Alkoholfrit behøver ikke betyde kedeligt

I Danmark har vi fået tradition for at skåle ved enhver festlig eller fejringsværdig lejlighed. Derfor forbinder vi alkohol med fællesskab og socialt samvær, og det kan gøre det svært at sige nej tak – for uden et glas i hånden afskærer vi os selv fra fællesskabet.

 

”Det opfattes lidt som at sige ’jeg gider ikke være sammen med jer’, og mange afholdende mennesker oplever, at andre bliver nærmest vrede, når de siger, at de ikke drikker,” fortæller alkoholforsker Karen Elmeland. I 1960’erne og 1970’erne voksede middelklassen og flere fik råd til alkohol, der tidligere var forbeholdt de velhavende. Det har haft betydning for flere generationers forhold til alkohol, og mens det nu er de ældre generationer, der drikker mest, er der en tendens blandt unge til at vælge de alkoholfrie alternativer. ”Unge i dag drikker mindre, og i de yngre generationer er det efterhånden helt ’legitimt’ at vælge alkoholfrit,” siger Karen Elmeland. Og alkoholfrit anno 2015 behøver hverken være cola eller kedeligt. Mange cocktailbarer, cafeer og restauranter har både alkoholfrie drinks og øl på menuen. Så kan man vælge alkoholen helt fra eller supplere med de alkoholfrie varianter, så man kan være med hele aftenen uden at blive mere end behageligt beruset.

 

Hent inspiration i de alkoholfri drinksopskrifter herunder og find flere på sikkertrafik. dk

 


Sunny Street

  • 4 cl passionsfrugtjuice
  • 3 cl vaniljesirup
  • 2 cl limesaft
  • 5 cl danskvand
  • 1/2 passionsfrugt
  • Isterninger

Fremgangsmåde: 

Vaniljesirup: Bland lige dele sukker og vand i en gryde og tilsæt en flækket stang vanilje. Varm det op til kogepunktet, så sukkeret opløses i vandet. Efter afkøling er det klar til brug.

Drink: Hæld passionsfrugtjuice, vaniljesirup og limesaft i et glas. Fyld op med isterninger. Rør godt rundt i drinken. Top med danskvand og pynt med den halve passionsfrugt


Go on green

  • 5 skiver agurk
  • 3 cl sukkerlage
  • 3 cl limesaft
  • 5 cl ginger ale
  • Knust is

Fremgangsmåde:

Sukkerlage: Bland lige dele sukker og vand i en gryde. Varm det op til kogepunktet, så sukkeret opløses i vandet. Efter afkøling er det klar til brug. Hvis du vil springe sukkerlagen over, kan du bruge flydende honning i stedet.

Drink: Læg fire skiver agurk i et glas og mas dem godt med pistil fra en morter eller en gaffel, så saften kommer ud. Fyld op med knust is. Tilsæt sukker og limesaft. Rør godt rundt i drinken. Top med ginger ale og pynt med den sidste skive agurk.


After Dark

  • 2 cl sød lakridssirup (f.eks. Johan Bülow)
  • 2 cl honning
  • 2 cl ingefærsirup
  • 3 cl fløde
  • 4 cl kold espresso

Fremgangsmåde: Kom alle ingredienserne i en shaker fyldt med is, ryst grundigt og hæld indholdet over i et isfyldt glas.

Rød mand stå

  • 600 g blandede bær
  • Honning
  • 1 stang vanilje
  • 1 citron i skiver
  • 1 l hyldeblomstsaft med brus

Fremgangsmåde: Tag vaniljekornene ud af stangen. Bland alle ingredienserne undtagen hyldeblomstsaft let. Tilsæt hyldeblomstsaften. Laves direkte i en valgfri beholder.

Summer Grace

  • 2-3 skiver agurk
  • 4-5 mynteblade
  • 2 cl hyldeblomstsaft
  • 6 cl ginger beer

Fremgangsmåde: Kom agurk og hyldeblomstsaft i et glas og mas det godt sammen. Kom mynte og is i glasset og top op med ginger beer. Rør efter, så ingredienserne fordeles i glasset.

Ony Way street

  • 5 cl hindbær/vaniljesauce (f.eks fra Morten Heiberg)
  • 3,5 cl limejuice
  • 1,5 cl vand
  • Pynt: 4 friske hindbær + en kvist frisk timian

Fremgangsmåde: Alle ingredienser shakes og serveres i glas med is. Pyntes med hindbær sat på timiankvist.