”Hvor dælen blev den post af – den skulle være lige her…” Året rundt jagter en gruppe seniorer fra Aarhus 1900 orientering den hurtigste vej i skovene syd for Aarhus for at finde orange/hvide poster

“Én af udfordringerne ved orienteringsløb er, at man skal holde hovedet koldt, selv om pulsen er høj. Jeg tror, at vi alle har stået alene ude i naturen og ikke anet, hvor vi var. Orienteringsløb handler om at bruge både ben og hjerne.”

Chris Krogh er en del af en gruppe orienteringsløbere, der mødes hver torsdag til orienteringsløb og socialt samvær. De kalder sig selv for ph.d. – ”pensionist hele dagen”. Alle medlemmer har dyrket sporten i mange år, men det er ingen betingelse, og orienteringsløb er en idræt, som kan dyrkes langt op i årene. Klubbens ældste aktive medlemmer har således rundet de 90.

Moment af skattejagt

Ligesom i andre løb gælder det ved orienteringsløb om at komme hurtigst i mål. Undervejs skal man ved hjælp af kort og kompas finde udlagte poster, og da det foregår ude i naturen, går ruterne op og ned ad skråninger og gennem bevoksning, så det er ikke altid den korteste vej, der er den hurtigste.

Den dag Vital var med, var medlemmerne af ph.d. Olaf Christensen, Asbjørn Andersen, Chris Krogh og Øjvind Brøgger mødt op, suppleret af Birte Sivebæk. De forklarer, hvorfor det netop er orienteringssporten, der har tag i dem:

”Det er først og fremmest for at komme ud i naturen, og så er det en god måde at bevæge sig på,” siger Øjvind Brøgger og suppleres af Birte Sivebæk: ”Og så er det en udfordring, hvor man bruger hele kroppen: arme, ben og hoved. Samtidig er der et moment af skattejagt inde over – man bliver så glad, når man finder sin post.”

Snot, sved og mudder

”Til gengæld må man ikke være bange for at blive beskidt,” tilføjer Olaf Christensen.

”Det handler om snot, sved og mudder. Man kan godt komme ruten igennem uden at få våde fødder, men så må man løbe noget længere.” Træningsturene er på fire-fem kilometer i fugleflugtslinje. Det vil i realiteten betyde seks-syv kilometer, som løberne klarer på en time til halvanden. Herefter samles deltagerne i klubhuset på Grumstolsvej i Højbjerg, hvor de skiftes til at have frokost med.

”Det er rigtig dejligt, når vi efter løbeturen kommer tilbage til klubhuset og får et bad og en varm kop kaffe og frokost bagefter, og så er der tid til kammeratlig mobning om, hvem der tog den forkerte rute og hvor lang tid det tog,” smiler Asbjørn Andersen.

For alle aldre

En del af livet som orienteringsløber er at tage rundt til stævner i hele landet og sommetider også i udlandet. Deltagerne er delt op i aldersgrupper med fem års intervaller, sådan at man altid kan konkurrere med jævnaldrende. Det betyder også, at orienteringsløb er en god familiesport, hvor man kan deltage i de samme stævner som sine børn eller børnebørn.

For at blive orienteringsløber behøver man ikke at være i specielt god form, men det hjælper, mener medlemmerne af ph.d. Hvis formen ikke er for god, når man starter, skal den nok blive det, men det er også muligt at gå ruterne igennem.

For at komme i gang skal man anskaffe sig noget egnet tøj og fodtøj og være indstillet på at bruge tid på at lære at bruge kort og kompas. Man må ikke være bange for at være alene i skoven. De første par gange er man med som føl, men derefter er man på egen hånd i jagten på de orange/hvide poster og de gode tider.

Ved orienteringsløb kommer det ikke bare an på at have gode ben, men også at kunne orientere sig i ukendt terræn med kort og kompas.

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med orienteringsløb, findes der to klubber i Aarhus-området: Pan og Aarhus 1900.

Læs mere på deres hjemmesider:

OK Pan – Orienteringsklubben Pan, Aarhus

www.aarhus1900.dk/orientering

Tekst: Allan Witte
Foto: Niels Åge Skovbo