Skipperlabskovs (eller hvid labskovs)

Jeg vil gerne deltage med en virkelig gemt og glemt klassiker.

Retten er yderst velsmagende, og så giver den ”den gode, tunge mæthedsfornemmelse”  som var så vigtig i 1950erne. Retten er derudover både fedtfattig, sund og meget nærende.

Labskovs blev i øvrigt ofte lavet af resterne fra gårsdagens oksesteg, men hermed opskriften på retten lavet fra start.

 

Til 5-6 personer:

800 g kartofler

400 g oksebryst

100 g røget flæsk (bacon)

2 mellemstore løg

2-3 laurbærblade

10 peberkorn

1 suppeterning

Salt og groftkværnet peber

Røget flæsk eller bacon brunes af i en stor, tykbundet gryde. Løgene hakkes lidt groft og svitses bløde i  baconfedtet. Kødet skæres i tern af ca. 2 -3 cm, kommes i gryden og dækkes med vand. Når vandet koger, skummes retten for urenheder. Tilsæt laurbærblade, peberkorn og eventuelt en suppeterning. Lad retten koge en god times tid. Skær kartoflerne i tern inden de kommer i retten, som nu skal koge videre i 20-25 min. til kartoflerne koger lidt ud.

Fjern peberkorn og laurbærblade, hvis man ikke ønsker det i den færdige ret  – og hvis der er for meget væde, så tag noget fra i en skål til eventuel senere justering.

Retten røres nu ud til en samlet enhed, med konsistens som en grov mos med kød i tern og trevler (her bruges den evt. overskydende suppe eller lidt mælk). Skipperlabskovsen monteres med en anelse smør, salt og rigelig, friskkværnet peber.

Serveres som en tue med rigelig, friskklippet purløg (eller rigelig, friskhakket kruspersille) på toppen, med rugbrød og syltede rødbeder til.

Retten egner sig fortrinligt som ”gemmeret” til et par dage. Og er der plads til en god, kraftig, mørk øl, misklæder det på ingen måde retten…

God appetit og velbekomme!

Med venlig hilsen

 

Lars Vraabøl

Solbjerg