Renee Toft Simonsen

Hvis ikke du har succes, så er det din egen skyld. Samfundet i dag har et kæmpe fokus på ansvar og skyld, og det er frygteligt usundt. Vi skal tilbage til at passe mere på hinanden, DET er sundhed. Mød Renée Toft Simonsen, der opfordrer til et opgør med vores overfokusering på mad og præstation og til, at vi i stedet nyder hinanden og livet mere.

 

Som topmodel for 30 år siden kunne hun godt starte dagen med en smøg og en cola. Den diæt var ikke noget, modelmor Eileen Ford så mildt på, men det bekymrede ikke den unge Renée Toft Simonsen.

”Jeg gik ikke særlig meget op i sundhed som ung, men der var heller ikke det samme store fokus på hele sundhedsbegrebet dengang,” fortæller den tidligere topmodel.

 

Sundhed er at være kærlig

I dag er morgensmøg og cola skiftet ud med vinterbadning og løb, men det er aldrig af pligt, kun af lyst, og skipper hun en dag, så er det også okay:

”Jeg er ikke sundhedsfanatiker, og jeg bryder mig ikke om at nægte mig selv noget. Min sundhed kommer af glæde, ellers virker det ikke. Hvis jeg for eksempel ryger en smøg, kan folk sagtens finde på at kommentere det negativt, men det skal de ikke blande sig i. De få Montgomerysmøger, jeg ryger, har jeg selv valgt. Jeg er også vild med flødeboller, og skulle jeg spise en ekstra flødebolle, så er det også i orden. Jeg har arbejdet meget med ikke at være så kritisk, men i stedet mere kærlig overfor mig selv. Sundhed handler i høj grad om at være kærlig overfor dig selv, så du har et dejligt indeklima hos dig.”

 

Skyld med skyld på

Med sin baggrund som psykolog og brevkasseredaktør ser Renée Toft Simonsen med bekymring på stigningen af psykisk sygdom og diagnoser hos unge. Hun er ikke i tvivl om, at det hænger sammen med samfundets fokus på præstationer, og at ”vi skal være på den rigtige måde.”

”Fra det sekund vi bliver født, er vi i dag forpligtet til at være sunde og gøre det rigtige, ellers er vi en belastning for samfundet. Vi opdrager vores børn til at være rigtige, men hvad nu hvis man som barn bare ikke kan lide frugt og grønt og hellere vil have en leverpostejmad?”

Den erfarne brevkasseredaktør er ikke begejstret for det store fokus, der er på mad i TV:

”Det handler enten om, hvad vi SKAL spise, eller hvad vi absolut IKKE må spise, og hvor galt det så går, når vi ikke lever op til det. Sundhed i dag er en snæver sti. Der er ikke noget at sige til, at de unge dratter om med den ene diagnose efter den anden. Hvis ikke de klarer sig godt, er det deres egen skyld. Der er alt for meget skyld i samfundet i dag. Det er usundt og giver ingen livsglæde. Vi skal tilbage til værdier som fællesskab og solidaritet og blive bedre til at passe på hinanden.”

 

Forfatterskabets frihed

Netop det med at passe på hinanden er et gennemgående tema i Renée Toft Simonsens nye børnebog: Børnene fra Sølvgade. Her gør fire søskende alt for at passe på hinanden, da deres forældre forsvinder. For som den mindste af børnene, Petra, på et tidspunkt siger: At passe på hinanden kommer før at gøre dét, som andre synes er rigtigt. Forfatterskabet ligger højt på Renée Toft Simonsens lange liste over livsglæder. At have muligheden og friheden til at skrive, fordybe sig, fortælle historier og skabe noget. ”Som barn og ung fortalte jeg godnathistorier til veninderne, når vi overnattede sammen. Jeg elskede at finde på historier og at skrive. Tænk, at det jeg gjorde for sjov som barn, i dag er mit arbejde,” siger hun. Den frihed, hun oplever som forfatter, sætter hun stor pris på: ”Jeg bestemmer selv alt i mit arbejdsliv. Jeg kan arbejde om søndagen og holde fri om mandagen, hvis det er det, jeg vil. Jeg kan tage min computer med mig overalt og arbejde, hvor jeg vil.”

 

Vinterbaderens bonusser

Selv om hun ikke synes, sundhed og livsglæde nødvendigvis hænger sammen, så har Renée Toft Simonsen dog fundet et særligt sted, hvor de to ting er spundet ind i hinanden på smukkeste vis. For ti år siden hoppede hun, efter mange lange overtalelser fra sin søster, i det iskolde vinterhav for første gang og havde debut som vinterbader. Noget, hun aldrig har fortrudt:

“Jeg kan ganske enkelt ikke undvære det. Det er fuldstændig fantastisk på så mange måder. Det er jo sundt for blodomløbet, og når man sidder der i saunaen, så skal man ingenting. Der er intet, man skal præstere eller nå, man skal bare være til. Hoppe i vandet, gå i sauna, hoppe i vandet, sauna… tre, fire gange. DET er virkelig sundhed og livsglæde, der vil noget. Jeg har haft en tendens til at blive lidt “vintermørk,” når det blev efterår og vinter, og det har jeg ikke oplevet i alle de år, jeg har vinterbadet. Jeg kommer ud i naturen og oplever den og lyset på en anden måde.”

 

Fællesskab og solidaritet

Kærligheden til naturen og lysten til at være skabende var også en af grundene til, at familien for nogle år siden flyttede fra en stor lejlighed med altan og en fantastisk udsigt til et byhus med en mindre have.

“De otte altankasser, vi havde på lejlighedens altan, var bare ikke nok for mig. Nu har vi æble- og kirsebærtræer, hindbær, græs og blomster. Alt sammen i en lille skala for haven er ikke så stor, men det er overskueligt. Det med at plante og så og se det vokse op og spire, det er så fint, synes jeg.”

Naturen er også det sted, Renée Toft Simonsen hver sommer tager hen med familien på 25-30 mand og ligger i telt et sted ude på heden. Her er fællesskabet og legen i fokus.

“Vi laver mad over bål, taler, spiller spil, leger og ER sammen. Jeg elsker det. Familien har stor betydning for mig. Vi mennesker er jo flokdyr og søger hinandens selskab. Vi skal passe på hinanden og give de værdier videre til de næste generationer. Fællesskab og solidaritet over for hinanden, DET er sundhed, og hvis vi hjælper hinanden, kan det være, at det lykkes.”

TEKST Jannie Lindberg Sundgaard FOTO David Bering


Om Børnene fra Sølvgade:

Børnene fra Sølvgade handler om, hvordan fire børn i Sølvgade gør alt for at passe på hinanden, da deres mor en dag går ud og vinterbader og ikke kommer hjem igen. Storebror overtager rollen som ham, der passer på familien, men de har brug for en voksen til at hjælpe dem, så de sociale myndigheder ikke opdager, at deres mor er væk. For bliver det opdaget, så bliver de skilt ad og sendt på ud til forskellige plejefamilier. Derfor ansætter børnene Miss Nelly (som i virkeligheden hedder Niels) som barnepige, men da han opdager sandheden om Sølvgade-børnene, står han i et stort dilemma: Skal han gøre “det rigtige” og fortælle myndighederne, hvad der foregår eller passe på børnene, som han er kommet til at holde meget af?


Renée om sundhed og livsglæde

Hvad er sundhed for dig?

Sundhed er at have en kærlig tilgang til sig selv. Det er langt mere vigtigt end grøn salat.

Hvornår føler du dig sund?

Jeg er 53 år og har ingen problemer med hverken blodtryk eller kolesterol, som mange på min alder begynder at få. Det, tror jeg, handler om, at jeg holder mig i gang med løb, vinterbadning, gåture og i haven. Jeg har alle dage været slank, men efter jeg kom i overgangsalderen for fem år siden, har mit stofskifte ændret sig, så jeg må tænke mere over, hvad jeg spiser. Jeg bryder mig ikke om fornemmelsen af at være tung i kroppen og er helt sikkert også påvirket at samfundsidealet om at være slank.

Hvad er din livret:

Jeg er vild med thaimad med sprøde, stegte grøntsager, fisk og en masse smag. Og så elsker jeg simpelthen stegt flæsk med persillesovs og karbonader. En god ostemad er virkelig også godt. Jeg er glad for både flødeboller og chokolade. Ha, ha, ha – jeg har faktisk ret mange livretter!