Ann-Mette Eltens stemme blev landskendt for mere end 30 år siden med sangen ”Hjem til Århus”. I dette års festuge står hun på scenen sammen med Aarhus Jazz Orchestra.

Kærligheden til musikken har været drivkraften i Ann-Mette Eltens liv. D et, der startede i den lokale frikirkes kor, har givet hende en musikalsk tilværelse, hvor hun har haft mulighed for at prøve alle genrer af – fra popsanger over evergreens til salmer og klassiske arier. ”Jeg kan somme tider selv undre mig over, at det er lykkedes i så mange år. Det skyldes måske, at ligegyldigt, hvilken genre jeg synger, så er det noget, jeg kan stå inde for. Noget jeg finder glæde ved, og det er netop i musikken, Sammen med sin musikalske partner og ægtefælle, Niels Kirkegaard, bor Ann-Mette Elten stadig i Aarhus – i det såkaldte pip-kvarter i Hasle. Huset er med årene blevet udvidet, så det nu også indeholder et studie, hvor, Niels Kirkegaard, komponerer og arrangerer musikken til På Slaget 12.

 

Fra Aalborg til Aarhus

Det hele begyndte et andet sted for Ann-Mette Elten, der er født og opvokset i Aalborg, hvor hun begyndte at synge i den lokale frikirke, der lå lige i nærheden. Senere var det Frelsens Hær, der fik gavn af hendes stemme. Da hun ville studere kristendomskundskab, var det nødvendigt at flytte til Aarhus, hvor hun også begyndte at synge i Jysk Akademisk kor og fik undervisning på musikkonservatoriet. I de år mødte hun Jens Folmer Jepsen, der introducerede hende for Niels Kirkegaard, og som senere blandt andet blev kendt som direktør for Aarhus Festuge. ”Jeg plejer at sige, at det hele gik godt, indtil jeg mødte Niels,” smiler Ann-Mette Elten. ”Folmer arbejdede sammen med Niels, og jeg sang lidt sammen med en gruppe, de havde, og det endte med, at vi lavede en ny, som vi kaldte På Slaget 12.”

 

Hjem til Århus

Nu var rammerne sat. Bandet skaffede penge til et demobånd og gav koncerter på byens små spillesteder. I 1986 udkom deres første LP, hvor et af numrene var Hjem til Århus, hvor musikken er skrevet af Niels Kirkegaard og teksten af Jens Folmer Jepsen. Hjem til Århus blev et kæmpehit, som alle kunne synge med på, og som var med til at definere Ann-Mette Eltens tilværelse. Jeg har det rigtig godt med den sang. Uden den havde jeg nok ikke fået et liv med musik, og jeg accepterer fuldt ud, at jeg for evigt er forbundet med sangen og de sammenhænge, den lever i,” erkender Ann-Mette Elten og fortsætter: ”Den succes, vi fik, kom nærmest som et chok. Vi var selv vildt overraskede og gav pludselig 100 koncerter om året rundt i landet. Det betød også, at vi skulle til at finde ud af, hvad vi skulle med vores liv. Vi havde arbejde eller var i gang med uddannelser og skulle finde ud af, om vi turde satse det hele på musikken. Jeg troede også selv, at det var en døgnflue, og det var først langt oppe i 90’erne, at jeg fik taget mig sammen til at melde mig ud af universitetet.”

 

Fra klassisk til jazz

Døgnfluen havde solide vinger, og På Slaget 12 udgav i årene derefter en lang række plader og optrådte med koncerter – og gør det den dag i dag. Sideløbende har Ann-Mette Elten haft en solokarriere, der har bragt hende vidt omkring. Hun har sunget sange af Kai Normann Andersen, refrain-sange fra 50’erne og 60’erne, sange skrevet af Anne Linnet til Ann-Mette Elten, salmer og indspillet en plade med klassiske arier. ”Jeg ser det som en udfordring at prøve nye sammenhænge. Jeg er meget bevidst om, hvilke sange jeg vælger, og jeg synger af hjertet til alle mennesker og ikke kun til nogen, der holder af en bestemt genre. Noget af det mest udfordrende var, da jeg i 2012 indspillede den klassiske plade Adagio. Det var drevet af lysten, og det var meget stort pludselig at stå i et koncertrum i Prag med et helt symfoniorkester rundt om sig og Adam Klemens, der dirigerede arrangementer, som var lavet specielt til mig,” fortæller hun om Adagio, der blev en stor succes med 14.000 solgte eksemplarer, hvilket er et meget højt tal for en klassisk plade. I dette års festuge kommer hun ud for en ny udfordring, hvor hun skal give koncert på Aarhus Rådhus sammen med Jens Klüver og Aarhus Jazz Orchestra. ”Det bliver vildt spændende at optræde sammen med et stort jazzorkester, og jeg tror, at vi kan få sat et magisk repertoire sammen. Måske med noget 50’er – 60’er-musik, nogle nyere sange og mon ikke også Hjem til Århus sniger sig med,” funderer Ann-Mette Elten.

 

Ingen kulørte blade

I alt har hun som solist eller med På slaget 12 lavet 19 albums, der er solgt i over en million eksemplarer. Hertil kommer koncerter både som solist og med bandet. Det har gjort Ann-Mette Elten kendt i hele landet, men ikke i de kulørte blade eller i underholdningsprogrammer i tv. ”Jeg vil helst lave noget, der har med musikken at gøre og kan ikke se mig selv i for eksempel Vild med Dans. Men jeg er nu heller ikke blevet spurgt,” smiler hun. ”Jeg har fået tilbudt at være med i andre programmer, men har for det meste sagt nej tak, når det ikke har med musik at gøre. Der er en tendens i tiden til, at man laver programmer, hvor idéen er båret af, at de medvirkende netop ikke skal være kvalificerede. Jeg vil meget hellere se historier med folk, der laver det, de er gode til. Både Niels og jeg er nok lidt afslappede i forhold til ambitioner. Vi er meget flittige og gør os umage, men holder os til det, vi er gode til.” Ægteparret kører et tæt parløb i forhold til musikken og tilværelsen i det hele taget. ”Vi er sammen i stort set døgnets 24 timer. I vores branche er det et særsyn, hvis et par holder sammen i så mange år, og når vi så oven i købet har vort hjem som fælles arbejdsplads, er det vist ret usædvanligt, for vi er sammen altid – lige undtagen når det gælder arbejdet i haven, som jeg har næsten for mig selv,” siger hun muntert.

 

Hjemme i Aarhus

Hjemmet i Hasle er den fælles arbejdsplads og udgangspunkt. ”Vi har det fint her og har ikke brug for at komme tættere på noget i for eksempel København. Vi arbejder i hele landet, og det kan lige så godt være med Aarhus som udgangspunkt. Og byen har rigtigt meget at byde på. Vi løber ikke byen rundt til koncerter, det skyldes måske, at vi har så megen musik i dagligdagen. Men jeg holder meget af byen, dens natur og kultur: Moesgaard med både museet og omgivelserne, Botanisk Have, der er lige i nærheden, og så er jeg vild med universitetet – universitetsparken og den smukke, stramme arkitektur i bygningerne omkring. Det holder jeg meget af, og det giver mig energi.”

 

61 år og fyldt kalender

Ann-Mette Elten har med sine 61 år nået den alder, hvor de fleste begynder at tænke på at holde op med arbejdet og lade sig pensionere. Det har hun også selv gjort: ”Engang i 90’erne blev jeg i et tvprogram spurgt om, hvor længe jeg ville blive ved som popsanger. Jeg svarede noget i stil med, at jeg nok ikke kunne forestille mig at blive ved, til jeg blev 50. Og nu står jeg som 61- årig og har koncertkalenderen fyldt. Jeg er overrasket over, at det kan lade sig gøre, for jeg er i en branche, hvor man er sit eget instrument, og det er ikke kun mig selv, men også publikum, der afgør, hvor længe jeg skal fortsætte. Det er vigtigt, at jeg passer på mig selv, og gør det, jeg har godt af. Vi giver for eksempel ikke længere koncerter, der varer til efter klokken 24, og jeg vælger mine jobs med omhu. Måske kan jeg derved holde længere. Det håber jeg, for det er, når jeg synger, jeg er allermest mig selv.”

 

ANN-METTE ELTEN:

Født i Aalborg i 1956. Flyttede i 1975 til Aarhus og var med til at danne gruppen På Slaget 12, der i 1986 udgav sit første album med blandt andet megahittet Hjem til Århus. Har siden udgivet 19 albums – enten som solist eller med På Slaget 12. Er gift med Niels Kirkegaard og har to voksne sønner. Bor i Hasle-bydelen i Aarhus.

 

Tekst: Allan Witte

Foto: Liv Høybye