Musik er meget mere end nydelse og underholdning. Forskningen viser, at du blandt andet kan hente hjælp i musikken til at sove bedre, styrke din træning og lindre smerter.

 

Du bliver lidt høj

Musik påvirker fire områder i hjernen, nemlig dem, der aktiverer følelser, motorik, hørelse og læring. Når hjernen udsættes for musik, udløser den en række kemiske stoffer. Et af dem er dopamin, som stimulerer vores belønningscenter og gør os lidt høje på samme måde, som når vi griner, dyrker sex eller spiser chokolade. På den måde giver god musik os en følelse af velvære og glæde.

 

Lyt dig ind i søvnen

Lytter du til musik en halv til en hel time, inden du skal sove, får du en bedre søvn. ”Det ved vi fra en undersøgelse, vi har lavet for traumatiserede flygtninge, som ofte har søvnproblemer. Her havde musikken en god virkning på evnen til at falde i søvn. Det er dog vigtigt at vælge musik, hvor der ikke sker for meget,” siger Peter Vuurst.

 

Mere ro hos demente

Mennesker med Alzheimers og andre typer demens har ofte stor glæde af musik og sang. ”Mange fortæller anekdoter om for eksempel en dement moster, som bliver rolig og synger med, når hun hører musik, og som kan synge ord, hun ikke kan sige. Demente kan reagere stærkt på sange, de kan huske fra deres barndom, og vi ved, at musik kan mindske uro og aggressioner hos demente. Det bedste er at synge sammen med et menneske med demens, for det giver dem en følelse af samvær og samhørighed.”

 

Dans med Parkinson

Mennesker med Parkinson kan hente hjælp i musikken til at træne og forbedre deres gang og dermed få mere livsglæde. ”Der findes forskellige terapier med rytmestimulation, som kan hjælpe Parkinson- patienter til at tage hurtigere og længere skridt. Vi ved også, at Parkinson-patienter typisk får lettere ved at gå og bevæger sig mere glidende, når de danser til musik,” siger Peter Vuust.

 

Lindrer dine smerter

Musik bruges i dag både hos tandlæger, i ambulancer og i stigende grad på hospitalerne. ”Vi ved, at musik kan bruges til smertebehandling, men vi ved ikke, hvorfor det virker. Det hjælper både ved akutte og kroniske smerter og kan mindske behovet for smertestillende medicin. Jeg tror, det handler om, at musikken fører os ind i et rum, der er velkendt og trygt, så vi kan abstrahere fra smerten,” siger Peter Vuust.

 

Motiverer til at træne

”Musiks evne til at motivere er meget overset. 98 procent af befolkningen synes jo, at musik er fantastisk, og derfor er den oplagt at bruge som motivationsfaktor i eksempelvis genoptræning, hvor det kan være svært at holde fast i at lave øvelser tre gange om dagen. I Hannover har man også gode erfaringer med at give trommesæt til folk, der skal genoptræne en arm efter et slagtilfælde. Musikken gør træningen meget sjovere.”

 

Bevar nysgerrigheden

”For at holde vores hjerne i gang, er det vigtigt at blive ved med at lære nyt og holde sin nysgerrighed i live. Så har du haft en passion for musik, vil jeg opfordre til, at man skruer op for den interesse. Vær nysgerrig på ny musik, også det, du ikke umiddelbart tænder på. Det, jeg synes er allermest livgivende er, at der altid vil være musik, som kan give én nye oplevelser,” siger Peter Vuust.

 

Tekst: Inge Hald

Foto: Thomas Knopp