Man behøver ikke rejse jorden rundt for at finde spændende motiver. Det vil fotografen Jørgen Nielsen gerne fortælle andre aarhusianere. Han er guide på naturture, hvor du kan tage dit kamera med og få åbnet øjnene for de motiver, der er lige foran dig.

 

Det er en frisk forårsdag ved Aarhus Å lige mellem Brabrand Sø og Aarslev Engsø. Fotograf Jørgen Nielsen sætter sit kamera på stativ og vender det mod øst – ind mod byen. Her har han stået tit. Faktisk op mod 2000 gange.

 

”Jeg placerer altid mit stativ det samme sted. Her ved rækværket langs broen over åen. Lidt længere fremme står et træ, som er blevet sådan en slags pejlemærke for mig. Åens bredder danner nogle fine linjer, som man kan bruge i et billede. Helt ude i horisonten mødes linjerne, kan du se.”

 

Motivet skifter efter vejr og vind. Jørgen Nielsen viser på sine naturture, hvordan man kan få en ny oplevelse ved at vende tilbage til et kendt motiv gang på gang. Her Aarhus Å i Brabrand.

Fordybelsens kunst

 

Jørgen Nielsen peger og forklarer roligt, og det gråbrune landskab samler sig efterhånden i et billede for øjnene af en. Rammen for motivet er altid den samme, men alligevel ser det helt forskelligt ud hver eneste gang, og det fascinerer den 68-årige freelancefotograf. Han bor selv i nærheden og følger ”sit” motiv på alle årstider og alle tidspunkter af døgnet.

 

”Vandoverfladen skifter både farve og karakter alt efter vejr og vind, og somme tider står der en fiskehejre midt i det hele,” siger Jørgen Nielsen, som gerne vil lære os andre at se på det samme motiv i lang tid. Så dukker der nemlig nye oplevelser frem.

 

”Mange af os har rejst og fotograferet hele verden, men man behøver faktisk ikke at tage mere end fem minutter hjemmefra for at finde spændende motiver. Det er ikke nødvendigt med den store jordomrejse for at få flotte billeder i kassen.”

 

Flyvske fugle

 

Ved Aarslev Engsø passerer et par fotografer os, mens vi står og taler ved Jørgen Nielsens å-syn. Han kigger efter de gigantiske linser, de er udstyret med: ”Fuglefotografering er i en liga for sig. De seriøse af dem har noget udstyr, som er for dyrt og avanceret for de fleste. ”

 

Tungt ser det også ud. Og fuglene kan være svære at fange. De flyver jo, når de vil. Jørgen Nielsens å bliver liggende, hvor den ligger. Så der er god tid til at få den i kassen. Gang på gang.

 

 

Bliv bedre til at bruge dit kamera og finde motiver i naturen omkring dig. Freelance fotograf Jørgen Nielsen giver gode råd på Aarhus Kommunes naturture.

TEKST Dorte Søholm, FOTO Ole Grønbæk og Jørgen Nielsen

Naturen er de sociale mediers modsvar

Stilhed, langsommelighed og plads til at dvæle ved øjeblikket. Naturen tilbyder noget, der kan være svært at finde i en travl hverdag. Hver måned afholdes en lang række guidede natur- og kulturture i naturen omkring Aarhus.

 

Turene er oftest gratis og laves bl.a. i samarbejde med Smag på Aarhus, Naturhistorisk Museum og frivillige guider.

 

Hos Aarhus Kommune er naturfacilitator Rikke Sjelborg-Sørensen den, der samler trådene. Og sætter programmet sammen. Idéerne kommer fra borgere, som har noget, de gerne vil vise andre.

 

”Vores tanke er, at også andre end professionelle naturvejledere har noget at byde på, og vi vil gerne give folk nogle anderledes naturoplevelser,” fortæller Rikke Sjelborg-Sørensen.

 

Hun lægger vægt på, at der også er ture, som viser, hvordan man kan finde ro i naturen.

 

”Vi havde for eksempel en gåtur uden ord, hvor man ikke måtte sige noget i halvanden time. Og så har vi haft et arrangement, hvor man skulle ud i naturen og tegne træer. Det var ret meditativt, fordi man skulle sidde stille og fokusere på nogle detaljer.”

 

Modsvar til Instagram

At dyrke langsomheden i en flygtig tid er også noget af det, Rikke Sjelborg-Sørensen ser som en værdi ved de anderledes naturture:

”Jeg synes, det her er et fint modsvar til Instagram og Snapchat. I stedet for bare at knipse et sted og skrive ’Jeg var her’, er det godt at vende tilbage og dvæle ved det samme motiv mange gange.”


Kom med på tur

Hver måned tilbyder Aarhus Kommune en række ture ud i det grønne, hvor vi kan blive udfordret i vores måde at opleve naturen på. Jørgen Nielsen er en af de naturværter, som stiller op og inviterer andre borgere med på tur.

Aarhus Kommunes naturture lægges ud for en måned ad gangen på aarhus.dk/naturture.

Har du selv en tur, du gerne vil arrangere og dele med andre, så skriv til naturfacilitator Rikke Sjelborg-Sørensen på naturture@aarhus.dk

Se video og hør Rikke fortælle mere om turene på Vital….

Se video


Andre muligheder

  • Dansk Vandrelaug tilbyder en lang række traveture af forskellig længde og sværhedsgrad. Der er både muligheder for luntere og for de mere skrappe. Se udbuddet af ture på dvl.dk/Aarhus
  • Foreningen Natur Retur arrangerer året rundt alternative naturoplevelser – det kan være morgenbadning med kaffe og croissanter eller skovtur, hvor man sammen lytter til Jørgen Leth og drikker et glas vin. Se turkalenderen på natur-retur.dk/turkalender
  • Man kan også tage soveposen med og overnatte i det fri. På hjemmesiden Friluftsliv Aarhus kan man få et overblik over bålpladser, shelters, hundeskove, løberuter og mange andre tilbud. Se kortet på friluftslivaarhus.dk
  • Hvis man googler ”De nye Århusskove” får man en pjece om de 2000 hektar skov, som findes i Aarhus Kommune. Specielt med fokus på de knap 1000 hektar, som er plantet efter 1988. Der er kort og information om stederne, som bare venter på gæster med vandresko, kikkerter eller madkurve.
  • I Aarhus er naturen til stede overalt. Byen er tæt omkranset af skov og strand, og det er selvfølgelig også noget, VisitAarhus slår på, når der skal lokkes turister til. På visitaarhus.dk/danmark/aktiviteter/ud-i-naturen-i-aarhus kan du finde masser af inspiration til vandre- og løbeture, strande, grønne oaser og udflugtssteder.

Billeder af Jørgen