Maden i Aarhus har fået et (øko)løft

Caféerne i Aarhus Kommune har fået et Økoløft. Inden 2020 skal mindst 60 % af måltiderne i Aarhus Kommunes køkkener nemlig være økologiske – til fordel for borgerne.

 

Lægger du vejen forbi et lokalcenter, er der stor sandsynlighed for at du kan få økologisk mad i caféen. Aarhus Kommune har nemlig en målsætning om, at mindst 60 % af måltiderne skal være økologiske. Projektet har fået navnet Økoløft, og mange af cafeerne er allerede godt i gang med projektet. I oktober blev fem caféer, henholdsvis Rosenbakken, Sønderskovhus, Bjørnshøj, Hjortshøj og Skæring, tildelt den såkaldt øko-bronzecertificering. Det betyder, at mellem 30 og 60 procent af cafeernes madvarer er økologiske.

 

Mad fra bunden

Aarhus Kommunes målsætning stiller store krav til køkkenerne, da de økologiske produkter som regel er lidt dyrere end ikke-økologiske varer. Derfor skal cafeerne lave mere af maden fra bunden, bruge sæsonens grøntsager, servere mindre kød og minimere madspild. ”Vi laver mange flere ting selv, f.eks. syltede asier og marmelade. Det er både sjovt og fagligt tilfredsstillende at arbejde på den måde,” siger Bettina Axelsen, daglig leder af køkkenet på Lokalcenter Sønderskovhus.

Og Økoløftet er ikke kun en fordel for de ansatte i køkkenerne – det er i høj grad også til fordel for borgerne. Økoløft er nemlig med til at fremme sund kost og bæredygtig mad, og det sikrer de besøgende i cafeerne endnu bedre måltider. ”Borgerne er sikret frisk mad, som er lavet fra bunden. De besøgende i lokalcentrenes caféer vil rigtig gerne spise økologisk mad, så længe det ikke går ud over prisen,” siger Helle Klopp Hansen, leder af caféerne i Aarhus Nord. Derfor sørger lokalcentrene for, at priserne ikke stiger, så folk stadigvæk lægger vejen forbi caféerne.

 

Økohit

Den økologiske mad, er allerede meget populært blandt borgerne. ”Vi har lige holdt en temauge på nogle af lokalcentrene – og det er blevet taget fantastisk godt i mod,” siger Helle Klopp Hansen. Økoløft bidrager desuden positivt til miljøet samt sikrer dyrene bedre vilkår. Økologien giver således både dyr, ansatte og borgere i Aarhus Kommune et madløft.

 


Find din lokale Økoløft-cafe

De deltagende caféer i Aarhus fremtil 2017 er blandt andet:

  • Abildgården
  • Augustenborggade
  • Borgvold
  • Egely, Holmegårdsvej 45
  • Engsøgård, Engdalsvej 12
  • Fortegården
  • Fuglebakken
  • Hestehavehusene
  • Hedevej 50
  • Hørgårdsvej 15, i caféen
  • Hjortshøj
  • Husumvej
  • Jasminvej
  • Kildevang
  • Kløvervangen
  • Koltgården
  • Kristiansgården
  • Næshøj
  • Madsbjerg, Nygårdsvej 2
  • Malling
  • Rymarken 120
  • Sabro
  • Skelagervej 35-45
  • Skæring
  • Solbjerg
  • Tranbjerghus 3
  • Vikærgården
  • Åbygård (Kingosvej)

Du kan se mere om cafeerne her


Projekt Økoløft

Økoløft er en vigtig del af regeringens økologiske handlingsplan 2020. Målet for projektet er mindst 60 % økologi i gennemsnit i de måltider, som serveres. I 2013 besluttede Aarhus Byråd at Aarhus Kommune blev en del af Økoløft. Projektet har fokus på udvikling i køkkenerne, der kan sikre at økologi, madkvalitet og sundhed følges ad. Nøgleordene er mindre madspild, flere friske grøntsager i sæson og større egenproduktion.

 

Du kan læse mere om projekt Økoløft her

Er økologi bedre?

 Der findes undersøgelser, som viser at økologiske fødevarer er sundere end konventionelle fødevarer. Der findes dog også undersøgelser, som viser at der ingen forskel er. Uanset hvad undersøgelserne viser, undgår man med økologiske fødevarer sprøjtegift og kunstige sødestoffer. Ligeledes er økologiske fødevarer i højere grad bæredygtige og dyrene har haft bedre vilkår.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen


 

Tekst: Eva Lai Kromann Kristensen

Foto: Colourbox