Deltag i kvindeklub i Aarhus

Nye netværk for kvinder har fået overvældende opstart.

 

Mændene har haft dem længe – netværk og mandeklubber på lokalcentrene. Men kvinderne ville også være med, og nu har de første formaliserede kvindeklubber set dagens lys. Mere end 200 kvinder sprang til med det samme, da lokalcentrene i den nordlige del af kommunen startede de første grupper op. En af dem er Margit Villadsen. ”Mens jeg arbejdede, havde jeg hverken tid eller overskud til at lære de andre lokale at kende,” siger hun. Til trods for sine 77 år har hun arbejdet som tjener på Gæstgivergården i Hornslet indtil 1. juni i år. ”Så da jeg gik på pension, var jeg lidt bekymret for, hvad jeg skulle få tiden til at gå med,” siger hun med et smil og tilføjer: ”Og når jeg ikke havde været ude at servere om lørdagen, så havde jeg jo tilmed lidt mere overskud om søndagen!” Overskuddet bruger hun nu blandt andet i den nyetablerede kvindeklub på lokalcentret i Skødstrup, hvor opstarten har været så populær, at det blev nødvendigt at oprette tre grupper – for ’virksomhederne er altså ikke så vilde med, at man er meget mere end 30 med på et besøg’, som en anden kvinde i gruppen forklarer.

 

Flere med i fællesskabet

Ved siden af hende sidder Kirsten Sørensen. De to kender hinanden fra ’gamle dage’, men har ikke set hinanden i årevis. ”Der var fyldt op ved Hjortshøj-bordet, da jeg kom, og da jeg kiggede efter et andet sted at sidde, fik jeg øje på Margit,” siger Kirsten Sørensen. ”Det er jo noget af det dejlige ved sådan noget som det her – at genfinde gamle venner og bekendte. Og der kommer også nye bekendtskaber til. Jeg er i forvejen med i mange aktiviteter på lokalcentret, og selv om man siger, at kvinder er gode til at samles, så er der alligevel kommet nogle med her, som jeg aldrig har set før,” siger hun, før hun og Margit Villadsen genoptager snakken og ivrigt sludrer videre resten af eftermiddagen.

 

Aros med mere

I alt er der i området, der tæller lokalcentrene i Trige, Hjortshøj, Skødstrup, Skæring og Lystrup oprettet otte kvindegrupper. Normalt mødes de hver for sig, men denne dag er repræsentanter for alle otte samlet på Lokalcenter Bjørnshøj i Trige for at dele foreløbige erfaringer. ”Vi har aftalt at mødes første mandag i måneden,” fortæller én, da grupperne præsenterer i plenum, mens andre fortæller, at de mødes hver fjortende dag. Stort set alle har planer om besøg på kunstmuseet Aros, men ellers spænder aktiviteterne fra virksomhedsbesøg over fælles motion og oplæg om sundhed og andre emner, der optager kvinderne.

 

For alle

Om du er folkepensionist, efterlønner, førtidspensionist, alene eller gift spiller ingen rolle. Eneste fællesnævner for flokken er, at alle er kvinder. Nå ja, og lidt oppe i årene. ”En del af dem, der er med, er enker, og det understreger jo netop behovet for også at lave grupper for kvinderne. Hidtil har vi fokuseret på mændene, fordi vi troede, kvinderne selv fandt ud af at finde sammen. Det gør de også et langt stykke hen ad vejen, men at SÅ mange har vist interesse for grupperne viser, at vi sagtens kan gøre endnu mere for kvinderne,” fortæller de to tovholdere; forebyggelseskonsulent Anne Dorthe Hviid Johansen og frivilligkoordinator Marianne Keiser.

 


Der er et netværk i nærheden af dig...

’Kun for Kvinder’ findes i skrivende stund på lokalcentrene i Trige, Hjortshøj, Skødstrup, Skæring og Lystrup, men frivilligkoordinatorer og forebyggelseskonsulenter i flere af kommunens øvrige områder tripper for at sætte flere grupper i gang. Er du interesseret i at være med i en kvindegruppe i dit lokalområde, er du velkommen til at spørge din lokale frivilligkoordinator om mulighederne i nærheden af dig. Du finder kontaktoplysninger på frivilligkoordinatorer på aarhus.dk/frivillig

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Niels Åge Skovbo