Kender du Folkestedet i Carls Blochs Gade? Det er et hus med adskillige år på bagen, hvor mange aarhusianere gennem tiden har haft deres gang. Fra funklende ny banegård i starten af 1900-tallet, hvor en togtur i sig selv var en begivenhed og samtidig en vigtig livline for østjyderne. Til et hus, der i dag dagligt fyldes med mennesker, som søger fællesskabet, hvad enten det er i en strikkeklub, folkedans, fredagsbar eller noget helt fjerde. Hop med ombord og tag en tur på mindernes historiske bane.

Tekst: Maria Fast Lindegaard 

1902-1956: Hammelbanegården 

Det er den 25. april 1902, og fra den røde stationsbygning i Carl Blochs Gade 28 begiver det allerførste tog på Hammelbanen, eller det mindre mundrette Hammel-Aarhus Jernbane, sig ud på sin jomfrutur gennem det østjyske landskab fra Aarhus mod Hammel. Over de næste 54 år bliver banen en livline for både stationsbyerne på strækningen og for de knap 300.000 årlige passagerer, som banen servicerede i sine bedste år. 

“Som barn tog min mor mig ofte med på besøg hos min moster og onkel, som boede i Skovby. Dengang boede vi i Viby, og det var umuligt at komme med bus til Skovby, medmindre vi skulle tilbagelægge en hel dagsrejse hver vej. Så vi kørte altid med Hammelbanen, og det var jo i virkeligheden en smuk tur. I åbne togvogne kørte vi afsted i adstadigt tempo gennem nogle af de smukkeste landskaber, som vi har i Østjylland. Det gav mig da et indblik i geografien, i landskabet og i omegnen af Aarhus, og turene er minder, jeg stadig har i dag.”

– Flemming Knudsen, tidligere byrådsmedlem og borgmester i Aarhus.

Hammelbanegården 1923. Fotograf: Ukendt. Den Gamle By

1992-2012: Århus Bymuseum (senere Bymuseet) 

I Aarhus’ baggård, blandt brugtvognsforhandlere og langt fra Strøget og dets menneskemylder, åbner Århus Bymuseum i den gamle stationsbygning i Carl Blochs Gade. Året er 1992, men bygningen har museumsfolkene ikke for sig selv; under taget har Aarhus Fotografiske Amatørklub allerede sine klublokaler, Aarhus Daghøjskole bor på 1. salen, mens Aarhus Folkemusikhus spiller op til dans i andre dele af huset. Forinden havde det gamle rådhus ved domkirken været udpeget til museets fødested, men økonomiske udfordringer satte en kæp i hjulet, mens Kvindemuseet i stedet fik etableret sig på den eftertragtede placering. 

“Det var jo ikke Strøget, og samtidig havde vi ikke megen plads, så Hammelbanegården var ikke et drømmested for os til at opbygge et seriøst og stort museum om Aarhus’ historie. Vi flyttede ind i halvdelen af stueetagen, hvor Hammelbanen i svundne tider havde billetsalg og kontorer, så vi havde ikke plads til at udstille. I stedet var vi kreative og lavede udstillinger i vinduespartier rundt om i byen, hvor de ville have os. Det var særligt i banker, mens vores store udstillinger blev vist frem i Rådhushallen. Vores første udstilling var om Centralværkstedet. Som vi langsomt fik mere plads i Hammelbanegården, lavede vi udstillinger i ventesalen. Men vi måtte sætte udstillingerne på hjul, for når folkedanserne kom i weekenden, skulle vi flytte dem ud. 

Alligevel havde aarhusianerne en stor interesse i os og byens historie. Vi tænkte alternativt med byvandringer med ofte flere hundrede interesserede, og cykelture ud i Aarhus og omegn og fokus på historiske fortællinger, som på Hammelbanens gamle strækning langs Brabrandstien. Med tiden forandrede området sig, og det var et dejligt sted, selvom den gamle stationsbygning aldrig blev velegnet til at huse et større museum. Således gik det i stedet, at vi i 2005 byggede et stort udstillingshus til, og det er det, der i dag har gjort plads til Folkestedet.”

– Connie Jantzen, tidligere museumsinspektør, Århus Bymuseum og Den Gamle By. 

Århus Bymuseum 1994. Fotograf: Ukendt. Den Gamle By.

2013: Folkestedets Venner 

Dørene i den gamle stationsbygning slår på ny dørene op for nye beboere. Året er 2012 og ind flytter Folkestedet, et kommunalt medborgerhus med nærvær, mangfoldighed og hjerterum. Her får en række klubber og foreninger hurtigt deres vante gang, og i dag besøger mere end 5.000 aarhusianere og 500 foreninger medborgerhuset hver eneste uge året rundt. Én af de foreninger er Folkestedets Venner, en venskabs- og støtteforening, der i dag arrangerer alle events i huset ud fra en drøm om at skabe meningsfulde relationer mennesker imellem gennem musik, foredrag og mangfoldige fællesskaber. 

“Sådan en aften, hvor der er lyd og lys på scenen, mens 120 mennesker er her for at høre et rockband, som bare trykker den af, dét er oplevelser, som gør indtryk på mig. Der er livsglæde, og jeg mærker, at huset sprudler.  

Jeg burde måske bo hernede, så tit jeg kommer. For huset betyder rigtig meget for mig, det giver mig god energi og karma. For jeg kan lide de mennesker, der kommer, og den måde jeg bliver mødt på. Her er en god atmosfære, og derfor vil jeg gerne give igen ved at lægge min frivillighed her.  

Vi har i øjeblikket stor succes med fredagsbarer for det modne publikum, og der dukker i omegnen af 100 mennesker op, når vi slår dørene op kl. 16.30 til halvanden times fredagsbar. Det er helt fantastisk og noget af det, jeg er mest stolt af. Vi forsøger vel at rykke mennesker tættere sammen ud fra et mangfoldighedens tegn. Der er ikke noget, vi ikke kan, for her er plads til alle. 

Jeg drømmer om, at vi kan gøre stedet til et musikhus for folket. Et hus med foredrag, musik og stand-up, og hvor scenen kører hver 14. dag hele året rundt. Og så drømmer jeg om, at vi kan give mennesker en rigtig fed oplevelse, så når de går ud ad døren siger “vi ses næste gang”.” 

– Per Bundgaard, formand for Folkestedets Venner.

Koncert på Folkestedet med Gårdsangerne. Foto: Folkestedet.

Bygningens beboere gennem tiden

1902 – 1956: Hammelbanegård.
 
1957 – 1963: Erhvervsarkiv (nuværende Vester Allé).
 
1963 – 1965: Forhistorisk Arkæologi, Aarhus Universitet.
 
1966 – 1973: Geofysik, Aarhus Universitet.
 
1973 – 1982: Jydsk Fritidspædagog-Seminarium (senere Jydsk Pædagog Seminarium).
 
1983 – 1987: Mølleengens Beboerhus, Aarhus Lyd/diasværksted og Aarhus Folkemusikhus.

1988 – 1993: Aarhus Daghøjskole, Aarhus Filmværksted og Aarhus Folkemusikhus.

1993 – 2012: Bymuseet, Aarhus Folkemusikhus og Aarhus Fotografiske Amatørklub. I 2005 udvides Bymuseet med en 1200 kvm stor tilbygning.

2012 – nu: Folkestedet åbner med en grundstamme af klubber og foreninger fra de tidligere frivillighuse Senior-Centret og Langenæs Handicap Center. Efterfølgende kommer flere til. I dag er der ca. 500 foreninger og grupper, der benytter huset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.