ny livsstil høvlede kilo af sidebenene

For et års tid siden tog Ella Mundbjerg skeen i den anden hånd. Bogstaveligt talt. Nye kostvaner, mere motion og mere viden om sundhed og helbred har betydet, at den 59-årige pædagog fra Sabro har tabt omkring 25 kg.

 

”Jeg var svært overvægtig og har været det i mange år. Da jeg var størst, vejede jeg over 160 kg. Det lykkedes mig at komme af med nogle af dem, men slet ikke nok. Når man er så stor, er det nærmest uoverskueligt at gøre noget ved det. Jeg har tit stået ved fitness-centret og kigget ind på de der slanke mennesker i maskinerne – og tænkt, at der havde jeg slet ikke lyst til at vise mig. Ret dumt, det er jo sådan nogle som mig, der har allermest brug for at komme der!” siger Ella Mundbjerg.

 

Kraftig advarsel

I dag kommer hun jævnligt i fitness-centret; men før hun nåede så vidt, skulle der en kraftig advarsel til. ”Jeg fik konstateret diabetes 2, og jeg vidste jo godt, at den var gal, og at jeg var nødt til at gøre noget. Og igen var det bare så svært at komme i gang. Men så var jeg til byfest i Sabro sammen med en veninde, der flere gange havde gået og puffet lidt til mig for at få mig i gang med at tabe mig. Vi kom forbi en stand, der fortalte om, at man kunne få hjælp til en ny livsstil igennem den lokale idrætsforening. Veninden gav mig et nyt puf – og jeg meldte mig til.”

 

Sund livsstil i idrætsforeningen

De næste 12 uger – og også de efterfølgende 12 – mødte Ella Mundbjerg 3 timer om ugen op i Sabro IF’s lokaler på Sabro-Korsvejskolen, som deltager i projekt ’Sund Livsstil i Idrætsforeningen’. Et samarbejde mellem Folkesundhed Aarhus, TrygFonden og 4 lokale idrætsforeninger, der handler om at motivere deltagerne til at bevæge sig selv og deres liv i en sundere retning. Den eneste forudsætning for at deltage er, at man er motiveret for forandring. ”Dét var jeg! Og motivationen blev ikke mindre af den måde, vi arbejdede på. En blanding af teori om kost, motion og helbred, stof til eftertanke, gode ideer – og helt konkrete motionsøvelser og madopskrifter. Jeg blev simpelthen så begejstret over alt det, jeg lærte og kunne bruge i det daglige. Det hjalp bestemt også, at der var mange andre på holdet, som var i min situation. Jeg fandt lynhurtigt en at gå til spinning sammen med, og det gør vi stadigvæk, selv om kurset er slut.”

 

Vil af med 20 kilo til

I dag, et år efter at hun tog til byfest i Sabro, ser Ella Mundbjergs liv noget anderledes ud. Først og fremmest har hun tabt sig, så hun nu er nede på 116 kg. ”Jeg har som mål at komme af med 20 kg til – og nu skal jeg så se, om jeg selv kan klare det og fastholde alt det, jeg har lært. Det kan godt være, det bliver lidt svært ind imellem, og det bliver nok ikke helt så intensivt, som det har været det seneste år. Men motivationen har jeg i hvert fald stadigvæk, og jeg bliver ved med at gå til fitness og holder fast i de gode kostvaner. Så jeg er sikker på, at jeg nok skal nå i mål, for nu ved jeg, at uanset hvor uoverkommeligt det virker, så er det aldrig umuligt at ændre sin livsstil.”

 

 

 


Vil du også have skeen i den anden hånd?

 • Projekt Sund Livsstil i Idrætsforeningen er et tilbud til alle aarhusianere, der gerne vil have støtte og redskaber til at bevæge livsstilen i en sundere retning.
 • Fokus er på forandring af mad- og bevægelsesvaner, i selskab med ligesindede.
 • Deltagerne mødes 2,5 timer om ugen over 12 uger og lærer blandt andet om:
  • hvilke redskaber man kan bruge hvis man ønsker at forandre sine vaner
  • hvordan man sammensætter sin mad sundt
  • at finde den bevægelsesform, man synes er sjov
  • hvordan man gør det nemmere at købe sundere madvarer.
 • Pris: 300 kroner for hele forløbet.
 • Projektet er et samarbejde mellem Folkesundhed Aarhus, TrygFonden og fire lokale idrætsforeninger, og møderne foregår lokalt, i idrætsforeningens regi.
 • Alle fire foreninger starter nye forløb op i begyndelsen af september – tilmelding sker på idrætsforeningens hjemmeside. Links kan findes på www.aarhus.dk/sundlivsstilif.

Tekst: Ingrid Terkelsen

Foto: Brian Rasmussen