Kom og oplev mere end 100 forskellige teknologier, der på hver deres måde kan være med til at forandre din verden, når udstillingen Teknologi, der flytter grænser åbner på DokkX til august.

TEKST Mia Dahl FOTOS Produktbilleder fra forhandler

Her får du et indblik i nogle af de mange teknologier, du kan møde – og prøve.

Drowzee – headset til bedre søvn

Har du svært ved at falde i søvn om aftenen? Gennem neuroteknologi træner Drowzee hjernen til at falde i søvn på egen hånd. Ved hjælp af en EEG-måler kan personer, der bøvler med søvnløshed, overvåge deres egen hjerneaktivitet og lære teknikker til at falde i søvn.

Drowzee headset

OrCam – teknologi til svagtseende

Ved hjælp af kunstig intelligens hjælper OrCam blinde og svagtseende med at se. Enheden sættes fast på dit brillestel, hvorfra den kan læse tekst højt, genkende ansigter, identificere produkter og meget mere.

OrCam

8Sense – sensorbaseret træningscoach til kontoret

Har du en stillesiddende arbejdsdag, hvor du egentlig gerne ville bevæge
dig noget mere? 8Sense er en lille device med seks sensorer. Sæt 8Sense fast i kraven på din trøje, så registrerer den din aktivitet og motiverer dig til at bevæge dig og bevare en bedre holdning..

Egoo – blodprøvetagning i hjemmet

Synes du, det er træls at skulle til lægen for at få taget en blodprøve? Egoo giver dig mulighed for selv at tage blodprøver derhjemme og få overblik over en række data om din sundhedstilstand. Du skal blot prikke dig i fingeren, tage en lille dråbe blod med en engangspipette, som så skal sættes ind i en maskine. Efter tre minutter kommer svaret i en app på din smartphone.

Egoo

Elderlearn.dk – matcher ældre borgere med udenlandske studerende

Elderlearn er en platform, der bygger bro mellem ældre borgere og udenlandske studerende. Dette er med til at skabe trivsel, glæde og indhold for den ældre og forbedre integrationsmulighederne for den studerende. Ældre og sprogstuderende tilmelder sig på Elderlearn.dk, og så bliver de matchet ud fra interesser og geografisk afstand. Når et par er matchet, får de begge besked og mødes hos den ældre.

Elderlearn – Esther og Ahmed

Hold hjernen, kroppen og det sociale liv ved lige

Corona har tvunget os til at aflyse arrangementer og koncerter, lukke kulturinstitutioner, motionscentre og cafeer. Heldigvis kan du både under og efter corona holde hjernen, kroppen og det sociale liv ved lige digitalt.

Exorlive – en træningsapp

Træning… Det skal jo gøres. Også selv om du er skadet eller ikke kan komme i motionscenteret. I Exorlive kan du lave dit eget træningsprogram eller få en professionel til at lave et til dig. Der er tusindvis af øvelser at vælge imellem og videoer med faglige, kvalitetssikrede udførelser, øvelser til inspiration, smarte søgefiltre og mulighed for at gemme dine favoritøvelser. Når træningsprogrammet er lavet, kan du afspille alle videoerne for hele programmet som en virtuel træningsvideo.

Find ExorLive i din smartphones app-store eller læs mere på exorlive.com/dk

ExorLive

2 apps til dig, der har smerter

Har du smerter i led og muskler? Her er to forslag til apps, som hjælper dig med selv at træne smerten væk.

Træn Smerten Væk

Træn Smerten Væk er en gratis app målrettet personer med smerter i nakke, skulder, ryg, hofte og knæ. Få et genoptræningsprogram med videoøvelser specifikt til der, hvor du har ondt.

Injurymap

Injurymap er en betalingsapp, som er udviklet i samarbejde mellem bl.a. speciallæger i reumatologi og Dansk Selskab for Muskuloskeletal medicin. Sammenlignet med “Træn Smerten Væk” kan
Injurymap designe et mere brugertilpasset program, fx i forhold til, hvor meget tid, du ønsker at træne. Herudover er der træningsprogrammer til mere specifikke skader, som fx smerter i svang- og achillessene. Endeligt har den et større videobibliotek med over 500 videoøvelser.

eReolen – Tag en god bog med ud i solen!

På eReolen er der tusindvis af e-bøger og lydbøger,
og det er ovenikøbet gratis at låne.

eReolen

Brain + – hold hjernen i gang med sjove spil

Med appen Brain+ kan du gennem sjove spil og øvelser træne eller genoptræne din kognitive funktion. Du kan bl.a. træne evnen til at opfatte og huske synsindtryk, til at huske viden, samt din evne til at tænke og planlægge fremad.

Videolink – snak med dine kære på afstand

Den nystartede Aarhus-virksomhed Videolink har udviklet et koncept, hvor plejehjemsbeboere kan snakke med deres pårørende gennem fjernsynet. Videolink installerer en specialudviklet mikrocomputer og et lille kamera på beboerens fjernsyn, mens de pårørende installerer et program på deres smartphone. Når pårørende ringer beboeren op, tænder fjernsynet automatisk, og samtalen kan begynde.

Kontakt firmaet via videolink.dk

Videolink

VITO.nu – find hjælpemidler hjemmefra

Har du svært ved at åbne et skruelåg, føler du dig usikker på benene eller er der noget helt tredje, der driller? På VITO.nu bliver du ledt igennem et spørgeskema, der afklarer hvilke udfordringer, du oplever i hverdagen og hvilke fysiske forhindringer, der ligger bag. Dine svar udløser en liste over hjælpemidler, der kunne være relevante for dig. VITO kan både hjælpe dig til at ansøge om hjælpemidlerne hos kommunen og hjælpe dig til selv at anskaffe dem.

VITO – Peter hjemme ved sin computer

Har du brug for hjælp til apps og hjemmesider?

Ring til AppsCafeen på 78 41 44 80 eller besøg DokkX
Se åbningstider på dokkx.dk