På Kragelund kan man være kreativ, spille teater eller musik og meget mere. Men det vigtigste er fællesskabet og det, at man er sammen med andre om noget.

Henrik Rydahl har arbejdet på Kultur- og Kontaktsted Kragelund siden 2003. Han er uddannet musikterapeut og faciliterer mange af de musiktilbud Kragelund har, blandt andet bandet Femala Gazella. Mick Thomassen er 35 år og spiller i Femala Gazella. Han er førtidspensionist og startede med at komme på Kragelund for snart syv år siden. ”Musikken har altid været min store passion, lige siden jeg var otte og fik min første guitar,” fortæller Mick Thomassen: ”Min bostøtte kendte Kragelund, og han tog mig med herud pga. det meget store musikmiljø.”

 

Noget at stå op til

Mick Thomassen kom hurtigt ind i bandet Femala Gazella og har spillet der lige siden. Bandet spiller hver torsdag og desuden til mange arrangementer. ”I starten var der noget at stå op til i stedet for at sidde og spille musik for sig selv. Her er der nogen, der hører det, du spiller og giver gode råd. Man bliver lidt mere rask, hvis man nu har noget angst og social fobi, og man kommer med til de arrangementer der er. Og når man gør det nogle gange, så bliver man også bedre til det uden for Kragelund. Man bliver godt rustet til samfundet,” fortæller Mick Thomassen.

 

Fællesskabet er det vigtigste

Det vigtigste er de fællesskaber, der opstår omkring musikken og de andre aktiviteter. Ikke om man har øvet derhjemme, eller om man kommer hver gang. ”På Kragelund er man sammen med andre om at have fokus på noget andet end sine problematikker. Det er godt for alle at komme ud og føle sig værdsat og føle, at der er mening med de fællesskaber, man er en del af. Vi har en opmærksomhed på hinanden. Alle ved for eksempel, at teateret, der står og øver lige nu, skal spille til næste reception. Man går måske forbi og får en idé til at lave noget musik til en andens kreative produktioner,” siger Henrik Rydahl. ”Det gode ved musikken her på Kragelund er, at hvis der er perioder, hvor man ikke har det så godt, har svært ved at komme af sted, så er der er ingen, der hakker på en, der er stor forståelse for nede-perioder. Her bliver ingen fornærmet, man starter bare, hvor man slap,” fortæller Mick Thomassen.

 

Du opdager, at du kan noget

Mick har OCD og angst, og før han kom på Kragelund kunne han sidde derhjemme i 14 dage uden at komme uden for en dør. I dag spiller han tit ude til festlige arrangementer med Femala Gazella. ”Det giver virkelig noget at opdage, man kan stå på en scene. Når man kan det, så forsvinder angsten og socialfobien. Det har det gjort ved mig,” fortæller Mick Thomassen. ”Det handler om at finde ud af, hvad man har lyst til, og hvad man er god til og så opdage, at det kan lade sig gøre, det man drømmer om,” siger Henrik Rydahl. ”Mange af dem, der kommer på Kragelund er stagneret, og har oplevelsen af, at de ikke kan noget. Vi fokuserer på deres ressourcer og på det, de kan blive. Vi stimulerer det, samtidig med at de indgår i fællesskaber, hvor de ser andre rykke sig. De oplever, at de kan. Og hvis de kan udvikle sig her, så kan de måske også komme videre i livet uden for Kragelund.”

 

Det giver en god identitet

Der kommer mange førtidspensionister på Kragelund. For mange af dem handler det om at have noget at fortælle til familiefester og andre arrangementer. ”Stigmatiseringen opstår i mødet med andre,” siger Henrik Rydahl. ”Her får de en anden positiv identitet frem for en negativ diagnose. Alle i ens familie ved, man har den diagnose. Her kan vi ikke engang se forskel på, hvem der er medarbejder og bruger, og vi går heller ikke op i det. Vi er et alternativ til samfundet, vi skelner ikke mellem professionelle og amatører, der er plads til alle grader af kvalitet, kreativitet, og kunnen.”

 

Drømme for bandet

Mick drømmer om, at bandet bliver så dygtigt, at det kan tjene penge ved at spille. Lige nu er de ved at indspille deres musik, det bruger de meget tid på i Kragelunds studie. Planen er at udgive deres musik gennem Spotify.

 

Om Kragelund

  • Kultur- og Kontaktsted Kragelund ligger Dybrovej 21, 8270 Højbjerg
  • Stedet henvender sig primært til voksne med psykiske vanskeligheder og/eller sociale problemstillinger i Aarhus Kommune
  • Kragelund har fokus på kreative aktiviteter som musik, teater, idræt og kreative værksteder. Det er også muligt at deltage i køkken- og caféarbejde
  • Stedet har åbent mandag kl. 8 – 15, tirsdag og torsdag kl. 8 – 20, onsdag kl. 8 – 16 og fredag kl. 8 – 14
  • Du er velkommen til enten at møde op eller at kontakte stedet, hvis du er interesseret. Telefon: 29 20 44 59

 

Tekst: Anja Ziegler

Foto: Gitte Kløvedal