KlostergadeCenteret - et kulturhus for seniorer

Den selvejende institution KlostergadeCentret er et kraftcenter for det frivillige seniorliv i Aarhus.

 

Klokken nærmer sig 11 den sidste fredag i april. For en sjælden gangs skyld vælder solen ind ad vinduerne i KlosterCaféen, hvor de første brunch-gæster så småt er ved at indfinde sig. Lidt tøvende tager de plads ved de lange borde – normalt er bordene stillet op i små grupper til fire personer, men i dag foregår det på højskolemanér – der står i de røde farvers tegn i dag: duge med hjertemønster, servietter, termo kander og roser giver en skarp kontrast til de lysegrønne vægge og personalets sorte og lilla T-shirts. Den sidste fredag i hver måned er der ’Varm Fredag’ i KlosterCaféen: brunch med kaffe og musik for en halvtredser. Men vi lader gæsterne vente lidt på maden og går ind på kontoret, hvor Thomas Unterschlag, daglig leder af KlostergadeCentret, tager imod. ’Kontoret’ er måske et vel ambitiøst ord – vist er der skriveborde og pc’er, men også et hæve-sænkebord på højkant, en oppustelig, skriggrøn plastickaktus og forskelligt andet, der virker lidt tilfældigt og midlertidigt anbragt. Rummet sender de samme signaler som resten af det store hus: lidt slidt, lidt rodet, meget uhøjtideligt – og meget, meget hyggeligt.

 

Kulturhus

”Vi er begyndt at kalde huset ’Kulturhus for seniorer’ – for det er jo det, vi er!” fastslår Thomas Unterschlag. ”Her foregår mange kulturelle ting og arrangementer blandt det væld af aktiviteter, vi lægger rum til. Omkring 2500 mennesker kommer igennem her om ugen, og vi huser 62 forskellige foreninger og klubber. Desuden kan foreninger, som ikke har fast base her, leje lokaler til arrangementer. Det eneste, vi siger nej til, er private fester og politiske partier; men ellers er her noget for enhver smag.” Man kan ikke andet end give ham ret, når man skimmer listen over foreninger og arrangementer i KlostergadeCentret: maling, syklub, patchwork, mandemadlavning, gymnastik, korsang, swingmusik, bridge, bankospil, seniorradio og tv, litteraturkreds, seniorklubber … listen er lang og varieret. Nu har klokken rundet 11, og langbordene i caféen er ved at være fyldt godt op. Folk småsludrer med hinanden – også med dem overfor, som de ikke kender endnu – og ude i køkkenet er der rygende travlt. En håndfuld frivillige anretter tallerkner med alskens lækkerier og langer dem over disken med øvede hænder og store smil. ”Det er tredje gang, vi arrangerer Varm Fredag,” fortæller Thomas Unterschlag, mens han giver en hånd med ved disken i caféen. ”Vi var lidt spændte på, om der ville komme nogen, for fredag er ikke den travleste dag, hverken i caféen eller i huset som sådan. Men det har været en succes fra dag ét, og folk bestiller ligefrem bord!”

 

Frirum og legeplads

Stilheden breder sig, da Thomas Unterschlag bliver opfordret til at beskrive KlostergadeCentret med nogle få ord. ”Det var en stor opgave! Klostergade er et frirum – en legeplads for seniorer. De mødes over en fælles interesse i en af foreningerne, og på den måde opstår der mange nære venskaber, der rækker ud over de ugentlige klubsammenkomster. Når vi bliver ældre, får mange af os sværere ved at vedligeholde de personlige relationer og skabe nye venskaber, dels på grund af alderen i sig selv, men også på grund af de elektroniske medier. Man kan godt have 200 venner på Facebook og stadigvæk føle sig ensom. Et af de vigtigste formål med KlostergadeCentret er at bekæmpe ensomheden. Den er dyr for samfundet, og den kan være dræbende for det enkelte menneske, i bogstaveligste forstand, folk begår selvmord på grund af ensomhed. Jeg synes, det er flovt for vores rige velfærdssamfund, at vi vil byde vores ældre medmennesker det! Men her kan vi være med til at danne sociale fællesskaber mellem mennesker. Det at være sammen med andre om en fælles hobby – eller det at kunne sidde over for et andet menneske og have en dialog over et måltid mad … det kan gøre dagen rigtig god!” siger Thomas Unterschlag. Klokken er nu 11.15, og cafégæsterne er gået ombord i brunch-tallerknernes mangfoldighed: scrambled eggs, stegte pølser og tomater, lammerullepølse, grønne asparges med parmaskinke, to slags ost, syltede blommer, brød og smør – og et lille bæger hjemmelavet øllebrød med flødeskum. Sidstnævnte er et nyt brunch-bekendtskab for flere af gæsterne – ”men det smager godt, selv om der godt måtte være lidt mere sukker i!” siger Finn Lund. Sammen med Tove Hornbek prøver han for første gang brunch-tilbuddet. ”Vi går ikke til noget her i Klostergade, men har været til svømning nede i Spanien (svømmehal ved rutebilstationen, red.). Vi kommer af og til her i caféen, her er altid hyggeligt, og maden er dejlig!” siger Tove Hornbek. Overfor parret sidder Grete Sønderskov. Hendes højre hånd og underarm er pakket ind i en forsvarlig bandage efter en operation, men det forhindrer hende ikke i at passe sit arbejde som frivillig på kontoret, et hverv hun har passet i syv år. Hun og de andre nyder maden og hinandens selskab, mens de venter på dagens ekstra krydderi, den musikalske underholdning, som er lagt i hænderne på Bjørn ’Bønne’ Christensen, fast bestanddel i Kloster gadeCentret, hvor han både har et sangkor og et swingband.

 

God modtagelse

Fra 1. maj er der sket en nyskabelse i KlosterCaféen. Via penge fra Tryg-fonden har man ansat en projektmedarbejder, der skal give nye gæster i caféen en god modtagelse. ”De frivillige er også gode til at snakke med folk og få dem til at føle sig velkomne, men de har alt for travlt! Vores nye medarbejder skal tage den første kontakt til det nye menneske og prøve at finde ud af, om han eller hun kan have glæde af et eller flere af centrets tilbud. Det kræver fingerspidsfornemmelse – nogle kommer for at få et måltid mad og ikke andet, og det skal de have lov til. Men kan vi hjælpe bare ét menneske ud af ensomheden og ind i fællesskabet, så skal det forsøges!” siger Thomas Unterschlag.

 


KlostergadeCentret

KlostergadeCentret er en selvejende institution – og IKKE et kommunalt tilbud, som vi ved en fejl kom til at skrive i seneste udgave af magasinet. Centret er platform for et aktivt og sundt seniorliv fyldt med livsglæde og handlekraft.

 

Over 50 klubber og foreninger er tilknyttet. I KlostergadeCentret er det frivillige, sociale arbejde et vigtigt omdrejningspunkt i arbejdet med at lave netværksskabende aktiviteter. KlostergadeCentret råder over 2200 m2. Huset indeholder foruden flere store mødesale og en del mindre grupperum også:  Medieafdeling med TV-/radio- og videoudstyr,  IT-værksted, Hobbykælder,  Malerværksted. KlosterCaféen er en socialøkonomisk virksomhed og netværkssted for seniorer. Frivillige med social sans serverer både dansk og fremmed mad. 


Kontaktinformation

Klostergade 35 – 37, 8000 Aarhus C.

 

Personlig henvendelse på kontoret mandag – torsdag, kl. 10.00 – 12.00

 

Telefonisk henvendelse mandag – torsdag, kl. 9.00 – 12.00 Telefon: 86 19 25 30

Uden for åbningstiden: thomas@klostergade.dk eller SMS: 23 10 32 26

 

www.klostergade.dk 


Åbningstider

Mandag til torsdag kl. 9.00 – 15.00 Fredag kl. 9.00 – 13.30

klostercafeen-aarhus.dk 


 

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Brian Rasmussen