Brug din erfaring i dansen

I en tid med fokus på unge og ungdom må vi ikke glemme værdien af erfaring og det levede liv. Koreograf Nønne mai Svalholm sætter fokus på aldring – på godt og ondt. i samspil med dem, der ved, hvad det hele handler om, nemlig seniorerne selv. 

 

”Jonna du skal ikke skubbe til den. Tænk på det som at du aer et barn på kinden!” Instruktør og koreograf Nønne Mai Svalholm holder nøje øje med de 14 kvinder og en mand, der er mødt op til dagens prøve på danseforestillingen Circuit – en refleksion over aldring. Ved første øjekast ligner det bare mennesker, lidt oppe i årene, der skubber til en gigantisk disko- kugle, men når man har stået lidt og betragtet, vækker bevægelserne associationer til live.

 

Livets kuglebane

Kuglen, der bliver skubbet frem og tilbage, bliver til et barn, der bliver skubbet på en gynge. Kuglen, der svinger i en bane rundt om en kvinde midt på gulvet bliver til både planeternes cirkulation og livets gentagelser; op om morgenen, ud ad døren, arbejde, indkøb, madlavning. År ud, år ind. Men når alle skubber til kuglen – eller rettere; aer den forsigtigt videre i cirkulation, ændrer kuglen af og til retning og tempo. lige som det liv den symboliserer. Én skubber måske lidt hårdere til den, giver den mere fart på, ændrer dens bane. livshistorien skifter retning og ind i mellem kommer danserne så tæt på kuglen, at man som tilskuer er bange for, de skrøbelige kroppe bliver væltet omkuld.

 

Debut i moden alder

25 seniorer i alderen 60-82 spillede i juni med i Circuit, som var sat op på Godsbanens Åbne Scene – med den enorme diskokugle i en kæde fra loftet som eneste rekvisit. en af dem er Sisse lunøe, 66. ”Som al anden kunst handler det om livet, døden og kærligheden! det er meget bevidstgørende og helt fantastisk at arbejde med det at blive gammel,” siger Sisse lunøe, der også holder af det sociale fællesskab omkring forestillingen – det kræver øvelse at kunne gå på scenen, og i perioder, særligt op til premiere og forestillinger, mødtes gruppen i omkring fem timer dagligt. Selv har hun været med i en tidligere Svalholmforestilling, men de fleste af hendes 24 kolleger på scenen er nybegyndere. Og har på den måde meget af sig selv med i forestillingen. det samme har publikum, forklarer Nønne Mai Svalholm: ”Jeg vil lade det være op til publikum at tænke og tolke de kredsløb ind i værket, som de hver især ser og finder værdi i. Værket tager helt konkret fat i det engelske ord ”Circuit”s betydning, og koreografien bygger på vekslende rotationer, drejninger, cirkler og spiraller, hvor forandring langsomt vokser frem.

 

Vil du danse med?

Danseforestillingen Circuit – en refleksion over aldring, er det første af syv planlagte værker over de næste to år. Alle værker reflekterer over temaet aldring. Initiativet er støttet af blandt andre Europæisk Kulturby Aarhus 2017. SVALHOLM rekrutterer løbende nye medvirkende til forestillingerne. Det kræver ingen særlig erfaring eller forudsætninger at deltage i projektet – du skal blot være fyldt 60 år og have tid, lyst og mod på en oplevelse for livet. Nysgerrig? Kontakt producent Sine Riisager: Tlf. 6170 7422 eller email sr@svalholm.dk

Læs mere på svalholm.dk 

 

Tekst: Pernille Bonne

Foto: Caroline Jessen