At leve med en funktionsnedsættelse og samtidig gerne ville deltage i fællesskaber og foreningsliv kan være en udfordring. Det er ikke en umulighed, men det kræver lige lidt ekstra omtanke og planlægning – og måske et hjælpemiddel eller to. 

Tekst: Antoniett Vebel Pharao, DokkX / Foto: Astrid Dalum og privat

Mit navn er Antoniett Vebel Pharao, og jeg har muskelsvind. Det betyder, at jeg er afhængig af min kørestol for at kunne komme rundt. Jeg har et stort behov for at indgå i sociale relationer, og jeg har altid været engageret i foreningslivet og frivillige fællesskaber. 

For overhovedet at kunne være med i et fællesskab, når du har en funktionsnedsættelse, skal du have en stor vilje, et stort mod og kendskab til dine egne behov. Med det mener jeg, at du kan blive mødt af fordomme om, at du ikke kan det samme som alle andre. Det er til en vis grad også sandt, men heldigvis kan du – med de rette hjælpemidler – komme et stort skridt af vejen mod at blive en mere aktiv del af forskellige fællesskaber, foreningsliv og frivillighed. 

Hjælpemidler og mod 

Som frivillig på Grøn Koncert var en vigtig funktion, at min kørestol kunne hejse sig, da de borde, vi skulle stå ved, var ret høje, og det ikke var muligt at sænke dem.  

Som frivillig hos Aarhus Festuge havde jeg brug for en transportabel rampe til at komme ind og stå i deres informationshus.  

Hos Sager Der Samler var der i forvejen lavet en rampe ind til deres lokaler. 

Antoniett Vebel Pharao er meget social og har et stort behov for at indgå i sjove og givende fællesskaber.

Det at kunne deltage aktivt rundt omkring i byen handler altså både om, at du selv kan anskaffe dig fx en transportabel rampe eller, at du har mod til at bede om, at det sted, du gerne vil komme, kan få lavet en rampe, kan få rettet et dørtrin eller lignende fysisk tilpasning for at sikre bedre tilgængelighed og mulighed for deltagelse.  

For mit vedkommende er det den fysiske tilgængelighed, der giver udfordringer for, at jeg kan deltage i fællesskaber, frivillighed og foreningsliv, men udfordringerne kan lige så vel komme af psykisk og kognitiv funktionsnedsættelse. Uanset hvad der ligger til grund for udfordringen, så er det vigtigste, at den pågældende person kan udtrykke sine behov og dermed få den hjælp og de redskaber, der skal til for at deltage. 

Hvor findes hjælpemidler? 

Når det kommer til at anskaffe hjælpemidler, så er der i dag heldigvis gode muligheder for at købe selv. Mange af hjælpemidlerne kan fås via nettet, men hvis du gerne vil have et fysisk produkt i hånden, inden du bestiller det, kan du komme forbi DokkX på Dokk1 i Aarhus. Her er en udstilling med omkring 100 forskellige løsninger, så du har en god chance for at finde noget, der passer til dit individuelle behov.

For at få den hjælp og de redskaber, du har behov for, har du også selv et ansvar for at udtrykke dit behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.