Han blev fejret som en helt

Niels Fredborg er historien om knægten fra Odder, der gjorde cykelsports karriere. I dag lever han et stille og roligt liv som pensionist. 

Tekst og foto: Kurt Leth og privat. 

Manden, jeg kommer forbi, bor i Skåde. I et rødt hus i to etager. På den ene husgavl hænger to cykler – krøllet ind i hinanden som en skulptur. Lidt af et kunstværk. Fra sit hus i Skåde har den tidligere cykelrytter den skønneste udsigt ud over bakkerne til udkigspunktet Jelshøj. Kigger vi mod syd, får vi øje på kirkerne i Malling, Mårslet og Beder. 

De to cykler hejst op på endevæggen af huset er optakten til en god historie. Her bor en herre, der i sine unge år, var verdens hurtigste cykelrytter – på 1.000 meter på tid. Tidligere olympisk vinder og verdensmester i cykling, Niels Fredborg. De fleste danskere i den “modne alder” ved, hvem han er. 

Som cykelrytter cyklede den i dag 74-årige Niels Fredborg sig til den ene triumf efter den anden. Mange kender ham også som forhenværende forsikringsmand og indehaver af to cykelforretninger i nogle år. 

Niels Fredborg var en fantastisk cykelrytter. Karrierens højdepunkt var da han vandt guld ved OL i München i 1972. Danmarks eneste medalje ved legene. Derudover erobrede han sølv i Mexico i 1968, og bronze i Montreal i 1976. Alle præstationer i 1.000 på tid. Så medaljer ved tre ud af fire OL. 

Som Fredborg siger lunt: “Man kan ikke vinde hver gang…” 

Som om tre OL-medaljer ikke var nok, opnåede Niels Fredborg også hele tre verdensmesterskaber i samme disciplin. Plus et væld af Danmarksmesterskaber – 26 i alt – i forskellige discipliner på bane. 

“Årene som cykelrytter var en fantastisk tid for mig, Jeg sætter pris på hvert eneste løb, jeg deltog i. Sejrene og medaljerne går jeg dog ikke rundt og tænker på her i mit seniorliv. Men at jeg fik så stor succes, har givet mig et væld af gode minder.” 

Kapitlet med Niels Fredborg er en enestående præstation i dansk idrætshistorie. Medaljerne og pokalerne har han mange af. Det er lige før hans hemmelige bankboks ikke er stor nok. 

Vild med cykelsport 

Mange unge i 60’erne havde det som Niels Fredborg. 6-dagsløbene var det helt store. 

“Vi knægte var vilde med 6-dages løbene. Først og fremmest var det par nummer 7 med Kaj Werner og Palle Lykke, vi var fan af. Flere gange var jeg med min mor inde i Aarhus Hallen til eftermiddags-løbene for at opleve datidens store stjerner.” 

Og kunne man ikke selv sidde på tilskuerrækkerne, så var der radioen og Gunnar “Nu” Hansens legendariske stemme: 

“Når radioen transmitterede midnats-jagterne fra vinterbanerne i Aarhus og København, sad jeg med hovedet inde i krystalapparatet for at høre Gunnar “Nu” Hansen kommentere. Gunnar kunne skabe liv og give en autentisk stemning, så vi følte, at vi selv var med i racet. Det var vildt. Men at lytte til radioen var godt nok sent for sådan en skoledreng som mig. Jeg skulle jo op og i skole dagen efter. Flere gange når det var allermest spændende deromkring midnat, kom min far og slukkede radioen og beordrede mig til køjs. Men så snart han var ude af døren, listede jeg hen og tændte for radioen igen.” 

Forældre i og omkring Odder arrangerede med mellemrum cykelløb for de unge, håbefulde og cykelgale knægte – Tour de Saxild.  

“Det var et løb over 15-20 kilometer. Der var præmier og en flot laurbærkrans til vinderen. Jeg prøvede at vinde et løb og fik laurbærkransen hængt om halsen. Da jeg havde smagt sejrens sødme, var jeg solgt. Hurtigt fik jeg overbevist mine forældre om, at jeg skulle meldes ind i Aarhus Cykel Klub og køre rigtig race på cykelbanen. Det blev min løbebane, og det har jeg aldrig fortrudt.” 

I Hall of Fame 

For sine unikke præstationer på cykelbanerne rundt om i verden er Niels Fredborg naturligvis i Danmarks Idræts Forbunds Hall of Fame. Et æresgalleri med 36 idrætsudøvere. Deres buster står i Idrættens Hus i København. Her er han i selskab med blandt andre speedwaykøreren Ole Olsen, fodboldspillerne Preben Elkjær og Michael Laudrup. 

Kendetegnende for Niels Fredborg var hans perfektionistiske tilgang til sine forberedelser til løbene. Han var bedre end sine modstandere til at disponere sine løb. 

“Jeg fandt hurtigt ud af, at det var vigtigt med en god taktik. Jeg skulle for alt i verden ikke lægge for hårdt ud. Tit så jeg mange af mine konkurrenter gå ned til sidst.”  

Jeg tænker en gang imellem på, om jeg nu også fik sagt ordentlig tak til de mennesker, der hjalp mig på vej mod toppen i cykelsporten. 

Som ung sportsjournalist på Jyllands-Posten og DR Sporten fulgte jeg flere gange Fredborg på Aarhus Cyklebane. Han var altid en oplevelse både for sin seriøsitet og for præstationerne på det skrå element. Alt skulle være i orden. I konkurrencesituationen var han helt oppe på dupperne. Nogen vil sige i det røde felt. Han lod sig ikke forstyrre.  

Men når løbet var kørt, var han igen den flinke og smilende Niels.  

Om sit temperament siger Niels Fredborg:  “Jeg følte, at jeg var nødt til at gå ind i mig selv, hvis jeg skulle nå de gode resultater.”  

Danmarksmester som 16-årig 

Allerede som 16-årig skabte knægten fra Odder sensation, da han vandt sit første Danmarksmesterskab i sprint for seniorer – for øjnene af 5000 tilskuere på Aarhus Cyklebane. 

“Det var en stor dag. Allerbedst var, at jeg vandt foran tre københavnere. Det kunne de mange tilskuere rigtig godt li’.” 

“DM-titlen betød, at jeg blev udtaget til det store Grand Prix stævne i Milano. Dermed kom jeg ud på mit livs første flyvetur. Om jeg var benovet? Mon ikke.” 

Herefter gik det slag i slag for unge Fredborg. 

Året efter kvalificerede den 17-årige knægt sig til OL. Sammen med Per Sarto blev han udtaget til OL-legene i Tokyo i 1964.  Det var i tandem. De to opkomlinge opnåede en flot femteplads.  

Det var den første ud af fire OL-deltagelser. De sidste tre resulterede i medaljer. Kun få idrætsudøvere i verden har som Fredborg et komplet OL-medaljesæt. Guld, sølv og bronze. 

En ung Niels Fredborg

Blev 6-dages rytter 

I slutningen af karrieren skrev Niels Fredborg professionel kontrakt som 6-dagesrytter. 

“Jeg havde sat næsen op efter at få tempospecialisten Ole Ritter som makker. men jeg blev overhalet indenom af den unge Gert Frank fra Brabrand. Jeg var efterhånden blevet lidt for gammel til at få de helt store resultater på vinterbanerne, og da jeg samtidig blev ramt af et grimt styrt i et løb, ebbede karrieren ud.” 

Sideløbende med livet som 6-dagesrytter drev Niels to cykelforretninger. Den ene lå i Slet, den anden i Odder. De kørte rigtig godt. 

“Men mit uheld på cyklen resulterede i en slem hjernerystelse, som jeg havde svært ved at ryste af mig. Den prægede mit liv i et par år. Jeg mistede en del af hørelsen på det ene øre. Og i nogle år ændrede jeg lidt karakter, så jeg blev nødt til at sælge begge cykelforretninger.”  

“I stedet blev jeg forsikringsmand. Når jeg i perioder var hjemme og holdt fri fra racerløb rundt om i verden, hjalp jeg en assurandør i Odder med at sælge forsikringer. Så det blev min fremtid i næsten 40 år.” 

“Om jeg med mit navn havde let ved at sælge forsikringer? Det skadede i al fald ikke. Kunderne vidste, hvem jeg var.” 

Mødte kærligheden på en færge 

Niels fandt sin hustru Grethe på vej til et stort cykelløb i London. Det skete ombord på færgen mellem Esbjerg og Harwich.  

“Jeg var verdensmester, men hun tog mig nu ikke for mine præstationer på cykelbanen. For hun havde ikke rigtig hørt om ham dér verdensmesteren. Men hvorom alting er – vi blev kærester og senere gift.” 

Niels og hustruen Grethe

I dag bor Niels alene i huset i Skåde. Til maj for fem år siden mistede han Grethe til kræften. 

“Hun var lige gået på pension fra sit job som bogholder, og vi skulle til at være mere sammen. Men desværre. Der gik kun 14 måneder fra sygdommen blev opdaget til hun døde. Det er et smerteligt tab at blive alene. Savnet er stort efter 48 års samvær. Heldigvis har jeg mine to døtre. Et barnebarn og en ny lille er på vej. Men de bor alle i København.” 

Sammen med familien

Ny idrætsgren 

I dag lever Niels Fredborg et stille og roligt liv. Han har en sommerbolig i Løkken.  

“Det er skønt at komme vest på og få klaret tankerne og opleve den barske natur. Jeg har kun 50-75 meter til det ofte stormombruste Vesterhav.” 

For mange år siden skiftede Niels Fredborg idrætsgren. I 1980’erne begyndte han at spille golf. Og når der ikke er corona, tager han tit på golfrejser til udlandet. 

“Golf har jeg spillet i 35 år i Aarhus Golf Club. Her har jeg nogle gode venner. Jeg elsker spillet, selv om det er en svær sport. Ligesom i cykelløb skal der træning til. I de første år var jeg flittig på driving range. Nu er det aftaget lidt, men en god præstation på golfbanen kommer ikke ud af det blå. Jeg skal stadig øve mig for at mit spil hænger sammen.” 

“Om jeg stadig cykler? Alt for lidt. Selv om jeg har et par cykler ude i skuret, blev det kun til et par småture i sommer. I min alder skal jeg være lidt forsigtig. Balancen er ikke, hvad den har været. Alderen sætter stille og roligt sit aftryk.” 

Niels Fredborg var den eneste dansker, der vandt medalje ved OL i München i 1972. 

“I sommer skulle jeg mødes med nogle venner nede i Norsminde. Der er vel 11-12 km. Udturen gik fint i det kuperede terræn. Men jeg ikke rigtig mod eller kondi til at cykle hjem. Så både cykel og jeg kom op at køre med nogle bekendte hjem til Skåde. Jo, jeg er en del væk fra tidligere tiders olympiske form.” 

Fremtiden 

Niels Fredborg har i øvrigt sat sit hus i Skåde til salg. Hvad han så vil, når boligen med den pragtfulde beliggenhed er solgt, ved han endnu ikke. 

“Jeg har i flere år haft en lille lejlighed inde i centrum af København. Oprindelig var planen, at jeg ville flytte til hovedstaden for at komme tættere på børn og børnebørn. Jeg nyder også at komme til hovedstaden og besøge familien og spille golf med vennerne, jeg har derovre. Men måske er jeg lidt for meget jyde til, at jeg kan falde rigtig til i København.” 

“Så når jeg får solgt huset i Skåde, ved jeg faktisk ikke, hvad der skal ske. Vil jeg bo i lejligheden i Løkken, eller skal resten af mit liv forme sig på en tredje måde? Måske en penthouse lejlighed i Odder eller Saxild? Jeg i syv sind.” 

Niels har efter Grethes død fået en veninde.  

“Vi bor hver for sig. Og det bliver vi ved med. Når man, som jeg, har levet sammen med en kvinde i 48 år, er det ikke sådan lige at dele avis med en anden. Vi er heldigvis enige om at bo hver for sig og mødes i ny og næ.” 

Er der noget her i livet, du fortryder? 

“Det er min hemmelighed. Jo, jeg tænker en gang imellem på, om jeg nu også fik sagt ordentlig tak til de mennesker, der hjalp mig på vej mod toppen i cykelsporten. Jeg havde mange gode støtter. Ingen nævnt – ingen glemt.”