores fjerde alder.”

Selv om Børge lider af gigt, er han en yderst frisk herre, der ser lyst på
tilværelsen. Så frisk, at han stadig kører bil. Else og Børge er blandt de første, der flyttede ind i Generationernes Hus.

”De kommunale systemer får tit øretæver for alt muligt, men med
Generationernes Hus har jeg kun ros til overs. Det er et spændende projekt
mellem tre magistratsafdelinger i Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Selv om vi kun har boet her i kort tid, summer det af liv og fællesskab på tværs af alder. Vi elsker stedet. Flere generationer sammen er lige os. Det gir’ humør, ja en god stemning. De, der færdes her, vil ha’ det bedste ud af tilværelsen.”

I medgang og modgang

Else og Børge har kendt hinanden siden de var små. Mødte hinanden i Elise Smiths Skole og de blev kærester allerede i 4. klasse. Både Else og Børge har haft et spændende arbejdsliv. I mange år var Else røntgenfotograf på Aarhus Kommunehospital.

Selv er Børge historien om reservedelsekspedienten på Aarhus Motor Compagni, der røg helt til tops. Han blev direktør for Aarhus Betonfabrik. Først og fremmest lærte Børge at sælge. Grunden blev lagt hos Colgate-Palmolive. Her solgte han sæbe og tandpasta i nogle år. De blev målt på salgstallene. Var de ikke gode nok, røg de ud. Inden livet med beton var Børge en tur omkring møbelbranchen. Hos Poul Cadovius var han salgschef i 12 år.

Held og dygtighed har stået Børge bi.

”En dag mødte jeg en af de store kanoner i det århusianske erhvervsliv – Erik Manggaard – direktør i Aarhus Betonfabrik. Han og jeg klikkede. Han så noget i mig. Efter et par år som disponent udnævnte han mig til direktør. Virksomheden blev senere lagt sammen med en række andre betonfabrikker. En kæmpe virksomhed med navnet Unicon, som jeg fik æren af at stå i spidsen for.”

”Hovedkontoret lå i Ringe, så Else og jeg flyttede til Fyn. Det gik også
strålende i de første år. Jeg har altid kaldt en spade for en spade, og det
faldt ikke altid i god jord. Så jeg blev fyret efter knap 13 år. Jeg fik ti minutter til at rydde mit kontor. Efter sådan en oplevelse bliver man en kende rystet, men Else og jeg holdt sammen efter knockoutet. Vi flyttede hjem til Aarhus. Ind i en lille toværelses lejlighed i Munkegade.”

Har nydt hver dag

”I de år, vi boede her, havde vi måske vores lykkeligste år. I Munkegade kom vi til at bo i en opgang med nogle dejlige unge mennesker med børn. De blev vores venner. Og er det stadig.

Else og Børge har aldrig været bange for at kaste sig ud i nye projekter.
Da de var i midten af tresserne, blev de bestyrerpar på Brøndums
Hotel – det historiske badehotel i Skagen. Først som 80-årig sluttede Else og
Børge deres arbejdsliv. Punktummet blev sat med et galleri i Scandinavian
Center. Udsigten til en kraftig huslejestigning gjorde, at de trak stikket.

”Lysten til at fortsætte med at arbejde var ellers stor. Uanset hvilket job, jeg har haft, har jeg nydt hver dag. Måske lige undtagen da jeg fik sparket som direktør.”


Livet består af op og nedture.

”Vi fik aldrig børn. Vi kæmpede med det, til vi fyldte 30. Derefter blev vi enige om, at vi godt kunne leve uden børn. Og det er gået fint, siger Else og Børge samstemmende. Vi har jo haft masser af børn og børnebørn, som vores familie og venner har leveret.”

Uden egne børn har de trods alt haft lidt mere tid til sig selv. ”Og den har vi i stor stil brugt på at dyrke vores store interesse for sejlsport. Igennem årene har vi haft mange bådtyper. Været med i sejlklubben og sejlet Aarhus Bugten tynd. I det farvand vi nu bor op ad. Så det er som at komme hjem.”
”Sejlsporten har vi nydt i fulde drag – ligesom vi nu nyder hinanden i vores fjerde alder.”

Generationernes Hus

Generationernes Hus er bygget til at rumme alle generationer og
mennesker med forskellig baggrund og behov, og er designet til at skabe fællesskaber på tværs. Huset stod færdig efteråret 2020 og danner ramme om 304 boliger fordelt på 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 24 handicapboliger, 40 ungdomsboliger og 40 familieboliger. Husets vuggestue og børnehave har plads til 150 børn. Med til huset hører vaskeri, værksteder, drivhus, udendørs terrasser og små forsamlingshuse, en stor
legeplads, sundhedsklinik og en åben café med adgang for gæster uden tilknytning til huset.

Kurt Leth

Er kendt fra den populære serie ’Kurt kom forbi’, der blev vist på TV2 Østjylland i mange år. Nu kan du som Vitallæser igen opleve Kurt Leth, der i løbet af året kommer forbi forskellige østjyder, som rummer gode historier. Hold også øje med vital. dk og følg facebooksiden Vital for Aarhus, hvor Kurt Leth løbende vil producere historier og videoer. Han har kone og to voksne døtre med i alt fire børnebørn, der alle bor i Aarhus. Ved siden af familien bruger Kurt en pæn del af tiden på løb, golf og tennis.

“Jeg glæder mig til at lave artikler med og for ‘det modne publikum’. Jeg er jo ikke selv nogen årsunge mere.”