58-årige Shada Faleh Albadri er ukuelig optimist, også når livet byder hende modgang. Og det gør det.

 

Zumba, aerobics, boldtræning, kostvejledning og kaffe. Shada Faleh Albadri har sin faste gang hos Folkesundhed Vest i Globus 1 i Brabrand fire-fem gange om ugen. For at holde styr på sin diabetes, afhjælpe et for højt blodtryk og en begyndende osteoporose. Og komme sig efter en operation, der fjernede livmoder og æggestokke. Det kunne lyde så trist, men for Shada Faleh Albadri er træningen med til at give livsmod og lykke.

 

”Første gang jeg var til zumba følte jeg mig som en fem-årig igen! Musikken, rytmen, dansen. Jeg grinede så meget!”

 

I Globus 1 er hun kendt for at være den, der med et stort smil tager sig af nye deltagere og sikrer sig at alle har det godt og er en del af fællesskabet. Et livstykke med livsmod, overskud og en ukuelig optimisme og vilje til bekæmpe både sygdom og alt, hvad livet ellers byder på, med et smil.

 

”Jeg mistede en søn til lungekræft, da han var bare fem år. Min voksne datter har været nyrepatient i 20 år, og jeg bruger meget af min tid på at passe hende og passe på min mand, som har doneret sin ene nyre til hende. Men ved du hvad? Jeg er så stolt af mine børn. Min datter lader sig ikke slå ud af sygdom, hun går i dialyse fem gange om ugen, men hun lever stadig sit liv. Min voksne søn har en god uddannelse og et godt job. Jeg glæder mig hver dag over dem,” fortæller Shada Faleh Albadri, der også er lykkelig for at være i Danmark:

 

”Jeg elsker den orden, der er her. Alt er sat i system,” siger hun med et karakteristisk stort smil i øjnene, inden der kommer en lille indrømmelse.

 

”Nogle gange bliver jeg ramt af triste tanker, men så siger jeg til mig selv: De mennesker, der er omkring dig, de skal se dig smile. Det nytter ikke noget at være trist.”


Shada om sundhed og livsglæde

Hvad er livsglæde for dig?

At se min store søn klare sig godt og høre ham sige: ”Jeg er glad for, at du er min mor!” Og at se min datter skrive bøger, undervise og leve et aktivt liv til trods for sygdom. Og at høre min mand fortælle andre, at han er stolt af mig. Jeg har så mange mennesker, der elsker mig – det gør mig glad. Men livsglæde er også bare at gå en tur med min mand og vores datters hund.

Hvad er din livret?

Jeg er blevet rigtig glad for grønt. Jeg skal følge en kostplan og laver madplan sammen med min mand. Det er vigtigt, hvad kroppen får ind. Og så elsker jeg en kop kaffe med et stykke mørk chokolade.

Hvad laver du når du har fri?

Jeg er uddannet lærer og har bl.a. undervist en dansk læge, der gerne ville lære arabisk. Men jeg arbejder ikke længere.

Hvis du havde alle penge i verden, hvad ville du så bruge dem til?

Jeg kan ikke lide penge. Jeg har det fint med kun at have lidt – nok til at leve for og til at rejse en gang imellem. Jeg donerer altid, når jeg går forbi en indsamling – uanset om det er på hospitalet, i lufthavnen eller Kvickly. Der er så mange, der har brug for hjælp. Hvis jeg havde mange penge, ville jeg give dem til de seks millioner forældreløse børn, der bor i Irak.

Hvad er sundhed for dig?

At have det godt og glædes ved livet. At tage en tur til havet eller gå en tur i skoven.