For bare 60 år siden var fjernsynet nyt, interessant, fascinerende og også en lille smule skræmmende. Faktisk advarede den daværende undervisnings- minister Julius Bomholt i 1956 om at stirre for meget ind i det store, firkantede apparat – halvanden times fjernsynskiggeri om dagen var det maksimale vores koncentrationskraft kunne klare, lød det fra undervisningsministeren. Siden da er mange nye teknologier kommet til, og det traditionelle fjernsyn er i mange husstande skiftet ud med et såkaldt smart-tv – et fjernsyn, der kan gå på nettet. Her giver vi dig et overblik over nogle af de moderne teknologier og medier.

 

Smartphones

Vi har næsten alle sammen en – en smartphone. En mobiltelefon med computerfunktioner, og der er snart ikke det formål, vores smartphone ikke kan tjene os. De fleste har adgang til både GPS, kvalitetskameraer, e-bøger, radio, netbank og sociale medier, og nåh ja, så kan de naturligvis også ringe og sende SMS’er.

 

Vidste du?

Den første smartphone kom på markedet tilbage i 1994 og fik navnet Simon. Det var IBM, der stod bag den smarte telefon, der både rummede touchskærm, kalender, adressebog og notesbog.

 

Tablets

En tablet er en computer med touchskærm, og den er større end en smartphone, men mindre end en computer. De fleste tablets har mange af de samme funktioner som en smartphone og kan altså både bruges som kamera, GPS og til at gå på nettet med.

 

Vidste du?

De første tablets kom til verden i slutningen af 80’erne. Det var ikke deciderede computere, men de havde en skærm, man kunne skrive på med en pen. I år 2000 lancerede Microsoft deres første tablet-computer og 10 år senere fulgte Apple trop med den første iPad.

 

Podcast

Podcast er lydfiler, som man kan abonnere på eller downloade på sin smartphone eller tablet. Det betyder, at du for eksempel kan lytte til et bestemt radioprogram, når du vil i stedet for at høre det, når det bliver sendt direkte. Der findes også tusindvis af podcasts, der ikke er baseret på radioprogrammer, men som er produceret specielt til mediet.

 

Vidste du?

De tre mest downloadede podcast på iTunes lige nu har alle DR som afsender. Det drejer sig om podcastene Mig og Markus, Orientering – kort og godt samt Mads og Monopolet.

 

”Det googler jeg lige”

Google er så dominerende, at vi rent faktisk bruger søgemaskinens navn som et udtryk for at undersøge eller slå noget op på internettet. Men Google er ikke den eneste online søgemaskine. Yahoo, Bing og Jubii er blot andre tjenester, der kan give dig svaret på (næsten) alt.

 

Vidste du?

Navnet Google stammer fra den matematiske term ”googol”, som svarer til et 1-tal efterfulgt af 100 nuller.

 

Tekst: Anna Dunø Madsen